fbpx
Uutiset

Analyysi: Ovatko EU-vaalit populistien juhlaa? – Menestystä voivat saada myös vihreät ja liberaalit

Eurooppalaiset pitävät EU:sta mutta äänestävät lisää EU-kriitikoita europarlamenttiin. Myös vihreät ja liberaalit voivat odottaa voittoja, sillä niistä on tullut monissa maissa vastavoima populisteille.
Kuva: -
Kuva: -

EU-kansalaiset kannattavat EU:ta nyt enemmän kuin kertaakaan 35 vuoteen, selviää eurobarometrin tämän kevään tuloksista. Mielipidekyselyiden mukaan EU-kansalaiset ovat samalla kuitenkin äänestämässä aiempaa enemmän EU:hun epäillen suhtautuvia edustajia europarlamenttiin.

Kaksi kolmesta EU-kansalaisesta pitää EU:ta hyödyllisenä omalle maalleen ja äänestäisi nyt maansa EU-jäsenyyden puolesta, jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys. Joka kolmas EU-kansalainen suhtautuu epäillen tai kielteisesti EU:hun.

EU:n kannatus on kasvanut kaikkialla sen jälkeen, kun Britanniassa pidettiin brexit-kansanäänestys ja sen hankalaksi osoittautunut yritys erota EU:sta alkoi.

EU-parlamenttivaaleissa suurimmat voitot ovat kuitenkin tulossa EU:hun enemmän tai vähemmän kielteisesti suhtautuville puolueille.

Populistit ja niitä lähellä olevat oikeistopuolueet ovat jakaantuneet europarlamentissa useaan eri ryhmään. Vaikka ne yrittävät tiivistää yhteistyötä, niiden on hankala löytää yhteistä säveltä.

Kolme pääosin populisteista koostuvaa poliittista europarlamenttiryhmää, ECR, ENF ja EFDD, ovat kasvattamassa europarlamentaarikoidensa määrää reilusta 150:stä yli 170:een Euroopan parlamentin huhtikuussa julkaiseman arvion mukaan.

Perussuomalaiset kuuluvat eurokriittiseen ECR-ryhmään. Sille ennustetaan kuitenkin selvää vaalitappiota, sillä ryhmään kuuluu isoa vaalitappiota odottava Britannian konservatiivipuolue.

Suurimman kasvun on nappaamassa ENF, johon kuuluu muun muassa Italiasta Lega, Itävallan Vapauspuolue FPÖ ja Ranskan Kansallinen liittouma.

EFDD on kasvamassa ennen kaikkea sen takia, että Vaihtoehto Saksalle (AfD) toimii nyt tässä ryhmässä, ja se on saamassa paljon viime vaaleja enemmän paikkoja europarlamenttiin.

Populistien ryhmäjako muuttunee uudessa europarlamentissa. Ryhmissä olevat kansalliset puolueet ovat neuvotelleet kevään aikana erilaisia uusista ryhmittymämalleista.

Monissa maissa vihreät ovat kasvaneet vastavoimana EU-kielteisten liikkeiden ja populistien nousulle. Europarlamenttivaaleissa vihreä ryhmä on kasvamassa saadessaan uusia paikkoja erityisesti Saksasta ja Britanniasta.

Saksassa vihreät ovat selvästi EU-myönteinen ja liberaaleja arvoja ajava puolue. Britannian vihreät ovat kampanjoineet maan pysymiseksi EU:ssa, ja nyt puolue vaatii kansanäänestystä Brexit-sopimuksesta.

Samaten europarlamentin ALDE-liberaaliryhmälle on tulossa runsaasti lisäpaikkoja, sillä myös liberaalit näyttäytyvät monissa maissa selkeinä vaihtoehtoina oikeistopopulisteille.

Liberaalien lisäpaikat ovat tulossa ennen kaikkea Saksasta ja Britanniasta. Myös tshekit ovat äänestämässä nykyistä enemmän liberaaleja europarlamenttiin. Suomesta keskustan ja RKP:n edustajat toimivat liberaaliryhmässä.

Useissa eri Euroopan maissa vanhat pääpuolueet ovat lamassa. Europarlamentin huhtikuun ennusteen mukaan sekä keskustaoikeistolaiselta EPP-ryhmältä että sosialidemokraateilta lähtee vajaa viidennes paikoista.

Suomesta kokoomus kuuluu europarlamentin suurimpaan ryhmään EPP:hen. Se on menettämässä paikkoja eri puolilta Eurooppaa.

Merkittäviä häviöitä EPP:lle odotetaan Ranskasta, Slovakiasta, Puolasta, italiasta, Espanjasta, Saksasta ja Tshekeistä.

Sosiaalidemokraatit ovat ottamassa takkiinsa erityisesti Italiassa, Saksassa ja Ranskassa. Näissä kolmessa maassa entiset tukijat ovat lähteneet hyvin eri suuntiin. Italiassa sosiaalidemokraattien kannatus on murentunut populistipuolueiden reippaaseen kasvuun.

Saksassa sosiaalidemokraatit ovat menettäneet kannattajia erityisesti vihreille, jotka ovat jo pysytelleet jo pitkään mielipidemittauksissa sosiaalidemokraatteja suurempana puolueena.

Suomen vasemmistoliitto toimii veljespuolueidensa kanssa GUE/NGL-ryhmässä.

Tämäkin ryhmä on kärsimässä menetyksiä. Ryhmältä lähtee paikkoja erityisesti Italiasta ja Espanjasta, joissa europarlamenttipaikkoja siirtyy populisteille tai muille uusille puolueille.

Menot