Uutiset

Amiksia juhlitaan kulkueella – Päättäjille tiukka viesti sekä opettajilta että oppilailta

Ammattiin valmistuvia nuoria on ollut viime vuosina jatkuvasti enemmän kuin pelkästään ylioppilastutkinnon suorittaneita. Koko 2000-luvun ajan uusien opiskelijoiden määrä on lukiokoulutuksessa vähentynyt tasaisesti. Tänä vuonna ammattiin valmistuu noin 35 000 nuorta, kun pelkän ylioppilastutkinnon suorittaneita on ollut viime vuosina 30 000–32 000 välillä.

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry järjestää tänään iltapäivällä kulkueen juhlistaakseen ammattiin valmistuvia Helsingin keskustassa. SAKKI ry:n vt. puheenjohtaja Musa Jallowin mielestä on hienoa, että ammattikoulun käyneet nuoret osaavat olla nykyisin ylpeitä omasta osaamisestaan ja ammattilaisuudestaan.

– Nykypäivän nuoret kokevat erittäin hienona ja arvokkaana asiana sen, että osataan tehdä ja tuottaa käsillä. Käsillä tekemisen meininki ja arvostus ovat kasvaneet erittäin paljon. Lisäksi on tärkeää, että amikset näyttäytyvät julkisessa keskustelussa ja mediassa, Jallow toteaa.

Ammatillisen koulutuksen arvostusta Jallow kaipaa entistä enemmän myös yhteiskunnallisella tasolla. Jokakeväinen ilmiö on esimerkiksi se, että valtakunnallisessa mediassa ylioppilaat saavat huomattavasti enemmän palstatilaa kuin ammattiin valmistuvat.

– Toivon tähän muutosta, että muutkin kuin ammattiin opiskelevat kokevat ammattikoulutukset yhtä tärkeänä kuin nuoret itse. Päättäjien kohdalla huomaa välillä, että on paljon epätietoisuutta siitä, mitä ammattikoulutus ylipäätänsä on nykyisin. Viime hallituskaudella ammatillisesta koulutuksesta leikattiin suhteellisesti eniten. Mielestäni se on arvokysymys, mistä rahaa otetaan, Jallow toteaa.

Ammattiin valmistuvien huomioimisen lisäksi kulkueen tarkoituksena on herätellä hallitusneuvotteluihin osallistuvia sekä muita päättäjiä laadukkaan ja tasa-arvoisen koulutuksen tärkeydestä. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ tukee myös SAKKI ry:n järjestämän kulkueen tavoitteitta.

OAJ:n erityisasiantuntija Inkeri Toikka toteaa ammattijärjestönsivuilla, että työelämässä tarvitaan laaja-alaista osaamista ja kädentaitoja.

– Nyt punnitaan se, ymmärtävätkö päättäjät suomalaisen huipputuotteen, ammatillisen koulutuksen, arvon yhtä hyvin kuin nuoret, Toikka sanoo.

Hallitusneuvotteluissa pohditaan parhaillaan myös koulutuksen kehittämistarpeita.

Asiasanat

Mainos