fbpx
Uutiset

Analyysi: Pahan kierre pitää saada poikki

 

Maahanmuutto vetää väkeä mielenosoituksiin, täyttää netin vihapuheella, saa jotkut sortumaan rasistisiin rikoksiin, mutta herättää myös voimakasta auttamishalua.

Omaa näkökantaa alleviivataan liittymällä kansallismielisiin järjestöihin tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Yhteistä on se, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle, tarttuneet toimeen.

Mistä tässä kaikessa on kyse?

Politiikan kriisistä, tulkitsee politiikan tutkija Jarmo Rinne Tampereen yliopistosta.

 Se ei pysty enää vastaamaan ihmisten tarpeisiin. He eivät koe, että heitä kuullaan.

VIERAANTUMISEEN ON Rinteen mukaan useita syitä. Päättäjät eivät ensinnäkään ole samanlaisia kuin heidän äänestäjänsä: päättäjät ovat äänestäjiään paremmassa asemassa. Toiseksi puoluekuri on koko ajan tiukentunut, joten yksittäisellä poliitikolla on yhä vähemmän vaikutusta puolueensa linjaan. Kolmanneksi poliitikot joutuvat kireässä taloustilanteessa rikkomaan hövelejä vaalilupauksiaan.

Pettymys päättäjiin saa ihmiset etsimään tukea toisistaan ja etsimään tapoja vaikuttaa asioihin itse.

Tämä on nyt helpompaa kuin koskaan, sillä samanmielisiä löytyy helposti sosiaalisesta mediasta.

VARJOPUOLENA ON paljon puhuttujen kuplien syntyminen. Niissä keskustelu lokeroituu niin, ettei eri mieltä olevilla ”heimoilla” ole enää eväitä vuoropuheluun.

Jotkut reagoivat tähän huutamalla vain lujempaa netissä tai kadulla. Se tuntuu uhkaavalta ja on omiaan lietsomaan pelkoa.

Voiko tilanne kärjistyä yhä pahemmaksi ja johtaa väkivaltaan? Osa tutkijoista pelkää niin.

Politiikasta vieraannuttavat tekijät eivät ole häviämässä mihinkään.

 Erityisesti maahanmuuton vastustajat kokevat, että virallinen politiikka ei kuuntele heitä, Rinne sanoo.

Vaarana on, että osa tästä väestä liukuu lain nurjalle puolelle.

SAMASTA VAROITTELEE Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Leena Malkki.

Hän arvioi Politiikasta.fi-sivustolla, että pakolaiskriisi voi sytyttää yksittäisiä iskuja laajemman poliittisen väkivallan aallon, jos tilanne jatkuu kaoottisena.

Malkin mielestä osa laittomuuksia ymmärtävistä maahanmuuton vastustajista kokee, että heillä on nyt aiemmasta poiketen tukea väestön hiljaisen enemmistön parissa ja salonkikelpoisia johtotähtiä politiikan huipulla.

Malkin mukaan tilannetta pahentaa ihmisten lisääntyvä kokemus eriarvoisuudesta.

Sekä Malkki että Rinne huomauttavat, että tunteita herättävässä pakolaiskeskustelussa reaktiot synnyttävät herkästi vastareaktioita ja vastapuolet radikalisoivat näin toisiaan.

VÄKIVALTA ON VIIMEINEN asia, jota Suomeen nyt kaivataan. Mikä siis neuvoksi?

Rinne toivoo avointa ja oikeisiin tietoihin perustuvaa keskustelua. Sellaisessa on sijansa asialliselle kritiikille. Mielipidevaikuttajilta Rinne odottaa rauhoittavaa roolia.

Malkki esittää tuloerojen tasaamista, jotta yhteiskunta tuntuisi oikeudenmukaisemmalta.

Näitä on hyvä miettiä viikonlopun mielenosoituksissa. Pää kannattaa pitää kylmänä, jottei joudu netin vihajulkaisujen tai minkäänväristen ääriliikkeiden vietäväksi.

Asiasanat

Menot