fbpx
Uutiset

Analyysi: Miksi Putin vaikenee lento-onnettomuudesta?

Venäjän johto ei ole edelleenkään kommentoinut kunnolla Siinain niemimaalla viikonloppuna tapahtunutta lento-onnettomuutta. Tämän seurauksena maan tiedotusvälineet eivät tunnu tietävän, miten asiasta saa kertoa kansalle.

Venäjällä on totuttu pienemmän mittaluokan lento-onnettomuuksiin. Nyt puhutaan kuitenkin maan siviililentohistorian suurimmasta onnettomuudesta, joka tapahtui lisäksi oman maan rajojen ulkopuolella.

Pitäisi olla itsestäänselvää, että tällaisessa tilanteessa maan johto puhuu kansalaisille suoraan ihmisiä tukien ja surun jakaen.

Presidentti Vladimir Putin on kommentoinut tapahtunutta tähän mennessä ainoastaan ohimennen. Pääministeri Dmitri Medvedev ja muut ministerit ovat vaienneet lähes tyystin. Medvedev kommentoi torstaina lyhyesti, että turmaan johtaneilla syillä on turha spekuloida ennen varmoja tietoja.

Putinin hiljaisuudelle löytyy loogiset syyt. Hänen pr-henkilönsä tietävät, että presidentin imagolle ei tee hyvää tulla yhdistetyksi pieleen menneisiin asioihin. Kremlin viestintäosasto oletettavasti pelkäsi onnettomuuden tapahduttua, että maan johto joutuisi kansalaisten silmissä vastuuseen, jos onnettomuussyyksi osoittautuisi tekninen vika.

Jokainen venäläinen voi samaistua viikonloppuna surmansa saaneisiin lentomatkustajiin. Kyseessä oli normaali etelän lomalento, johon keskituloisilla venäläisillä on edelleenkin varaa.

Putinin ulostulo saisi yhä useamman venäläisen ymmärtämään, että oma presidentti on tehnyt aggressiivisella politiikallaan maailmasta entistä vaarallisemman paikan. Putin ei halua leimautua viholliseksi kansalaistensa silmissä.

Turmakoneesta on hyvää vauhtia muotoutumassa rikkoutuneen venäläisyhteiskunnan symboli. Normaaleissa suhteissa kansalaistensa kanssa oleva hallitsija ei toimi hädän hetkellä kuten Putin on tehnyt. Rivikansalaiset ja maan johto vaikuttavat tapahtuneen valossa täysin vierailta toisilleen.

Venäjän valtakoneisto on onnistunut väistämään monta muuta potentiaalista suurshokin aihetta parin viime vuoden aikana. Itä-Ukrainassa toissa kesänä alas ammuttu malesialaiskone ei aiheuttanut Venäjällä massiivista surureaktiota, sillä siinä menehtyneet olivat ulkomaalaisia. Venäjä ei edelleenkään tunnusta osallisuuttaan Itä-Ukrainan sotaan. Sota on koskettanut suoraan vain pientä osaa venäläisistä. Moni kärsii sodasta välillisesti etenkin heikentyneen henkilökohtaisen talouden muodossa. Venäläismedia on kuitenkin selittänyt talouden alamäen presidentille parhain päin.

Virallinen Venäjä ei halua edelleenkään myöntää rikkinäisyyttään. Muun maailman silmissä mahdottomalta vaikuttavan maailmanjärjestyksen saavuttamisen hinta kasvaa yhä korkeammaksi. Maa pystyisi vielä korjaamaan itsensä toisin kuin paloiksi lentokoneen mukana räjähtäneet matkustajat.

Asiasanat

Menot