fbpx
Uutiset

Analyysi: Terveysturvasta huolehtiva Putin vastaanotti Niinistön Kremlissä – Niinistö torjui ajatuksen matkailun avaamisesta pikavauhtia

Presidentti Sauli Niinistö kuvasi erittäin intensiivisiksi kolmen tunnin keskustelujaan Vladimir Putinin kanssa Kremlissä. Venäjän johtaja vaikutti Niinistön mukaan hyvin varovaiselta oman terveystilanteensa suhteen tartuntamielessä.
Kuva:

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti vastaan presidentti Sauli Niinistön poikkeuksellisen tiukasti eristetyissä oloissa Moskovan Kremlissä perjantaina iltapäivästä.

Niinistö kuvasi Teams-keskustelussa suomalaisen lehdistön edessä tapaamisen sujuneen “terveysturvallisuusmielessä kovin eristetyissä puitteissa”. Hän jatkoi Putinin vaikuttaneen hyvin varovaiselta oman terveydentilansa suhteen tartuntamielessä.

Lännen Media kysyi Niinistöltä, millaisia konkreettisia ilmentymiä Putinin varovaisuus koronan suhteen sai.

– Konkreettinen ilmentymä on ollut muun muassa meidän testaamisemme, ja sitten aika harvassa täällä väkeä näyttää liikkuvan maskia päällä. Kyllä presidentti Putin antoi ymmärtää, että hän toimii hyvin varovaisesti, Niinistö kertoi.

Niinistön ja Putinin tapaamiset ovat tavallisesti päättyneet yhteiseen lehdistötilaisuuteen, jossa kummankin maan media on päässyt esittämään presidenteille pari kysymystä. Tällä kertaa media pidettiin pimennossa Kremlin tapaamisen kuluessa eikä yhteisiä päätöslausumia kuultu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaaminen sujui aiemmasta poikkeavissa merkeissä. Kremlissä käytyjen keskustelujensa päätteeksi presidentit eivät yhdessä tavanneet lehdistöä. Kuva:

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaaminen sujui aiemmasta poikkeavissa merkeissä. Kremlissä käytyjen keskustelujensa päätteeksi presidentit eivät yhdessä tavanneet lehdistöä. Kuva:

Erimielisyyttä paluusta normaaliin matkailussa

Tapaamisen alussa Putin esitti toiveensa, että Suomen ja Venäjän välillä voisi vuodenvaihteeseen mennessä palautua molemminpuolinen junamatkailu. Venäjän valtiollinen sanomalehti Rossiiskaja Gazeta uutisoi asian: “Putin nimesi todennäköisen ajankohdan turistimatkojen alkamiselle Suomeen junalla.”

Niinistö arveli suomalaismedialle, että nykyisten tartuntalukujen vallitessa “ehkä kummallakin puolen rajaa” matkailun avaaminen väistämättä viivästyy. Hänen mukaansa tällä hetkellä olisi vaikea tehdä mitään muuta johtopäätöstä kuin jatkaa matkustusrajoituksia senkin jälkeen, kun niiden nykyinen voimassaolo 7. marraskuuta päättyy.

Venäjällä on viime päivinä rekisteröity koko pandemian ajan ennätyslukemia niin koronatartunnoissa kuin koronakuolemissa, joita on ollut yli tuhat vuorokaudessa.

Niinistö sanoi, että Venäjällä ollaan kovin huolissaan tartuntamäärien kasvusta.

– Miksi näin on käynyt nimenomaan täällä? Ilmiö lienee lähtökohtaisesti vähän samantyyppinen kuin ehkä meillä Suomessakin paljon, paljon lievempänä, että on tullut tällaista vapautumisen tunnetta. Tietysti Venäjällä kovin alhaiset rokotusluvut sitten jättävät aika paljon tilaa uusille tartunnoille.

Suljettu tapaaminen saavutti tavoitteitaan

Niinistön kertoman perusteella Putin-tapaamisen voisi arvioida onnistuneen hyvin. Presidentit olivat käyneet läpi monituisia asioita kahdenvälisistä suhteista ja yleisemmin kansainvälisestä politiikasta. Keskusteluja esimerkiksi Afganistanista ja Iranista Niinistö ei pitänyt sopivana enempää referoida. Naton pääsihteerin vierailusta Suomeen ei ollut laajemmin keskusteltu.

