fbpx
Uutiset

Ammattiin valmistuvat haluavat näkyvyyttä

Toisen asteen opiskelijat ajoivat maanantaina tasa-arvoa ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastutkinnon välille.

Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry järjesti Helsingissä marssin ammattikoululaisten arvostuksen lisäämiseksi. He marssivat puoliltapäivin Senaatintorilta Sanomatalolle, jossa sijaitsee Helsingin Sanomien toimitus.

Sakki arvostelee muun muassa sitä, että valtakunnallisissa lehdissä ei julkaista ammattiin valmistuneiden nimiä, vaikka ylioppilaiden nimet julkaistaan.

– Barrikadeille meidät on saanut nousemaan se, että amitsulaiset jätetään valtamediassa varjoon, vaikka ammattiin valmistuu yhtä paljon ihmisiä kuin lukioista ylioppilaita, ja duunia pitää tehdä molemmissa yhtä paljon, perustelee mielenilmausta Sakki ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Maakunnalliset lehdet huomioivat Fedotovin mukaan ammattiin valmistuvat hyvin. Esimerkiksi Hämeen Sanomat julkaisee heidän nimensä ja tekee heistä haastatteluja.

Työnantajien asenne kunnossa

Aleksej Fedotov näkee, että parantamisen varaa olisi myös ihmisten asenteissa.

– Etenkin vanhempi sukupolvi kokee ammatillisen tutkinnon ihan eriasteiseksi kuin ylioppilastutkinnon. Emme halua, että nuoria lokeroitaisiin erilaisiin yhteiskunnallisiin luokkiin vain valitsemamme koulutuksen takia.

– Nyt, kun Suomella menee taloudellisesti vähän aiempaa heikommin, keskeisimpiä tekijöitä nousuun lähdössä ja innovaatioissa ovat työntekijät, ammattilaiset. Heille ei anneta tarpeeksi arvostusta.

Sakki ry:tä harmittaa myös liike-elämän asenne.

– Suuri osa liikkeistä myy keväisin “Onnea ylioppilaille” -teemalla pukuja ja onnittelukortteja, Fedotov antaa esimerkin.

Puheenjohtaja myöntää, että työelämän asennoituminen ammattiin valmistuviin on kunnossa.

– Työnantajat arvostavat osaavaa työväkeä, duunareita. Kyllä he varmaan mieluummin sellaisen palkkaavat, jolla on ammattitutkinto.

Toisen asteen ammatillisen tutkinnon suorittaneista oli vuoden 2010 lopulla työllistynyt vuoden sisällä 69 prosenttia, kun vastaava prosenttiluku ylioppilastutkinnon suorittaneista oli 43,5. Tiedot ovat peräisin Tilastokeskukselta. (HäSa)

 

 

Menot

Uusimmat