Uutiset

Analyysi: Niinistön jatkoaikeista tulee tieto keväällä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aikoo noudattaa Tarja Halosen käyttämää aikataulua jatkoaikeista ilmoittamisessa. Presidentti Halonen ilmoitti pyrkivänsä toiselle kaudelle vaaleja edeltävänä keväänä.

Tämä tarkoittaa, että Niinistön ilmoitus on luvassa tämän kevään aikana. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään ensi vuoden tammikuussa.

Niinistö otti omaan aikatauluunsa kantaa viikko sitten Kuopiossa, jossa hän oli puolisonsa, rouva Jenni Haukion kanssa maakuntamatkalla. Presidentti vierailee Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkeissä tänä vuonna kaikissa Suomen 19 maakunnassa.

Yleisön suosimat maakuntamatkat on helppo liittää vaivihkaa alkaneeseen vaalikamppailuun. Niinistön lähipiiristä kuitenkin huomautetaan, että yhtä hyvin ne voivat olla jäähyväismatkoja.

 Niinistön tuntien hän on hyvin kiusaantunut siitä, että matkat liitetään presidentinvaalikampanjointiin.

Yleisin käsitys on, että Niinistö tekee maakuntamatkat velvollisuudentunteesta satavuotiaalle Suomelle.

Velvollisuudentunne nousee myös esiin keskeisimpänä syynä, kun lähipiiri pohtii, millä perusteella Niinistö ratkaisee, lähteekö hän ehdokkaaksi toiselle kaudelle.

 Maailmanpoliittinen tilanne ei oikein anna hänelle vapaan valinnan mahdollisuutta, sanoo yksi lähipiiriin kuuluva.

Lännen Media haastatteli Niinistön aikomuksista neljää hänen lähipiiriinsä kuuluvaa tai kuulunutta henkilöä. He pohdiskelivat asiaa sillä ehdolla, ettei heidän henkilöllisyytensä paljastu.

Kenelläkään haastatelluista ei ole mitään tietoa Niinistön suunnitelmista.

 Hän on aika arvoituksellinen. Se on osin laskelmoitua, osin laskelmoimatonta, mutta se täytyy hänen kohdalla ottaa aina huomioon, korostaa yksi.

 Aluksi ajattelin, että hän ei lähtisi enää ehdokkaaksi. Mutta nyt hän on löytänyt oman tapansa olla presidentti, ja hän on päässyt sinuiksi ulkopolitiikan kanssa.

 Hän pohtii varmaan myös sitä, että koska hän nauttii laajaa luottamusta yli puoluerajojen, niin sekin painaa hänen päätöksessään tosi paljon. Mitä erikoisemmaksi maailman tilanne menee, sen enemmän se painaa vaakakupissa. Siksi uskon, että hän on ehdolla, sanoo toinen.

Niinistön aikomuksista tietävien henkilöiden lukumäärän arvioidaan liikkuvan nollan ja kahden välillä. Se tarkoittaa sitä, että välttämättä hän ei tiedä niistä vielä itsekään.

Presidentin odotetaan kertovan päätöksestään oman aikataulunsa mukaan. Kokoomuksessa ei suunnitella, että vastausta lähtisi kysymään lähetystö kukkapuskan kanssa. Se tapa jäi puolueilla 1970-luvulle.

Niinistön ennustetaan ilmoittavan jatkoaikeistaan hyvin arkisesti. Kukaan haastatelluista ei usko hänen järjestävän asiasta suurta tiedotustilaisuutta.

 Vastaus voi tulla sivulauseessa jossain sopivassa kohtaa. Aika luontevaa olisi, jos tieto saataisiin esimerkiksi maakuntamatkalla vastauksena asiaa koskevaan kysymykseen, sanoo kaksi haastateltua.

Niinistö inhoaa vaalikampanjointia.

 Introvertille eli sisäänpäin kääntyneelle luonteelle vaalikampanjointi on kova puristus, muistuttaa yksi.

Päivän lehti

27.5.2020