Uutiset

Amnestylla mielenilmaus torin reunalla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii toimittaja Anna Politkovskajan murhan viisivuotispäivänä Venäjän viranomaisia suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia ja tutkimaan heihin kohdistuvat rikokset.

Amnestyn Suomen osasto järjestää tapahtumia eri paikkakunnilla murhan vuosipäivänä perjantaina 7. lokakuuta. Amnestyn Hämeenlinnan paikallisryhmä järjestää tuolloin kynttilämielenilmauksen torin tuntumassa, Kirkkopuiston Raatihuoneenkadun puoleisella reunalla kello 17-20. Vuosipäivään liittyviä vetoomuksia voi allekirjoittaa koko viikon ajan (3.-8.10.) myös Hämeenlinnan pääkirjastolla sekä Turengin ja Tervakosken kirjastoilla.

Anna Politkovskajan murhan tutkinnassa on edetty vasta nyt, viiden vuoden jälkeen, kun murhaan osallisiksi epäiltyjä henkilöitä on pidätetty. Murhakäskyn antajasta ei edelleenkään ole tietoa.

Amnesty Internationalin Suomen osaston kampanja Älä näe, älä kuule, älä puhu muistuttaa, että Venäjällä on asioita, joista ei saa puhua. Tšetšeniassa ja muualla Pohjois-Kaukasiassa tapahtuvia vakavia ihmisoikeusloukkauksia ei tutkita, eivätkä syylliset joudu oikeuteen. Järjestön mukaan loukkauksia selvittäviä ihmisoikeuspuolustajia ja riippumattomia toimittajia vaiennetaan.

Amnesty vaatii Venäjän viranomaisilta sananvapauden kunnioittamista, ihmisoikeuspuolustajien suojelua väkivallalta ja heihin kohdistuvien rikoksien tutkintaa.

-On Venäjän hallituksen vastuulla, että ihmisoikeuspuolustajat voivat työskennellä ilman koston pelkoa. Se edellyttää heihin kohdistuvien uhkausten ja hyökkäysten perusteellista tutkintaa ja syyllisten tuomista oikeuteen, järjestön tiedotteessa sanotaan.

Lisätietoja Älä näe, älä kuule, älä puhu -kampanjasta ja tapahtumista eri puolilla Suomea: www.amnesty.fi/venaja (HäSa)