Uutiset

Analyysi: Hallituksen eronpyyntö alkaa näyttää todennäköisimmältä vaihtoehdolta – mitä seuraavaksi?

Suomessa on hallituskriisi.

Kyse ei ole nyt sote-alueiden määrästä tai jostain muusta hallituksen sisäpoliittisesta väännöstä. Kyse on perustavaa laatua olevasta arvojen ristiriidasta, joka repii hajalle pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta.

Käännetäänpä asia siten, että esitetään kysymys, johon vastaaminen paljastaa hallituskriisin syvyyden.

Olisivatko keskusta ja kokoomus ryhtyneet huhtikuun 2015 eduskuntavaalien jälkeen hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, jos puoluetta olisivat johtaneet Jussi Halla-aho, Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola?

Eivät olisi ryhtyneet.

Kysymykseen vastaaminen on helppoa.

Siitä – ja kymmenistä muista ennusmerkeistä – seuraa johtopäätös, että hallituksen eronpyyntö alkaa näyttää todennäköisimmältä vaihtoehdolta.

Hallituskriisin vakavuudesta kertoo kaiken se, että pääministeri Sipilä perui osallistumisensa Kultaranta-keskusteluun, jossa paikalla ovat sunnuntai-iltana EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja Naton toiseksi korkea-arvoisin johtaja, yhdysvaltalainen varapääsihteeri Rose Gottemoeller.

Mitä Sipilä sitten tekee sunnuntaina illalla?

Pääministeri käy keskustan sisäpiirissä läpi eri vaihtoehdot jatkaa hallitustyöskentelyä ilman perussuomalaisia. Samalla Sipilä soittaa sekä Halla-aholle että oppositiopuolueiden puheenjohtajille.

Puhelinkeskustelut vaihtoehtoisista hallituskokoonpanoista alkoivat jo lauantai-iltana. Se osaltaan vahvistaa, että tilanne on hyvin vakava.

Muutamat oppositiopoliitikot ovat jopa olleet aavistuksen yllättyneitä siitä, miten vakavasti Sipilä ja Orpo tilanteeseen suhtautuvat.

Nykyisen hallituspohjan hajoamisen todennäköisyyttä lisää se, että sote-uudistuksen lakiesitykset ovat perustuslakivaliokunnassa suuremmissa vaikeuksissa, kuin mitä julkisuudessa on kerrottu ja annettu ymmärtää.

Orpo ei halua enää hirttää kokoomusta soten valinnanvapauden toteutumisen turvaamiseen, koska hän tietää, että uudistus saattaa vaatia muutoksia muutenkin.

Pääministeri Sipilä sanoi sunnuntaina Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla, että jos hallituspohja muuttuu, uusissa hallitusneuvotteluissa pöydällä on myös sote-uudistus.

Sekä hallituksessa että oppositiossa on henkeä, että nythän olisi tilaisuus parantaa nykyistä sote-uudistusta eri asiantuntijoiden suosittelemaan suuntaan. Yhtiöittämispakosta esimerkiksi luovuttaisiin, koska sen toteuttaminen on perustuslakivaliokunnassa vaikeuksissa.

Miten uusi hallitus muodostettaisiin?

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo toisti Kultarantaan saapuessaan näkemyksensä, jonka mukaan tilanne on vakava.

Suomalaisen politiikan sanakirjassa ”vakava” tarkoittaa yhtä kuin hallituksen kaatumisen mahdollisuutta.

Miten uusi hallitus muodostettaisiin?

Vaihtoehdot ovat Lännen Median hallitus- ja oppositiolähteistä sunnuntaina hankkimien tietojen mukaan karkeasti ottaen seuraavat:

1. Ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit tulevat hallitukseen perussuomalaisten tilalle. Samalla pari–kolme soinilaista kansanedustajaa loikkaa hallituspuolueisiin. Tällöin hallituksella olisi eduskunnassa noin 102–104 kansanedustajaa. Mahdollisten siirtyjien nimillä spekuloidaan sen verran vahvasti, että tunnusteluita eli puhelinkeskusteluita on asian tiimoilta käyty. Lännen Medialle on vahvistettu eri puoluelähteistä, että muutamat perussuomalaiset ovat keskustelleet puolueen vaihtamisen mahdollisuudesta muiden puolueiden edustajien kanssa. Keskustelut ovat olleet luonteeltaan tunnustelevia.

2. Sipilä ja Orpo kysyvät myös sdp:tä hallitukseen, eivätkä he täysin sivuuta edes vihreitä. Ainoa varmasti hallitustunnusteluista ulkona oleva puolue on vasemmistoliitto. Kultarantaan saapuessaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati Suomeen uusia eduskuntavaaleja. Niiden järjestäminen ei ole nyt todennäköisin vaihtoehto. Tässä vaiheessa sdp ja vihreät vastaavat kysymykseen hallitusvalmiudestaan kieltävästi. Puolueilta kysytään kuitenkin asiasta uudestaan, jos Sipilän, Orpon ja Halla-ahon maanantaina edessä olevat keskustelut eivät johda yllättävään lopputulokseen eli nykyisen hallituspohjan jatkamiseen. Sdp:n tai vihreiden kanssa Sipilällä ja Orpolla olisivat niin ikään edessä neuvottelut hallitusohjelmasta.

