Uutiset

Amerikan-vastaisuus sikiää populismista

Suurten lehtien päätoimittajat, Aamulehden Matti Apunen ja Hesarin Janne Virkkunen säestivät Mediapäivillä yksimielisinä ministeri Max Jakobssonia, kun tämä valitti suomalaisen median suhtautuvan populistisen kielteisesti Yhdysvaltoihin.

Sen verran voi suurten gurujen kanssa olla yhtä mieltä, että Amerikan-vastaisuudeksi kutsuttu ilmiö sikiää hyvinkin populismista.

Ei kuitenkaan suomalaisten omaa yleisöä kosiskelevasta populismista, vaan yhdysvaltalaisesta yhteiskunnasta nousevasta huuhaa-populismista.

Kummallisinta on, jos väitettäni pitää selittää. Samassa sunnuntain Hesarissa, josta päätoimittajien sanomisia selostettiin, oli artikkeli Luomismuseosta, jonka kehitysoppia vastustava järjestö on perustanut Kentuckyyn.

Järjestö on nimeltään Answers in Genesis eli 1. Mooseksenkirjan vastaukset, ja sen mukaan maailmankaikkeus on luotu 4400 vuotta sitten täsmälleen niin kuin Raamatun luomiskertomuksessa on järjestön tulkinnan mukaan kerrottu.

Tällaista huuhaata opetetaan Yhdysvaltain kouluissa ja lehdistössä sillä varjolla, että erilaisia käsityksiä pitää esitellä tasapuolisesti. Jumalan luoman järjen käytöllä ei ole silloin mitään väliä.

Aamulehden Apunen väitti, että suomalainen media tekee Yhdysvalloista johtopäätöksiä ennen analyysiä. Hän vertasi median asennetta kohudokumenttien tekijän Michael Mooren lähestymistapaan: Se on poliittista ilveilyä, jota ei pidä sekoittaa kritiikkiin.

Omasta puolestani lasken Mooren dokumentit palkittua Bowling for Columbine -elokuvaa myöten yhdysvaltalaiseen populismiin kuuluviksi.

Arvon herrakolmikko ei maininnut toista, Mooren dokumenttia paljon ansiokkaampaa Columbinen koulumurhia koskenutta elokuvaa, Gus van Santin Elephantia. Elokuva kiellettiin eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa, joten se siitä tasapuolisuudesta.

Yhdysvaltain sairaita, kaksinaamaisia piirteitä ei ole mitään syytä ihailla, vaikka tietää, etteivät ne anna maasta täyttä kuvaa.

Herrakolmikon tarkoitus oli todistaa Amerikan-vastaisuusväitteellään suomalaisten Nato-vastaisuus epäanalyyttiseksi. Näiden kahden asian sotkeminen toisiinsa vasta populismia onkin.

On harhaajohtavaa moittia amerikkalaisen populismin vastustamisen perusteella suomalaisia siitä, ettei suomalaisten enemmistö ole ihastunut Natoon liittymisestä.

Herrojen tarkoittamalla Amerikan-vastaisuudella ja Nato-vastaisuudella on vain yksi yhteinen tekijä: Yhdysvaltain nykyinen hallinto.

Presidentti George W. Bushin hallinto ei todellakaan ole edistänyt sympatioita maahansa eikä Natoon, jonka johtava valtio Yhdysvallat on.

Kolmikon Amerikan-vastaisuusmoite vain muistuttaa surullisesti 1970-luvulta tuttua elämöintiä neuvostovastaisuudella. Me emme taida oppia ikinä.

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Näiden kahden asian sotkeminen toisiinsa vasta populismia onkin.

Päivän lehti

2.6.2020