fbpx
Uutiset

Analyysi: Pelastaisiko uusi EU-kansanäänestys britit sekasorrolta?

Kuva: Jarmo Kontiainen
Kuva: Jarmo Kontiainen

Britannian tulevaisuus on samanlaisessa hernerokkasumussa ja kuin saarivaltion sää usein. Kukaan ei varmuudella tiedä, miten brexit-umpikujasta päästään ulos.

Kun hallituksen EU-eropaperi ei näytä kelpaavan trimmatussakaan muodossa parlamentille, olisiko uusi kansanäänestys pelastus?

Tätä mahdollisuutta on pidetty lämpimänä siitä saakka, kun äänestäjien enemmistä (52%–48%) kesäkuussa 2016 äänesti sen puolesta, että Britannia lähtee EU:sta.

Pääministeri Theresa May on tyrmännyt kerta toisensa jälkeen haaveet toisesta kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa se olisi tuhoisa asia kansalaisten luottamukselle demokratiaan ja syventäisi brittiyhteiskunnan kahtiajakoa.

Kelkka kääntynyt aiemminkin

Toisaalta May on kääntänyt kelkkaansa yllättävästi aikaisemminkin. Hän muun muassa julisti keväällä 2017 ennenaikaiset parlamenttivaalit, vaikka oli pitkin kevättä vannonut, että niitä ei tule.

Toiminta uuden kansanäänestyksen puolesta sai organisatorisen kehikon huhtikuussa 2018, kun kymmenkunta EU-myönteistä järjestöä aloitti kampanjan nimeltä People’s Vote, siis sananmukaisesti kansan äänestys.

Kansanäänestystä ajavien mielestä se ei olisi toisinto kesäkuusta 2016 vaan aivan uusi mielipidekartoitus. Äänestyslipussa voisi olla esimerkiksi kolme vaihtoehtoa: EU-ero hallituksen neuvotteleman sopimuksen mukaisesti, äkkiero ilman sopimusta ja pysyminen EU:n jäsenenä.

Äänestys olemattomilla tiedoilla

Uutta kansanäänestystä ajavien mielestä kyse ei olisi demokratian halveksimisesta, sillä kesäkuussa 2016 äänestäjillä oli äärimmäisen hatarat tiedot siitä, mitä brexit voisi merkitä Britannialle. Nyt tietoa on huomattavasti enemmän.

Parlamentin alahuoneessa innokkaimmin toista kansanäänestystä ajaa uusi ryhmä, jonka nimi on Independent Group. Siihen kuuluu kahdeksan työväenpuolueesta ja kolme Mayn konservatiivipuolueesta eronnutta kansanedustajaa.

Myös työväenpuolueessa on runsaasti niitä, joiden mielestä brexit-kaaoksesta päästään vain uudella kansanäänestyksellä.

Labour-johtaja Jeremy Corbyn suhtautui ajatukseen toisesta kansanäänestyksestä pitkään hyvin nihkeästi, mutta on kenttäväen paineessa ryhtynyt pitämään vaihtoehtoa esillä.

Toisaalta työväenpuolueessa on myös fanaattisia brexitin kannattajia varsinkin Pohjois-Englannin taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla.

Uusi yritys ei ole suosittu

Työväenpuolueen johtajien mukaan parlamenttialoite uudesta kansanäänestyksestä tehdään “sopivana hetkenä”. Aloitteen läpimeno riippuu siitä, miten pahaan jumiin brexit-vääntö parlamentissa ajautuu.

Kansalaisten keskuudessa uuden brexit-kansanäänestyksen järjestäminen ei ole erityisen suosittu ajatus. Sitä kannattaa tuoreen gallupin mukaan vain 42 prosenttia briteistä.

Briteillä on syvään iskostunut asenne enemmistövaaliin. Se opitaan jo koulussa. Voittaja on voittaja, vaikka tulos olisi täpärä. Tähän perustuu brexitin kannattajien hokema “leave means leave” eli lähtö tarkoittaa lähtöä.

Entä jos toinen kansanäänestys lopulta toteutuu, onko tulos eri kuin ensimmäisellä kerralla? Siitä ei ole mitään takeita. Eliitin ja poliitikkojen vastaiset mielialat aliarvioitiin jo kesäkuussa 2016. Britit osaavat olla jääräpäisiä.

Asiasanat

Menot