Ratkaisu hallituksen eronpyynnöstä saattaa siirtyä tiistaille

Jos nykyinen hallitus tulee taipaleensa päähän, asia saatetaan kertoa vasta tiistaina.

Keskustan ja kokoomuksen pitää todennäköisesti saada puoluevaltuustonsa koolle. Keskustan sääntöjen mukaan puoluevaltuusto päättää yhdessä keskustan eduskuntaryhmän kanssa osallistumisesta hallitusvastuuseen.

Orpo vahvisti kokoomuksen puolue-elimien kokoontuvan sen jälkeen, kun hän ja Sipilä ovat tavanneet Halla-ahon. Orpo ei kertonut, ovatko kokoomuslaiset koolla maanantaina illalla vai tiistaina aamulla.

Iso osa puoluevaltuutetuista tulee Helsinkiin maakunnista, joten tiistaiaamu lienee realistinen aikataulu kokouksille, jos Sipilä ja Orpo kutsuvat omat joukkonsa koolle.

Ensin yritettäisiin uuden hallituksen muodostamista nykyisestä eduskunnasta, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa pohti Suomen perustuslain henkeä.

– Luonnollinen ratkaisu on tietysti se, että jos istuva hallitus jättää eronpyyntönsä, sitten katsotaan, löytyykö jokin toinen hallitus tilalle samasta eduskunnasta. Se on aivan luonnostaan lankeava järjestys, presidentti Niinistö arvioi.

Ennenaikaisten eduskuntavaalien vuoro olisi presidentin arvion mukaan vasta siinä vaiheessa, jos eduskuntaryhmien välisissä neuvotteluissa ei löytyisi uutta hallituspohjaa.

– Vasta siinä tilanteessa, että jos sitten puolueet tulevat ja ilmoittavat, ettei sellaista vaan löydy, niin sitten joudutaan miettimään [uusien eduskuntavaalien järjestämistä], Niinistö vastasi LM:n kysymykseen.

Orpolla ei ole varaa menettää liberaalien kaupunkilaisten naisäänestäjien ääniä

Lopuksi lienee syytä kiteyttää vielä, mihin hallitus on kaatumassa.

Yhdellä sanalla: arvoihin.

Maahanmuuttoa ja EU:ta vastustavan Halla-ahon perussuomalaiset ei todennäköisesti käy hallituskaveriksi kansainvälisyyttä korostavalle ja maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvalle kokoomukselle.

Kokoomuksen naisvaikuttajista 53 prosenttia oli tuoreessa LM-kyselyssä sitä mieltä, että kokoomus ei voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

– En näe mahdollisena, että kokoomus tekisi hallitusyhteistyötä tuomitun rasistin kanssa. Avointa ja liberaalia yhteiskuntaa on puolustettava, eikä Halla-ahon perussuomalaiset sovi tähän linjaan, perustelee turkulainen Janika Takatalo, Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja.

Orpo tietää, että hänellä ei ole varaa menettää liberaalien kaupunkilaisten naisäänestäjien ääniä.

Keskustan arvokartalla tärkeällä paikalla on inhimillisyys. Sipilä korosti tätä ja lähimmäisistä huolehtimisen tärkeyttä Pääministerin haastattelutunnilla.

Samalla hän taisi tulla paljastaneeksi suhtautumisensa Halla-ahon, Huhtasaaren, Hakkaraisen ja Eerolan demokraattisesti valtaamaan puolueeseen, jonka nimi on yhä perussuomalaiset.

Paljon muuta ulkoministeri Timo Soinin ja puolustusministeri Jussi Niinistön lauantaihin asti johtamasta maltillisesta populistipuolueesta ei enää olekaan jäljellä.

– Valituksi tulleet ehdokkaat ovat suorapuheisia ja profiloituneet voimakkaasti niillä teemoilla, jotka ovat globalisaation ja hallitsemattoman maahanmuuton vuoksi kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan useimmissa Länsi-Euroopan maissa, Halla-aho kuvaili perussuomalaisten uutta puheenjohtajistoa linjapuheensa alkajaisiksi.

Ikävä kyllä suorapuheisuus tarkoittaa monien halla-aholaisten kohdalla avoimen rasistista puhetta ja kirjoittelua. Jokainen, joka väittää vastaan, voi vapaasti tutustua Halla-ahon kannattajien verkkokeskusteluihin tai vierailla ”rajat kiinni”-henkisissä mielenosoituksissa.

Mainos