fbpx
Uutiset

Analyysi: Lopulta Fortum voittaa Uniperin, mutta saa myös täydet riskit – Itämeren kaasuputki voi olla kallis jokeri

Energiayhtiö Fortum on saamassa saksalaisesta Uniperista niskaotteen sijoitusrahasto Elliottin kautta. Fortum voi saada tarvittavan hallinta-aseman ilman 75 prosentin osake-enemmistöä. Uniperin hiilivoimatuotannosta voi kuitenkin tulla Fortumille riesa. Myös Itämeren kaasuputkihankkeen vaikutukset voivat vielä yllättää, kirjoittaa Lännen Median Visa Noronen.
Rakenteilla olevaa Itämeren uutta kaasuputkea vastustetaan yhä voimakkaasti. Kovin vastustaja on nesteytettyä kaasua myyvä Yhdysvallat. Kuva: STEFAN SAUER
Rakenteilla olevaa Itämeren uutta kaasuputkea vastustetaan yhä voimakkaasti. Kovin vastustaja on nesteytettyä kaasua myyvä Yhdysvallat. Kuva: STEFAN SAUER

Saksalaisen energiayhtiö Uniperin yritysjohto on yrittänyt laittaa yhtiön osakkeita ostaneelle Fortumille tiukat rajat siitä, mitä Fortum saa tehdä. Harvoin nähdään tällaista taistoa, koska lopulta omistaja yleensä kuitenkin voittaa.

Näin on käymässä nytkin. Fortum on saanut kasvatettua osuutensa Uniperista 49,99 prosenttiin. Enempää se ei saa omistaa.

Uniperin tytäryhtiöllä on Venäjällä juomaveden valvontaan tarvittava lisenssi. Tämän perusteella Venäjän kilpailuviranomaiset ovat kieltäneet Fortumia omistamasta Uniperista enemmistöä.

Saksassa isot yritysjärjestelyt vaativat yleensä sen, että pääomistaja omistaa yrityksestä 75 prosenttia.

Nyt Fortum on löytänyt yhteisen sävelen Uniperin toiseksi suurimman omistajan, sijoitusrahasto Elliottin kanssa. Elliottin tuella Uniperin ensi kuun yhtiökokouksessa äänestettäneen hallintasopimuksesta.

Tämän saksalaisen juridisen instrumentin avulla Fortum saisi tarvittavan hallinta-aseman ilman 75 prosentin osake-enemmistöä.

Yhtiökokous voi antaa Fortumille hallinta-aseman vain, jos yhtiökokouksessa 75 prosenttia äänistä tukee sitä. Yhdessä Fortum ja Elliott vastaavat alle 68 prosentista äänistä, mutta koska monet pienomistajat eivät saavu kokoukseen, tämä riittänee ehdotuksen läpimenoon.

Fortumin aseman vahvistumisesta kertovat Uniperin jo ilmoittamat henkilövaihdokset. Fortumia vastustaneet yhtiön toimitusjohtaja Klaus Schäfer ja talousjohtaja Christopher Delbrück väistyvät kesällä yhtiöstä.

Kun Fortum saa vihdoin vapaammat kädet tehdä Uniperilla mitä haluaa, se pääsee keräämään tuottoja kalliista sijoituksestaan. Edessä voi häämöttää Uniperin pilkkominen, jossa Fortum pitää itselleen sopivat osat ja myy hankalat palat muualle.

Fortumia kiinnostaa Uniperin vesivoima. Esimerkiksi Ruotsissa Uniper jauhaa vedellä sähköä suunnilleen puolet Suomen vuotuisesta vesivoiman tuotannosta.

Uniperin hankalammista osista voi kuitenkin tulla vielä iso riesa Fortumille. Kaksi kuukautta sitten Saksassa päästiin sopuun päälinjoista, joiden mukaan maa luopuu kivi- ja ruskohiilivoimasta asteittain vuoteen 2038 mennessä.

Uniper on merkittävä saastuttavan hiilivoiman tuottaja.

Uniper rakentaa parhaillaan Euroopan moderneinta hiilivoimalaa Saksaan. 1,5 miljardia euroa maksanut Datteln 4 -voimala on valmistumassa Ruhrin alueelle ensi vuonna, mutta näillä näkymin Uniper ei koskaan saa avata sitä.

Saksan valtiolta on toki luvassa korvauksia, mutta yksityiskohdat ovat vielä vailla lopullista sinettiä.

Poliittisesti hankalin on tilanne Nord Stream 2 -kaasuputken osalta. Putkea vedetään parhaillaan Itämeren pohjaa pitkin Venäjältä Saksaan.

Taloudellisesti putki on Uniperille varsin järkevä: kun Saksa päätti luopua hiilestä, varmistui, että Saksa tarvitsee rutkasti enemmän kaasua. Maa tarvitsee sekä uuden putken kaasua varten että nestekaasua muualta maailmasta.

Putken vastustajat eivät silti ole luovuttaneet, tärkeimpänä nesteytettyä kaasua myyvä Yhdysvallat. Lupa rakentaa putki Tanskan merialueen läpi puuttuu edelleen.

Vain pari päivää sitten Tanskan viranomaiset ilmoittivat vaativansa muutoksia Nord Stream 2 -maakaasuputken reittiin Bornholmin saaren lähellä. Samalla kun Fortum saa Uniperin hallintaansa, se voi saada North Stream 2:sta Uniperin kautta käteensä kalliiksi tulevan jokerin.

palaute@lannenmedia.fi

Tästä on kyse

Uniper pilkottiin itsenäiseksi pörssiyhtiöksi energiayhtiö E.ONista kolme vuotta sitten.

Useissa maissa toimiva Uniper tuottaa noin puolet sähköstään kaasulla ja kolmanneksen hiilellä. Sähköä se tuottaa myös ydinvoimalla ja noin 200 vesivoimalaitoksella.

Uniperin sähköntuotantokapasiteetti on kolminkertainen verrattuna Fortumin entuudestaan omistamaan voimalaitoskapasiteettiin.

Oman energiatuotannon lisäksi se ostaa ja myy raaka-aineita, kuten kaasua, maailmanmarkkinoilta.

Fortum teki ostotarjouksen 47 prosentista Uniperin osakkeista puolitoista vuotta sitten. Tämän jälkeen se on pyrkinyt kasvattamaan osuuttaan edelleen.

Uniperin johto on voimakkaasti vastustanut Fortumin mahdollisuuksia rajoittaa Uniperin toimimista itsenäisesti.

Menot