Uutiset

Ampumatarkkuus on teurastajalle hyve

Australialaisen maatilan häirikkölehmän elämöinti kävi kerta kaikkiaan sietämättömäksi. Kun mooloolabalainen isäntä Paul Tyson ei itse ole pyssymiehiä, hän pyysi ystäväänsä Rudolf Stadleria, 51, hoitamaan homman.

Stadler otti verisen tehtävän vastaan. Hän ahdisti lehmän pieneen liiteriin ja antoi kiväärinsä laulaa. Ohi meni. Ja kuinka ollakaan, Stadlerin toinenkin laukaus pamahti liiterin seinästä läpi lehmää vahingoittamatta.

Johonkin Stadlerin toinen kuti sentään osui. Se pamahti suoraan autollaan juuri liiteriä ohittaneen Carrie Tunningin jalkaan.

– Kuulin kamalan rysäyksen. Aivan kuin joku olisi heittänyt kivellä autoani. Sen jälkeen huomasin, että jalkani on yltä päältä veressä, Carrie Tunning kertoi oikeudessa.

Syyttäjä katsoo Stadlerin laiminlyöneen teurastusoperaatiossaan alkeellisimmatkin turvatoimet. Hurjimmillaan Mooloolaban teurastajaa odottaa kahden vuoden vankeustuomio.

Episodin uhrilla Carrie Tunningilla menee paljon paremmin. Jalka on jo täysin kunnossa.

STT

Hartaushetki paksuntaa lompakkoa

Hartausmenoihin osallistuminen ei pelkästään tuo amerikkalaisen sieluun lepoa ja rauhaa. Se myös tekee lompakosta paksumman, kertoo Massachusettsissa tehty tutkimus. Kirkossa tai muissa hartaustilaisuuksissa käyntien tuplaaminen johtaa tutkimuksen mukaan 9,1 prosentin kasvuun tuloissa.

– Usko vähentää stressiä. Näin päivittäiset askareet sujuvat paremmin, samoin työelämä ja jopa avioliittokin, muotoilee tutkijaryhmään kuuluva Jonathan Gruber.

– Eläminen yhteisössä, jossa moni jakaa saman uskonnon, lisää käyntejä kirkossa. Lisääntyneet käynnit puolestaan näkyvät parempana koulutuksena ja suurempina tuloina. Näissä yhteisöissä esiintyy myös vähemmän avioeroja, tutkijaryhmä esittää.

STT

Big Ben hiljenee viikonlopuksi

Lontoon maailmankuulu kellotorni Big Ben hiljenee viikonlopuksi huoltotöiden vuoksi. Parlamenttitalon tornin kellojen soitto kuullaan vielä aikaisin lauantaiaamulla, mutta seuraavan kerran kellot soivat vasta sunnuntaina iltapäivällä.

Korjaustöissä koko kello tarkastetaan ja soittokellot viritetään uudelleen. Kyseessä on kellotornin pisin hiljainen aika sitten vuoden 1983.

Big Benin kellot soivat Greenwichin keskiaurinkoajan mukaan. Tornin kellot ovat kuuluisia tarkkuudestaan, ja se selvisi muun muassa kymmenistä saksalaisten pommeista toisessa maailmansodassa.

Muutama epäonnistunut soittokin tornin historiasta kuitenkin löytyy. Vuonna 1962 tornin kellot kaikuivat uuden vuoden merkiksi kymmenen minuuttia liian myöhään, koska sen päälle oli kasautunut liikaa lunta. Samoin vuonna 1976 kello pysähtyi kokonaan, koska sen koneiston osa rikkoutui.

Parlamenttitalon (Houses of Parliament) kellotorni Big Ben on näyttänyt aikaa vuodesta 1859.

STT