fbpx
Uutiset

Ammattikalastus ei lyö leiville

Kalat vetävät hauholaisen Paavo Pönnin vesille joka ikinen aamu Vihavuoden kosken rannasta. Tämän aamun saalis oli vain pari kiloa muikkuja. Kuhia ei tullut yhtään.

– Kuhia menisi niin paljon kuin niitä saa, mutta tuloa ei kuhista kerry kirveelläkään. Tähän aikaan vuodesta on se rapu tärkeämpi. Yksityisille ihmisille niitä hukkaan, Pönni juttelee.

Häntä harmittaa, että ravustuskausi alkaa kaksi viikkoa liian aikaisin. Ravut vaihtavat vasta kuorta ja ovat pehmeäkuorisia. Sellainen ei kauan menesty elävänä.

– Kun saisi päättäjät ymmärtämään, että ravustus ja kyyhkynmetsästys alkaisivat samaan aikaan (10. elokuuta), Pönni toivoo.

Kunhan saisi taas muikkuja

Vihavuoden Sappeenselältä kalamies veneilee ensin Painonselälle, Hiiriselälle, Vähä-Roineelle ja viimein Iso-Roineelle, joka on puhdasvetinen järvi ja harvinaisen syvä, syvimmältä kohdaltaan 73 metriä.

Iso-Roineen kalakantaan kuuluvat muun muassa ahven, muikku, lahna, kuha ja hauki.

Suomen parhaat muikkuvedet ovat Puruvesi ja Säkylän Pyhäjärvi, joka on ihmeellinen kalankasvattamo. Kanta-Hämeessä on muikkuvesiä Kuohijärvellä ja Vihavuoden kosken toisella puolella Kukkialla, mutta saalismäärät ovat pieniä.

– Kun muikku muodostuisi sellaiseksi kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin sitä oli niin paljon, että mihin ne kaikki panisi. Kun muikkua taas saisi, mutta se vaihtelee. Nyt se on kumman kauan ollut vähissä.

Muikkua menisi hyvin Helsinkiin, mutta Pönnin mukaan helsinkiläiset eivät ole valmiita kalasta maksamaan.

Kuha katoaa syviin vesiin

Muutama kalvolalainen kalastaa puoliammattilaisena Vanajavedellä Sääksmäen puolella, missä kuhaa on saatavilla kautta vuoden.

– Meiltä kuha katoaa kesäksi syviin vesiin. Kuha nousee yöllä matalampaan veteen syömään kuoreita ja muikkuja. Särkiä se ei syö, vaan syö parhaat päältä.

Ammatikseen kalastavia ei näillä vesillä ole. Pönnikään ei kalasta työkseen, vaan eläkeläisen harrastuksena.

Hän ei nouse kalaan auringon noustessa, niin kuin ammattilainen tekisi, vaan vasta viiden kuuden aikaan. Se sopii eläkeläiselle.

– En todellakaan tee tätä elääkseni. En ole koskaan ammatikseni kalastanut. Saan vähän vaivan palkkaa ja se riittää minulle.

Välineiden pitää pysyä kunnossa

Vihavuodessa lomaileva valkeakoskelainen Mikko Kokkola kertoo nostaneensa tänä kesänä Roineesta jopa yli kilon painavia ahvenia. Nuori mies opiskelee kalastuksenohjaajaksi ja vetää kalastusretkiä pälkäneläisen ohjelmapalvelu Huwituksen leivissä.

– Retkien pääpaino on Laitikkalassa Kyllönjoen suulla, mutta merellä kalaa on helpommin tavoitettavissa, Kokkola kertoo.

Ihan pikkurahalla kalaporukka ei pääse liikkeelle, toisaalta myöskään järjestäjälleen kalaretki ei ole mikään rahasampo. Sama pätee tavalliseen kalastukseen.

– Kalastaja ansaitsee vain sen verran, että välineet pystyy pitämään kunnossa. Tai pitää ruveta Linkolaksi. En usko, että Pentti Linkola pysyy leivässä kalastuksella vaan kirjoittamisella, Pönni arvelee.

Roskakalaksi mainittua särkeä Pönni kehuu mainioksi säilykekalaksi, joka on purkissa muikkuakin parempi. Kaupalliseen kalastukseen särki on kuitenkin työläs suomustaa ja puhkoa.

– Särkikalojen poistaminen olisi kalavesille hyvä. Muutamia tonneja kun niitä saisi pois, niin muitten kalojen olot ja vedenlaatu paranisivat. (HäSa)

Menot