Kolumnit Uutiset

Amerikkalainen unelma muuttui utopiaksi

Suomessa taivastellaan Donald Trumpin suurta suosiota Yhdysvaltain presidenttikisassa.

Suosio on kuitenkin suoraa seurausta amerikkalaisten kyllästymisestä nykyiseen menoon. Talous kasvaa, mutta monen amerikkalaisen elämä kurjistuu.

On mennyt työpaikka alta, korvaava työ ei tarjoa kuin puolet entisestä palkasta, julkista koulutusta on ajettu alas, mutta eliitti rikastuu jopa ennen näkemätöntä vauhtia.

Miljardööri Donald Trump on iskenyt onnistuneesti tähän saumaan. Hän on löytänyt syylliset ongelmaan. Syyllisiä ovat valtaeliitin edustajat, jotka suosivat rikkaiden rikastumista, vallan keskittämistä ja ajavat tavallisia amerikkalaisia ahdinkoon sallimalla hallitsemattoman maahanmuuton.

Tätä kaikkea kurjistamisen ja sallivuuden linjaa edustaa Trumpin puheissa demokraattien vastaehdokas Hillary Clinton.

Trump lupaa työtä, järjestystä ja maahanmuuton kitkemistä.

Trump ei ole kertaakaan esittänyt, miten hän palauttaa teolliset, hyvin palkatut työpaikat tai miten hänen muuri Meksikon rajalle -vaatimukset olisivat toteutettavissa.

Se ei kuitenkaan hänen kasvavaa kannattajajoukkoaan häiritse. Tärkeintä on vastustaa eliitin edustajaa Clintonia, josta kansalaisten pahoinvointi kumpuaa.

Korruptoitunut, rikollinen akka, julistaa Trump vaalitilaisuudessaan ja saa valtavat aplodit.

Jättipihviä syövät keskilännen miehet kulmabaarissa naureskelevat, lyövät kättä kaverin olalle ja kehuvat, että kerrankin suoraa puhetta!

Ei mitään akateemista hölinää demokratiasta, ihmisoikeuksista tai tasa-arvosta.

Uskovatko Trumpin kannattajat todella, että hän tekee mitä lupaa, jos hänet presidentiksi valitaan?

Tuskinpa. Tärkeintä ei ole puhua totta, esitellä työllisyys- tai kasvuohjelmia. Tärkeintä on puhua kansan kielellä sitä, mitä kansa haluaa kuulla.

Suomessa Trumpin suosiota katsotaan kauhunsekaisin tuntein ja arvostellaan, ettei tuollainen olisi meillä mahdollista.

Amerikkalaiset leimataan tyhmiksi. Samalla unohdetaan historian opetukset. Kurjistuva tilanne ja epätoivo synnyttävät aina vihaa ja katkeruutta. Kun näistä aineksista kasataan poliittista käyttövoimaa, muuttuu tunne totuudeksi.

Näin on kautta maailmanhistorian käynyt ja käy nyt Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisesta unelmasta on tullut liian monelle yhdysvaltalaiselle utopiaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic