Uutiset

Amiraali Nelsonin silmälappu on pelkkä myytti

Legendaarisen merisankarin Horatio Nelsonin hahmo muistetaan parhaiten hänen käyttämästään silmälapusta. Siitä huolimatta brittiläinen amiraali ei koskaan ole sellaista käyttänyt.

Horatio Nelsonista kirjoja tehnyt, julmettuna Nelson-eksperttinä tunnettu Colin White kertoo löytäneensä kaksi asiakirjaa, jotka vääjäämättä todistavat legendan amiraalin silmälapusta kaupunkisaduksi. Asiakirjat käsittelevät Nelsonin vaatimuksia saada korvauksia taistelun melskeissä kadonneesta oikean silmän näkökyvystä.

Horatio Nelsonin meritaistelut eivät aina muutenkaan menneet hänen terveytensä kannalta niin sanotusti putkeen. Kätensä hän menetti vuonna 1797, neljä vuotta oikean silmän sokeutumisen jälkeen.

Colin White löysi dokumentit kootessaan teosta Nelsonin käymästä kirjeenvaihdosta. Kirja on osa Trafalgarin taistelun 200-vuotisjuhlakokonaisuutta. Britit löivät taistelussa Ranskan laivaston, mutta Nelson menetti samassa rytäkässä henkensä. Myytti silmälapusta syntyi Whiten mukaan vasta paljon myöhemmin.

– Nelsonin muotokuvissa, jotka on maalattu hänen elämänsä aikana, ei yhdessäkään näy silmälappua. Mutta 1800-luvun puolivälissä taiteilijat alkoivat koristaa Nelsonin muotokuvia silmälapulla korostaakseen hänen uhrautumistaan taisteluissa.
Ideana oli esittää haavoittunut sankari, White kiteyttää.

Tieto Nelsonin silmälaputtomuudesta on vähän kuin kuulisi, että Winston Churchillin kädessä ei koskaan nähty sikaria, Adolf Hitlerillä ei ollut viiksiä tai että Paavo Nurmi ei koskaan juossut kello kourassa.

STT

Skottigolffari myös huippuennustaja

Skottilainen 1800-luvun golfammattilainen on omannut myös muita taitoja. Hän näet näyttää olleen Nostradamuksen veroinen ennustaja.

Jack McCullogh julkaisi vuonna 1892 kirjan, jossa hän ennustaa muun muassa luotijunien, television ja digitaalikellojen synnyn.

Golffarin kirjan nimi on suomennettuna Golf vuonna 2000 tai mihin olemme päätymässä. McCullogh kirjoitti visionsa kuitenkin pseudonyymin J.A.C.K. suojassa.

Kirja myös muun muassa ennustaa, että naiset alkavat pukeutua miesten tapaan.

McCullogh tosin lisäksi oletti, että naiset alkavat tehdä kaiken työn, kun miehet keskittyvät täyspäiväisesti golfin peluuseen. Vielä jää nähtäväksi, toteutuuko tämäkin ennuste.

– Kirja on yhdistelmä Nostradamusta ja Rip van Winkleä. Tarinan päähenkilö nukahtaa 24. maaliskuuta 1892 ja herää 25. maaliskuuta vuonna 2000, kommentoi huutokauppahuone Lyon & Turnbullin edustaja Philip Gregory.

Yksi kappale McCulloghin kirjaa huutokaupataan Edinburghin Lyon & Turnbullilla.

STT-Reuters

Stones ja Marley laakeroitiin

Populaarimusiikki alkaa olla siinä iässä, että sen tekijöitä palkitaan mitä moninaisimmilla tunnustuksilla. Eräs tapa jakaa laakereita on Grammy Hall of Fame, johon nimetään merkittäviä äänilevyjä.

Nyt levyjen ”pantheonille” nimettiin 20 uutta äänitettä. Joukossa ovat muun muassa Rolling Stonesien klassikkoalbumi Let It Bleed sekä edesmenneen reggaemestarin Bob Marleyn single No Woman No Cry.

Rollarit pukkasivat Let It Bleedin markkinoille vuonna 1969, kun Marleyn single puolestaan ilmestyi 1974.

Grammy Hall of Fameen kutsuttavien äänitteiden pitää kestää ajan hammasta. Levytys voi päästä tähän aatelisluokkaan vasta 25 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Nyt nimetyistä äänitteistä moni onkin tehty jo ennen rockin aikakautta. Mukana olivat esimerkiksi Frank Sinatran sävelmä One for My Baby ja Henry Mancinin tv-tunnari Peter Gunn.

Iäkkäin tällä kertaa nimetyistä lauluista on Arthur Collinsin ja Byron Harlanin esitys kappaleesta Alexander’s Ragtime Band. Kaksikko äänitti Irving Berlinin sävellyksen vuonna 1911.

STT-Reuters

Pakkanen paukkuu, eivät pyssyt

Kaikkien aikojen pakkaset Kanadassa Ottawan alueella ovat aiheuttaneet lukuisia turhia soittoja poliiseille. Kuten Suomessa niin hyvin tiedetään, pakkasella on tapana paukkua, mutta Kanadassa useampikin henkilö on luullut pakkaspauketta pyssyjen paukkeeksi.

Jopa 40 asteeseen yltänyt pakkanen on aiheuttanut parikymmentä aiheetonta poliisihälytystä. Soittajat ovat vauhkonneet ampumisesta tai nurkissa kolistelevista murtovarkaista.

– Paukkuva pakkanen oli loppujen lopuksi syynä kaikkiin soittoihin, poliisin tiedottaja Monique Ackland toteaa.

STT

Etsintäkuulutus: mies pumpattava Barbara kainalossaan

Milanon poliisi etsii pyssyään seksikaupassa heilutellutta ryöväriä, joka poistui paikalta pumpattava Barbara seuralaisenaan. Myös nahkaisia sitomisvälineitä varas katsoi tarvitsevansa, joten hän otti mukaansa niitäkin.

Seksikaupan henkilökunta pitää mahdollisena, että varkaan ykköstavoitteena ei ollut neidonryöstö eli tässä tapauksessa Barbaran sieppaaminen. Mies saattoi olla aseen kanssa liikkeellä ainoana tavoitteenaan saada rahaa.

Seksikaupan kassa sattui kuitenkin olemaan melkein tyhjä, siellä oli vain 60 euroa, joten varas halusi mukaansa vähän bonusta.

– Sitten hän otti nuken ja sitomistarpeet, liikkeen henkilökuntaan kuuluvana nainen kertoi murheellisena.

STT

Päivän lehti

7.8.2020