fbpx
Uutiset

Analyysi: Harkitse vakavasti tämän suositun verkkosivuston käyttöä

Yhdysvalloista pyöritetyllä verkkosivustolla asiointi näyttäisi aiheuttavan tällä hetkellä paljon murheita ja vaivaa useille sadoille suomalaisille.

Kyseinen sivusto on julkisuudessa alkuvuodesta asti pysynyt Hotels.com.

Hotellivaraussivustoon linkittyviä rikosilmoituksia tehdään Suomessa alati kiihtyvällä vauhdilla.

Yhteistä useimmille ilmoituksille on se, että asiakas on käyttänyt maksukorttiaan Hotels.com-sivustolla ja jonkin aikavälin kuluessa tililtä on lähtenyt rahaa jopa tuhansia euroja.

Vielä kaksi kuukautta sitten, huhtikuun lopussa, poliisille oli tehty 349 ilmoitusta, joissa Hotels.com oli mainittu.

Nyt, 27. kesäkuuta mennessä, Hotels.com on mainittu jo 643 ilmoituksessa.

Hotels.com mainittiin viime vuonna 179 rikosilmoituksessa, eli nousua koko viime vuoteen on jo vuoden puolivälissä 259 prosenttia.

Jos kehitys jatkuu samanlaisena koko loppuvuoden, Hotels.comiin linkittyvien rikosilmoitusten määrä nousisi 614 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Jokaisen verkossa asioivan tulisi harkita vakavasti, kannattaako verkkosivustolle syöttää maksukortin tietoja ennen kuin asia selviää tai poliisille tehtyjen ilmoitusten määrä alkaa laantua.

Hotels.comii linkittyvä ilmiö on poikkeuksellinen – etenkin, kun lukuja vertaa pahimpaan kilpailijaan Booking.comiin.

Reuters kertoi viime vuonna, että Booking.com on Yhdysvaltain ulkopuolella selvästi Hotels.comia suositumpi sivusto.

Näin kertoo myös maailman suosituimpia verkkosivustoja rankkaava Alexa.com.

Sivunäyttöjen ja uniikkien kävijöiden määrällä mitattuna Booking.com on Alexan mukaan maailman 104. suosituin sivusto. Suomessa lukuisiin rikosilmoituksiin linkittyvä Hotels.com on vasta sijalla 569.

Suomessakin Booking.com (86. suosituin) on selvästi Hotels.comia suositumpi (367.).

Vaikka Booking.comin sivustolla vierailee paljon enemmän kävijöitä kuin Hotels.comissa, se on mainittu tänä vuonna poliisille tehdyissä rikosilmoituksissa ”vain” 130 kertaa.

Hotels.com on mainittu siis noin viisi kertaa Booking.comia useammin poliisi-ilmoituksissa.

Lukujen valossa on todennäköistä, että Hotels.com liittyy tavalla tai toisella toistuviin, suomalaisiin kohdistuviin maksuvälinepetoksiin.

Mahdollinen vuoto voi johtua teknisistä tai inhimillisistä heikkouksista, eli suomeksi sanottuna siitä, että kyberrikolliset ovat onnistuneet murtautumaan johonkin Hotels.comiin linkittyvään järjestelmään. Tai sitten rikollinen työskentelee jossain osassa sitä ketjua, jossa asiakkaiden tietoihin on mahdollista päästä käsiksi.

Hotels.com on aiemmin kertonut Lännen Medialle, että se tutkii yhdessä viranomaisten kanssa asiaa, muttei ole löytänyt vikaa omista järjestelmistään.

Se ei tarkoita sitä, etteikö vika olisi Hotels.comin järjestelmässä.

Mahdollisen vuodon selvittäminen voi viedä erittäin paljon aikaa – tai sitten se ei selviä koskaan.

Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksen rikoskomisario Tero Muurman sanoo, että Suomen poliisi tekee yhteistyötä Hotels.comin kanssa mahdollisen vuodon selvittämiseksi.

Muurman pitää Hotels.comiin liittyviä Suomen lukuja poikkeuksellisina. Hän sanoo, että KRP on tutkinut Suomessa tehtyjä rikosilmoituksia, mutta mitään säännönmukaisuuksia, jotka paljastaisivat mahdollisen tietovuotokohdan, ei ole löytynyt.

Poliisi myös toimittaa kaikkien Hotels.comiin linkittyvien rikosilmoitusten tietoja Yhdysvaltoihin, jotta yritys voisi itse jäljittää vuotoa.

– Asian selvittäminen ei ole yksinkertaista. Mahdollisuuksia, mistä asiakkaiden maksukorttien tiedot ovat voineet päätyä vääriin käsiin, on aika paljon, Muurman sanoo.

Hotels.comia ei voi suoraan osoitella siitä, että jossain sen tarjoaman palvelun syövereissä olisi vuotokohta, jota rikollinen tai rikolliset hyödyntävät.

Jokainen voi kuitenkin vetää omia johtopäätöksiään tästä poliisin Lännen Medialle keskiviikkona toimittamasta tilastosta:

Sivusto mainittu poliisille tehdyissä ilmoituksissa:

hotels.com 643 kertaa

booking.com 130

travellink.com 3

agoda.com 1

momondo.fi 1

tripadvisor.fi 0

(Lähde: Polamk, ajalla 01.01–27.6.2016 poliisille tehdyt ilmoitukset, joissa hotellivaraussivusto on mainittu.)

 

Menot