Kolumnit Uutiset

Amerikkalaiset arvot koetuksella

Yksilön vapauksien ja oikeuksien kunnioittaminen ovat Yhdysvaltain perustuslain kohtia, joihin usein vedotaan ja joita luvataan puolustaa kaikin mahdollisin keinoin.

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut 12 vuotta sitten laukaisivat terrorismin vastaisen sodan, jossa päämäärä pyhittää keinot ja ylittää vapausarvot.

Guantanamon vankileireille passitettiin epäiltyjä ilman tutkintaa ja tuomioita määräämättömäksi ajaksi.

Terrorismin vastainen sota on Yhdysvaltain hallinnon mielestä oikeuttanut myös ennaltaehkäisyyn keinoilla, jotka ravistelevat koko sivistynyttä maailmaa.

Viimeksi Yhdysvaltain maavoimien sotilas Bradley Manning paljasti noita keinoja. Hän vuoti Wikileaksin kautta satojatuhansia arkaluontoisia diplomaattisähkeitä sekä videon, jossa amerikkalaissotilaat tulittavat siviilejä.

Manning, Edward Snowden ja Wikileaksin perustaja Julian Assange paljastavat, miten tavanomaisen vakoilun lisäksi on menty äärimmäisyyksiin tietojen urkkimisessa.

Seurannassa ovat olleet niin YK:n pääsihteeri kuin eurooppalaiset johtajat tavallisten ihmisten lisäksi. Järeät tietojärjestelmät kykenevät seulomaan jopa miljardien ihmisten sähköposteja ja puheluita.

Jokaisella maalla on oikeus huolehtia kansalaisten turvallisuudesta mahdollisia iskuja vastaan. Nyt kyse on kuitenkin myös muusta. Tietosuojaa on rikottu törkeillä, lainvastaisilla tavoilla.

Manning sanoi, että hän halusi vuodoilla herättää keskustelun Yhdysvaltain armeijan roolista ja ulkopolitiikasta.

Sen hän on totisesti tehnyt.

Osa amerikkalaisista pitää häntä sankarina, joka uhrasi itsensä paremman ja avoimemman maailman puolesta. Osa taas pitää häntä isänmaan vastaisena rikollisena.

Hänessä on molempia. Manning on rikkonut sotilasvalassa lupaamiaan asioita ja salassapitovelvollisuutta.

Kiinnostavaksi tuomion julistamisen tekevät aiemmat tietovuototapaukset, joista tunnetuin on Daniel Ellsbergin paljastamat Pentagonin paperit 1970-luvulla. Ne sisälsivät huippusalaisia tietoja Vietnamin sodasta 7000 liuskan verran.

Raportit kertoivat suurista siviiliuhrien määristä ja siitä, miten Yhdysvallat häviää sodan. Tiedot hän antoi maan suurimmille sanomalehdille.

Hallituksen virallinen tiedotus kertoi toistuvasti päinvastaista.

Daniel Ellsbergiä ei koskaan tuomittu, vaikka asiantuntijoiden mukaan hänen tekojaan voi verrata täysin Manningin vuotoihin.

Manningin tuomiosta odotetaan pitkää, koska sen uskotaan pelottavan vuotojen suunnittelijoita.

Mitalilla on toinenkin puoli: tuomioon ei haluta poliittisia sävyjä.

Kovilla esimerkkirangaistuksilla tuskin pystytään vuotoja estämään. Salaisiin tietoihin pääsee käsiksi neljä miljoonaa ihmistä. Mannig kärähti huolimattomuuttaan. Huolellinen ei välttämättä paljastu.

Päivän lehti

1.6.2020