fbpx
Uutiset

Analyysi: Ruotsi lupaa 5 000 miestä Suomen maaperälle jo ennen sotaa – Suomea on yhä vaikeampi eristää yksinäiseksi uhriksi

Talvisodassa vuonna 1940 ruotsalaiset vapaaehtoiset Suomessa eivät olleet Neuvostoliitolle pelote, kun koko Eurooppa paloi ympärillä. Nyt tilanne on Venäjälle aivan toinen – Suomen ja Ruotsin onneksi.
Reilut 2 000 ruotsalaista sotilasta osallistui Naton Trident Juncture -sotaharjoitukseen lokakuussa 2018 Norjassa. Myös Suomi oli mukana. Kuva: HEIKO JUNGE
Reilut 2 000 ruotsalaista sotilasta osallistui Naton Trident Juncture -sotaharjoitukseen lokakuussa 2018 Norjassa. Myös Suomi oli mukana. Kuva: HEIKO JUNGE

Ruotsin puolustuspolitiikan loppuraporttiin sisältyy Suomen kannalta huojentava viesti. Ruotsi ottaa Suomen huomioon puolustussuunnittelussaan ja varautuu puolustamaan myös Suomea.

Ruotsi valmistautuu lähettämään Suomeen joukkoja aina prikaatillisen, noin 5 000 sotilasta. Myös meri- ja ilmavoimien yhteensopivuutta hiotaan. Ruotsilla pitäisi raportin mukaan olla kyky lähettää joukot heti, kun siihen on molempien suostumus, jopa jo kriisitilanteessa ennen varsinaista sotaa.

Aie ei ole yhtä kuin lupaus. Mailla ei ole puolustusliittoa. Tästä huolimatta raportin sanoma lähettää vahvan viestin todennäköisimmälle uhkaajalle eli Venäjälle.

Suomea on vaikea eristää tai käydä erillissotaan. Mitä luultavimmin mukaan vedettäisiin heti Ruotsi, joka varautuu oman maansa puolustamiseen jo Suomen alueella. Välittömästi myös muiden EU-maiden, Yhdysvaltojen ja Naton päättäjien pöydissä mietittäisiin vastatoimia.

Pakottaa Venäjän ikäviin laskutoimituksiin

Vaikka suomalaisten lukemattomat puolustusyhteistyökuviot eivät täytä yksinään sotilasliiton tunnusmerkkejä, ne korottavat yhteisvaikutukseltaan hyökkäyksen kynnystä.

Suomen Puolustusvoimat ovat yksinäänkin eurooppalaisittain hyvässä iskussa. Mahdollisen vastustajan on niiden kukistamisen lisäksi varauduttava konfliktin laajenemiseen.

Suomalaisessa puolustusyhteistyössä erityisasemassa ovat Ruotsi ja Yhdysvallat, joilla on myös kolmenkeskinen yhteistyö Naton ulkopuolella. Yhdysvallat ymmärtää molempien maiden avainmerkityksen Euroopan arktisen ulottuvuuden ja Itämeren puolustuksessa.

Ruotsin kanssa puolustusyhteistyön laajenemiselle ei ole asetettu mitään rajoitteita, eli virallinen liittoutuminen voi olla tulevaisuudessa mahdollista.

Ruotsin puolustusvoimat heräämässä takaisin

Suomen kannalta Ruotsin puolustusraportissa on toinenkin onnellinen seikka. Ruotsin puolustusvoimien iskukyky kasvaa lähivuosina tuntuvasti.

Muun muassa hävittäjämäärä kasvaa, kun tuotannossa olevan uuden Gripen E -mallin lisäksi säilytetään nykyisiä C ja D -malleja.

Takana ovat ne ajat, kun maa keskittyi vain kriisinhallintaan ja alasajoi puolustuksensa.

On huomattava, että kaikki puolueet eivät allekirjoittaneet raporttia. Oikeiston allianssi jäi pois, kun ruotsidemokraatit ja hallitseva vasemmistoblokki allekirjoittivat.

Syy ei kuitenkaan ollut, ettei oikeisto hyväksyisi puolustusvoimien vahvistamista. Se päinvastoin vaati merkittävästi suurempia panostuksia. Puolueiden mukaan valtaa pitävä sosiaalidemokraatit ei taannut raportissa riittävää rahoitusta puolustusvoimien vahvistamiseen.

Yhdysvallat toi suurharjoituksen Suomeen

Yhdysvallat toi vuosittaisen Bold Quest -sotaharjoituksen vasta kolmatta kertaa maansa ulkopuolelle, kun harjoitus on juuri meneillään eri puolilla Suomea. Taisteluja harjoitellaan ensi viikolla Lapissa.

Mukana on Yhdysvaltojen ja Suomen lisäksi Ruotsi ja 12 muuta maata. Suomalaisia sotilaita harjoituksessa on 700, ulkomaisia 1 500.

Bold Questissa harjoitellaan liittoutumien kannalta olennaista yhteistoimintaa, asejärjestelmien yhteensopivuutta.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että eri maiden joukot voisivat esimerkiksi ohjata toistensa ohjuksia oikeisiin maaleihin. Tietotekniikan testauksella varmistetaan, että tarvittavat asetukset löydetään jo valmiiksi tositilannetta varten.

Kun tekniikka toimii, joukot harjoittelevat jatkuvasti ja avun anto sekä vastaanottaminen ulkomailta ovat lain mukaan mahdollisia, puhutaan oikeista yhteisistä sotilaallisista kyvyistä.

Ruotsi ymmärtää Suomen huoltovarmuuden kohtalonkysymyksen

Kriisitilanteessa Suomen tärkein satama olisi Göteborg. Suursatama Tanskan salmien takana olisi meriliikenteestä riippuvaisen Suomen elämänlanka Eurooppaan ja maailmalle.

Ruotsin puolustuspolitiikan loppuraportti tunnistaa Göteborgin sataman merkityksen niin Ruotsi, Suomen ja Norjan huoltovarmuudelle.

Ruotsin kannalta Suomen vahva puolustus ja sen tukeminen on etu. Suomi estää suoran maahyökkäyksen Ruotsiin ja ilmahyökkäykset Pohjois-Ruotsiin. Suomessa Ruotsi voisi puolustaa itseään Suomen maaperällä. Itämeren rannikkoa ja maihinnousuja Ruotsi puolustaa muun muassa meri- ja ilmavoimin sekä Gotlannin saarelle sijoitetuilla joukoilla.

Samasta syystä Ruotsin puolustaminen on Suomelle elintärkeää. Mikä tahansa Venäjän hyökkäys Ruotsiin katkaisisi myös Suomen merellisen elämänlangan ja yhteyden ulkomaille.

Menot