Kolumnit Uutiset

Amisviiksinen Lucia-neito

Joissakin kansalaispiireissä on todella innostuttu eduskunnan päätöksistä. Suomenruotsalaisten ankkalammella alkoi melkoinen diskuteeraus, kun Folkhälsan ei asettanut estettä pojan valitsemiseksi Lucia-neidoksi.

Tyttö kuitenkin valittiin, vielä.

Syrakusalainen Lucia ei hyvällä eikä pahalla päästänyt miestä turmelemaan itseään, vaikka pidättyväistä neitsyttä rääkättiin mitä julmimmin tavoin. Kärsimystensä hyvitykseksi hänet julistettiin pyhimykseksi.

Ajatelkaa nyt vähän! Voisiko pyhää neitsyttä näytellä finninaamainen, haivenet hennolla oraalla oleva testosteronimyrskystä toiseen ajelehtiva teinipoika?

Joillekin nykyaikaisina itseään pitäville pariskunnille ei enää synny tyttöjä tai poikia, vain vauvoja. Heidän nimikseen laitetaan esimerkiksi Airut, Lumo, Runo tai Utu. Lista on jo pitkä ja täydentyy kaiken aikaa.

Poloisilla pilteillä ei ole siskoja eikä veljiä, vain sisaruksia.

Muutaman vuoden ikäisinä lapsukaiset alkavat tutkia itseään ja toisiaan, jolloin he huomaavat pieniä eroavaisuuksia. Miten vanhemmat nämä heille selittävät? Kumpi on poikkeava?

Ruotsissa ollaan sukupuolineutraalissa yhteiskunnassa jo niin pitkällä, että persoonapronominit han ja hon korvataan neutraalilla hen-sanalla. Tätä taustaa vasten on perin kummallista, että ruotsalaisten Volvojen keulaa koristaa edelleen miehinen uroksen merkki, jonka nuoli jököttää tanakasti 45-asteen kulmassa.

Sama uroksen ja raudan merkki on muuten Lopen vaakunassa, mutta jäyhässä hämäläiskunnassa on toistaiseksi pysytelty rauhallisina.

Ruotsalaiset ovat koko lailla munattomia vaatimaan Volvon tunnuksen vaihtamista, sillä henkilöautoteollisuus on kiinalaisen Zhejang Geelyn komennossa.

Ihminen on hyvin etevä peukaloimaan myös luontokappaleita sukupuolineutraaleiksi, oman itsekkyytensä ja mukavuuden tavoittelunsa tähden. Karjuporsaat leikataan, koska lihaan ei haluta urossian ominaistuoksua.

Myös moni tuliseksi oriksi syntynyt hevonen on menettänyt sukupuolisen identiteettinsä.

Ruunan saattoi häpeilemättä kytkeä kirkon hevospuomiin. Se osasi käyttäytyä, olipa sen vieruskavereina missä tahansa viettiensä vaiheessa olevia tammoja.

Säyseä ruuna keskittyi aisoja potkimatta juhdan työhönsä. Se oleentui hyvin tamman pariksi auran eteen eikä pureskellut kuolaimiaan pitkässä rahtiletkassakaan.

Suomi ei kuitenkaan ole takamaita, mitä sukupuolineutraaliuteen tulee. Jo muutama kymmenen vuotta sitten monista ammattinimikkeistä häivytettiin sukupuolisuus.

Myyjättäristä tuli myyjiä ja opettajattarista opettajia.

Vain yksi nimike piti pintansa tässä myllerryksessä. Rakastajatar on edelleen rakastajatar. Mikäli hänestäkin olisi tehty sukupuolineutraali rakastaja, rakastajattarensa kanssa peuhaavaan mieheen saatettaisiin lätkäistä homon leima.

Rakastajalla ja rakastajattarella on ajan hengestä huolimatta vissi ero.