fbpx
Uutiset

Amos Rex -museo sai tunnustusta tilojen uudesta käyttötarkoituksesta – olemassa olevat rakenteet saatiin hyödynnettyä

Uusi taidemuseo Helsingin Lasipalatsissa sai Rakennusinsinöörien Liiton tunnustuspalkinnon. RIL-kilpailun päätuomarina toimi Yhdysvaltain entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck.
RIL-kilpailun päätuomarin Bruce Oreckin mielestä Lasipalatsin aukiolle kurottavat lasikupolit ovat loistava yhdistelmä leikkisiä, vuorovaikutteisia ja käytännöllisiä tiloja.

Amos Rex -museo sai tiistaina RIL-tunnustuspalkinnon. Toiseksi sijoittuivat Helsingin keskustakirjasto Oodi ja Uusi lastensairaala.

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain kohteelle, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.

Kilpailun päätuomarina oli Yhdysvaltain entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck. Kilpailuun osallistui 13 ehdotusta.

Pieni ekologinen jalanjälki

Tiedotteen mukaan Oreck korosti valinnassaan Amos Rexin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle ja sen pientä ekologista jalanjälkeä.

Oreckin mielestä jokainen finalistikohde täytti RIL-palkinnon kriteerit insinööriosaamisen osalta.

– Amos Rex on finalisteista ehdottomasti ympäristöystävällisin hanke, koska siinä on muun muassa hyödynnetty osittain jo olemassa olevia rakenteita.

Hän lisää, että peruskorjaamalla museo lähes 70 vuotta vanhaan rakennukseen ja rakentamalla uudet tilat sen alle on luotu täysin uusi käyttötarkoitus.

Osa kaupunkimaisemaa

Oreckin mukaan Amos Rex toimii vuosi toisensa jälkeen elinkelpoisena ja -voimaisena osana kaupunkimaisemaa ja sen käytönaikaiset ympäristövaikutukset ovat minimaaliset.

Lisäksi rakennuksen sisätila ja ulkoiset Lasipalatsin aukiolle kurottavat lasikupolit ovat hänen mielestään loistava yhdistelmä leikkisiä, vuorovaikutteisia ja käytännöllisiä tiloja.

– Museo on myös saavuttanut jo tässä vaiheessa, muutama kuukausi avajaisten jälkeen, kiitoksensa kansalaisilta. Tämä toimii testamenttina hankkeen onnistumiselle – sekä kulttuurillisesti että taloudellisesti. LM-HäSa

Innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL myöntää vuosittain RIL-palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.

Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla.

Kilpailussa on painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista.

RIL-palkinnon aikaisemmat voittajat viimeisen kymmenen vuoden ajalta: Inoroom-leikkaussali-konsepti (2017), Tampereen rantatunneli (2016), Presidentinlinnan peruskorjaushankkeen perustusten vahvistustyöt (2015), Kastellin monitoimitalo Oulussa (2014), Arctia Shippingin kelluva toimistorakennus (2013), Auroran silta Helsingissä (2012), Helsingin Musiikkitalo (2011), Kempeleen ekokylä (2010), Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo – Lämpöpumppulaitos ja biokaasulaitos (2009), Vuosaaren satama ja liikennejärjestelyt (2008).

Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on valtakunnallinen puolueeton asiantuntijaorganisaatio, jonka tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitotapaa ja rakennusalan asiantuntijuuden kehittymistä Suomessa.

Menot