Kolumnit Uutiset

Amerikkalaisen unelman eväät syöty

Moni ruostevyöhykkeen köyhtynyt amerikkalainen uskoi, että Donald Trump voi presidenttinä palauttaa entiset ajat. Tehdä Amerikasta taas suuren.

Tuohon Trumpin julistukseen on liitetty paljon toivoa, amerikkalaista unelmaa rikastumisesta ja vauraudesta.

Unelma tuli ennen näkemättömällä tavalla todeksi 1800–1900-luvun taitteessa, kun monet köyhät valtasivat maa-alueita, iskivät hakun kulta- tai öljysuoneen. Myös nopea teollistuminen, väestön kasvu ja rakentaminen loivat vaurautta kaikkiin kansankerroksiin.

Unelma eli vahvana vielä sotien jälkeen. Teollisuus tarjosi hyvin palkattuja töitä. Usein riitti, että perheenpää kävi töissä. Palkka riitti omaan taloon, autoon ja säästöihin lasten opiskelua varten. Varma työ tarjosi myös terveydenhuollon.

Suomalaiselle teollisuustyöntekijälle amerikkalaiskollegan elintaso oli vain kaukainen haave.

Vuosikymmenten saatossa tilanne on muuttunut totaalisesti. Teollisuuden hyväpalkkaiset työt rapakon takana korvaa halvempi työntekijä jossain muualla tai robotti.

Enää ei Amerikassa nousta ryysyistä rikkauksiin on presidenttinä kuka tahansa. Köyhän lapset jäävät enimmäkseen köyhiksi.

Ongelma ei ole siinä, etteikö amerikkalaisilla olisi töitä. Maassa vallitsee lähes täystyöllisyys. Uudet työpaikat vain syntyvät palvelualoille, joissa palkat ovat murto-osa siitä, mitä entisissä teollisuusammateissa.

Kun amerikkalainen työläisperhe eli ennen pääsääntöisesti yhden palkalla, saatetaan nyt tarvita kahden ihmisen, kahden työpaikan palkka.

Koulutus maksaa ja yliopistokoulutus maksaa maltaita. Köyhillä ei ole mahdollisuuksia kouluttaa vesojaan kuin mahdollisten stipendien turvin.

Amerikkalaisten sosiaalinen liikkuvuus onkin jäänyt eurooppalaisten jalkoihin. Pohjoismaissa, joissa opiskelu on maksutonta ja yhteiskunnan turvaverkot mahdollistavat opiskelun iästä ja rahasta riippumatta, sosiaalinen liikkuvuus on suurinta.

Valkoisesta talosta olisi hyvä kurkistaa pohjoiseen naapurimaahan Kanadaan, jossa sosiaaliset turvaverkot ovat vahvat ja opiskelu pääosin maksutonta.

Ne valkoiset miehet, jotka nostivat Trumpin valtaan, alkavat olla maan heikoin lenkki. Heidän keskimääräinen kuolinikänsä jopa laskee ja sosiaaliset ongelmat sekä päihteiden käyttö lisääntyvät.

Trump antoi heille hetkellisesti uutta toivoa. Hänen sata päiväänsä presidenttinä eivät juuri muuta lupaa.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic