Uutiset

Amerikkalaisia ei rasiteta turhalla vapaa-ajalla

– Eipä tässä tule todellakaan paljoa lomailtua, tunnustaa newyorkilainen poliisi Thomas Clark vahtivuorollaan New Yorkin kaupungintalon nurkalla.

– Vaikka meillä on kyllä mahdollisuus vaihtaa ylitöitä vapaisiin. Aika harva vaan niitä vapaita käyttää, on mukavampi saada ylityöt rahassa.

Lyhyet lomat ja olemattomat vapaapäivät käytetään Yhdysvalloissa tarkasti hyväksi. Yhdelläkin päivällä pidennettyä viikonloppua lähdetään helposti viettämään kauaskin.

– Olin kuukausi sitten ensimmäistä kertaa Disney Worldissa, konstaapeli Clark kertoo ja vaikuttaa olevansa asiasta jopa hieman hämillään.

– Kun ei ollut koskaan tullut käytyä ja sattui maanantaiksi ylimääräinen vapaa. Lennettiin perjantaina Floridan Orlandoon ja tultiin maanantai-iltana takaisin. Oli ihan mukavaa oll pari päivää tutuista kuvioista poissa, Clark jatkaa.

Lomia jätetään pitämättä

Kenttätyössä toimivien poliisien on sentään helppo jättää työhuolet vuoron päätyttyä pukukaappiin mutta erityisen vaikeaa vapaa-ajan löytäminen on sellaisille kolmi-nelikymppisille jotka rakentavat kiihkeästi uraa isoissa yrityksissä.

Sovitunkin loman pitäminen kun tulkitaan helposti leväperäiseksi suhtautumiseksi työhön tai vähintään sitoutumisen puutteeksi.

Pari vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, että amerikkalaiset jättävät lomiaan ja vapaitaan joka vuosi käyttämättä noin 20 miljardin palkkadollarin eli vajaan 17 miljardin euron arvosta. Tämä tarkoittaa työntekijää kohti vajaata kahta käyttämättä jätettyä lomapäivää joka vuosi.

– Minun oli pakko tulla aina pari-kolme päivää aikaisemmin vuotuiselta kahden viikon lomaltani töihin koska muuten minua olisi pidetty huonona työntekijänä, kertoo kolme vuotta sitten eläkkeelle jäänyt kirjanpitäjä Rebecca Brown New Jerseysta.

– Oli lomaa tai ei, työt piti itse hoitaa ja käytännössä se tarkoitti kauheata kiirettä juuri ennen lomalle lähtöä, ennenaikaista paluuta takaisin ja parin viikon ylitöitä loman jälkeen pöydälle kasaantunen suman purkamiseksi, Brown kertoo.

Amerikkalaisen tavan mukaan kukaan muukaan ei tee lomailijan töitä vaan ne kasautuvat odottamaan paluuta.

– Pidä siinä sitten vapaata ja nauti olostasi kun tiedät kasan kasvavan koko ajan pöydälläsi.

Vapaa-aika on muutenkin kortilla amerikkalaisessa työskentelykulttuurissa. Oxford Health Plans -vakuutusyhtiön teettämän tutkimuksen mukaan kolmannes tutkimukseen osallistuneesta kertoi ettei heillä ole lainkaan taukoja työpäivän aikana. Saman verran syö lounaansa töiden tekemisen sivussa eikä työpäivien aikana pääse lainkaan lähtemään työpaikalta ulos. Lisäksi vajaa parikymmentä prosenttia kertoi, että he tulevat sairaanakin töihin jos vain pääsevät ylös sängystä.

– No en minä kyllä sairaana töihin tulisi, kiistää konstaapeli Clark. – Mutta eipä ole toistaiseksi tullut sairasteltuakaan.

Mika Horelli

Päivän lehti

10.4.2020