fbpx
Uutiset

Analyysi: Henkilötunnuksen vaihtaminen ei poista syvällä verkossa piilevää ongelmaa – Varkaalla on pian käsissään se uusikin tunnus

Asiantuntijalähteen mukaan kymmenettuhannet henkilötunnusten muutokset nyt voisivat olla niin iso rumba, että pahimmillaan se voisi vaarantaa äänestämisen kevään kuntavaaleissa. Muutos aiheuttaa Vastaamo-vuodon uhreille useita muitakin hankaluuksia.
Hallitus pohtii keinoja auttaa tietomurron uhreja. Samalla maan johdolta on hyvä tulla viestiä meille kaikille, että verkkomaailmaan liittyviä pelkoja aletaan selättää. Kuva: Arttu Laitala
Hallitus pohtii keinoja auttaa tietomurron uhreja. Samalla maan johdolta on hyvä tulla viestiä meille kaikille, että verkkomaailmaan liittyviä pelkoja aletaan selättää. Kuva: Arttu Laitala

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuodon uhrien henkilötunnukset saatetaan vaihtaa haittojen ehkäisemiseksi.

Valitettavasti itse vakava ongelma ei sillä toimenpiteellä poistu minnekään. Se saattaisi estää jonkun verkkotilauksen tai pikavipin noston väärällä henkilötunnuksella, mikä on tietysti oikein ja hienoa – mutta hetken päästä varkaalla voi olla jo käytössään se uusi tunnus.

Henkilötunnus on Suomessa julkinen tieto, ei salainen. Se kulkee meidän lompakoissamme ja papereissa. Muistatko sinä, minne olet viimeksi henkilötunnuksesi antanut?

Minä annoin sen juuri syyslomilla hotellin aulassa kirjoittamalla sen kynällä saapumisilmoitukseen. Minne olen sen verkkokaupoissa joskus antanut, en edes muista. Todella pelottavaa nyt Vastaamon tapauksen jälkeen!

Asiantuntijalähteen mukaan kymmenettuhannet henkilötunnusten muutokset nyt voisivat olla niin iso rumba, että pahimmillaan se voisi vaarantaa äänestämisen kevään kuntavaaleissa.

Mitä tapahtuu tilanteessa, kun äänestäjällä on uusi henkilötunnus, mutta hän ei ole vielä hakenut uusia henkkareitaan?

Henkilötunnuksen muutos voi aiheuttaa Vastaamo-vuodon uhreille useita hankaluuksia.

Kaikki kortit menevät uusiksi, mikä on suuri vaiva ja maksaakin vielä.

Nopeasti verkossa hoidettava asiointi voi estyä ja arki hankaloitua, jos tieto ei ole mennyt juuri siihen palveluun.

Meillä on Suomessa toimijoita, jotka myöntävät pikavippejä tarkastamatta, kuka asiakas on. Pystymme tilaamaan verkkokaupoista tavaraa ilman vahvaa tunnistautumista. Henkilötunnuksen muutos ei poista näitä epäkohtia.

Hallituksen on annettava nyt vahva viesti, että pystymme toimimaan yhteiskunnassamme yhä turvallisesti.

Hallitus pohtii keinoja auttaa tietomurron uhreja. Samalla maan johdolta on hyvä tulla viestiä meille kaikille, että verkkomaailmaan liittyviä pelkoja aletaan selättää.

Menot