fbpx
Kolumnit Uutiset

Ämpäripää oli idolini

Vieläkin on ikävä Ämpäripäätä, vaikka hän esiintyi televisiossa joskus 2000-luvun varhaisina alkuvuosina.

Ämpäripää kommentoi ajankohtaisia tapahtumia ATV-kanavalla päivittäin nimensä mukaisesti ämpäri päässä. Yhtä oivaltavaa kommentointia harvemmin tapaa.

ATV:N aikalainen MoonTV teki muun muassa Suomen ensimmäiset pystykuvalähetykset. Niiden katsominen edellytti, että vastaanotin käännettiin kyljelleen.

Kanavan tyyliasiantuntijana toimi muuten vaatturimestari Arman Alizad, joka on sittemmin ansioitunut myös muilla elämänsaroilla.

Molemmat pääkaupunkiseudulla näkyneet kaapelikanavat kuukahtivat rahapulaan.

Sen jälkeen tyhjäpäisyys on täyttänyt kaikki tuutit. Viikkotolkulla voi seurata sekundamissien ja heidän miehisten vastineidensa parinmuodostusta.

Muutamia poikkeuksia sentään on.

MADVENTURES jatkoi ATV:n viitoittamalla tiellä. Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin omintakeisen matkailuohjelman ensimmäiset jaksot tehtiin 2001. He kertovatkin halunneensa tehdä MoonTV:n tyyppistä jäykistelemätöntä ohjelmaa.

Nyttemmin kaksikko on onnistunut luomaan ilmiön Madventuresin seuraajasta Docventuresista. Nuoret, jotka jo välillä unohtivat telkkarin kokonaan, perustavat nyt yhteisöllisiä Docventures-leffakerhoja.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon pokannut, keski-ikäinen kaksikko saakin olla tarkkana, ettei siitä tule valtavirtaa.

DOCVENTURES on nostanut dokumentit taas suosioon. Maailma on täynnä katsomisen arvoisia dokkareita, joista emme tiedä mitään.

Katso, jos jossain esitetään Hyvästi Afrikka, joka kertoo turenkilaisen lääkärin Riitta Kujalan työstä perhesuunnittelun parissa Ugandassa.

Tarina kertoo myös Kujalan ja hänen ugandalaisen kollegansa Catherine Othienon pitkästä ystävyydestä.

LUKUISIA PALKINTOJA niittäneessä suorapuheisessa ja inhimillisessä dokkarissa on hienoja kohtia.

Seksuaaliterveys ei ole helppo asia Afrikan maissa. Siellä eri uskontokunnat ovat kilvan mesoneet ja vieneet seksuaalikielteisiä asenteitaan.

Kujala ja hänen kaverinsa Othieno eivät pönötä. Kun on vaikeata, Othieno syö ja tanssii illan pimeydessä kuistilla. Kujala vetää röökiä posket lommolla.

Ugandassa kaksikko selätti vastoinkäymiset. Miten mahtaa käydä Suomessa, jossa valtio päätti panna rahahanat kiinni melkein koko kehitysyhteistyöltä?

Menot