Uutiset

Ammattimies voi valita työnantajansa

Pula ammattitaitoisesta työvoimasta on arkipäivää jo monilla aloilla. Vaikka Suomessa on edelleen parisataatuhatta työtöntä, entistä useammassa yrityksessä kasvun pullonkaulaksi on noussut työvoimapula.

Rakennus- ja metalliteollisuus ovat tuskailleet ammatilaisten puutteessa jo vuosia. Nyt vajausta on ilmennyt metsätöissä, kuljetusalalla, hoitotöissä ja yllättäen myös suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä.

Suomessa aletaan hiljalleen uskoa, ettei työvoimaa löydy työttömyyskortistoista. Ikääntyneet pitkäaikaistyöttömät ovat jo menettäneet pelin. Heitä ei haluta töihin eikä heitä kouluteta uusiin tehtäviin. Pitkä työttömyysputki on myös lannistanut oman innon ja yhteiskunnan turvaverkko kantaa niin, että välttämättömät elämisen tarpeet ovat jollakin tavoin järjestyksessä.

Suomalaiset ovat aina arvostaneet koulutusta. Se on nähty väyläksi hyvään elämään ja sosiaaliseen nousuun.

Koulutuksen yliarvostus on nyt kostautumassa työvoimapulana ammateissa, joissa kädentaidoilla on keskeinen sijansa. Akateemisesta loppututkinnosta ei enää automaattisesti seuraa hyvinpalkattua työtä. Moni metallimies päihittää ansioissa nuoren maisterin mennen tullen.

Ammattikoulut ovat viime vuosina tulleet uudestaan suosituiksi, eivät niistäkään kaikki opintolinjat.

Työvoimapula on kuitenkin käsillä nyt ja se vaatii nopeita ratkaisuja.

Akerin Turun telakka sai ison laivatilauksen alkuviikosta ja tarvitsee heti parituhatta ammattilaista töihin.

Joukkoa ei enää edes yritetä värvätä kotimaasta, vaan ulkomailta. Osansa tekee myös paikallinen työvoimatoimisto. Tulijalle hankitaan asunto, puolisolle työpaikka, lapset ohjataan kouluun tai päivähoitoon.

Yhteistyö on voimaa ja kokonaisvaltaista. Kaikesta päättäen Turussa työvoimapula on päätetty hoitaa pois päiväjärjestyksestä.

Hyvä ammattitaitoinen työntekijä on asemassa, jossa hän voi valita työnantajansa.

Tässä tilanteessa työnantajienkin kannattaisi olla itsekriittisiä ja miettiä, millä keinoin voisi tulla halutuksi ja arvostetuksi.

Turhanpäiväiset tuittuilut, paniikkijarrutuksen omaiset lomautukset ja työntekijöiden perusteeton kyykyttäminen tulevat työvoimapulan aikana hintoihinsa. Paha kello kuuluu kauas ja soi pitkään.

Työelämässä on myös sellaisia seikkoja, joista ei selviä yksinomaan rahalla. Työpaikan henki ja yleinen ilmapiiri ovat entistä tärkeämpiä tekijöitä kilpailussa osaajista.

Koulutuksen on vieläkin tehokkaammin vastattava työelämän tarpeisiin. Tuntosarvissa on oltava herkkyyttä.

Ammattiyhdistysliikkeen nuivuus vierastyövoimaa työllistäviä yrityksiä kohtaan voisi vihdoin jalostua aidoksi kumppanuudeksi. Ay-liike ei voi jatkuvasti keskittyä vain epäilemiensä väärinkäytösten jahtaamiseen.

Jos työvoimapulaa ei ripeästi hoideta, paljon työtä siirtyy edelleen maan rajojen ulkopuolelle.

Päivän lehti

31.5.2020