Ilmeisesti Putin oli lopulta tyytyväinen siihen, että amerikkalaiset lähtivät Afganistanista. Hän on myös huolissaan Iranin ydinasesopimuksen tilanteesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjän johtaja Vladimir Putin oli monin tavoin ilmaissut suhtautuvansa vakavasti omaan terveysturvallisuuteensa. Venäjällä ollaan huolestuneita tartuntojen ja koronakuolemien kasvusta. Kuvia tapaamisesta välitti Kremlin lehdistöpalvelu. Kuva:

Venäjän johtaja Vladimir Putin oli monin tavoin ilmaissut suhtautuvansa vakavasti omaan terveysturvallisuuteensa. Venäjällä ollaan huolestuneita tartuntojen ja koronakuolemien kasvusta. Kuvia tapaamisesta välitti Kremlin lehdistöpalvelu. Kuva:

Suomalaisia kiinnostavista asioista esillä olivat olleet metsäyhteistyön kehittäminen, Saimaan kanavan puukuljetusten äkillisen kiellon mahdollinen purkaminen ja rakentava arktinen yhteistyö. Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta sen sijaan ei keskusteltu.

Saimaan kanavan ongelmasta Putin oli sanonut puhuvansa hallitukselleen. Venäjä on ilmoittanut keskeyttävänsä raakapuukuljetukset kanavan kautta marraskuussa. Uudet rajoitukset eivät koske pelkästään Suomea, mutta Niinistön mukaan Putin aikoi ottaa puheeksi Suomen tilanteen.

Helsingin henki on enemmän kuin huippukokous

Niinistö otti odotetusti Moskovassa esiin “Helsingin hengen” ja korosti sen olevan eri asia kuin pelkästään Ety-järjestön huippukokous, jonka Suomi haluaisi vuonna 2025 järjestää mieluiten tavoittelemassaan Etyjin puheenjohtajamaan roolissa. Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta Ety-kokouksesta, joka kokosi kylmän sodan keskellä kilpailevat valtiojohtajat neuvottelemaan Suomeen.

Niinistö kertoi muistuttaneensa, että kylmän sodan vuosinakin Neuvostoliitto ja Yhdysvallat toistensa ydinaseiden pelossa näkivät välttämättömäksi rakentaa edes jonkinasteista luottamuksen ilmapiiriä ja vuoropuhelua. Kantava ajatus oli kauhun tasapainon hallitseminen.

Nykyiset uhat ovat ydinaseiden kilpavarustelua vaikeammin hahmotettavia ja toimijoita on erilaisia. Niinistön sanoin Putin tuntui täysin ymmärtävän hänen ajatuksenjuoksunsa.

Toiveikkaana Niinistö oli siitä, että Yhdysvaltojen ja Venäjän kesän huipputapaamisesta virinnyt toivo yhteistyöstä ei ollut saanut ainakaan käännettä toiseen suuntaan.

Venäjä alkanut kiinnostua ilmasto-ongelmista

Ihmisoikeusasioista Kremlissä ei tullut isoa teemaa. Niinistö totesi keskustelleensa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilanteesta Putinin kanssa aiemmin neljästi, eikä asiaa tällä kertaa otettu esille.

Kansalaisjärjestöjen ja vapaiden medioiden listaamisen “ulkomaisten agenttien” rekistereihin Niinistö oli ottanut puheeksi. Putin oli ilmeisesti todennut hyväntekeväisyysjärjestöjen toimivan vapaasti.

Poliittisia oikeuksia enemmän esillä olivat ympäristö- ja ilmastokysymykset, joissa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) havainnoi jo aiemmin Venäjän liikahtelevan myönteiseen suuntaan. Niinistö muistutti, että ilmastonmuutoksesta puhuminen ei ollut kovin suosittu aihe Venäjällä vielä joitakin vuosia sitten. Nyt esimerkiksi laajat metsät hiilinieluina yhdistävät Ruotsia, Suomea ja Venäjää.

Niinistö kertoi Venäjän pitävän arktisen neuvoston puheenjohtajamaana esillä Suomen aloitetta mustan hiilen torjunnasta. Putin aikoo myös kutsua koolle ilmastoedustajien kokouksen, eikä arktista huipputapaamistakaan ole ajatuksena unohdettu.

Rakentavaa yhteistyötä etsimässä

Venäjän ja EU-maiden suhteiden ollessa aallonpohjassa ja pakotepolitiikan jatkuessa toivo kuolee varmasti viimeisenä.

Suomen linjana on suoran vuoropuhelun käyminen Venäjän kanssa vaikeinakin aikoina sekä yhteisten raja- ja kauppakysymysten ratkominen ja rakentavien yhteistyömuotojen etsiminen. Kaikkea tätä Niinistö nähtävästi kykeni toteuttamaan Moskovassa, joskin Putinin kantoja korostava Venäjän mediakoneisto saattaa esittää asiat eri tavalla kuin suomalainen lehdistö.

Kremlin vihamielisestä suhtautumisesta journalisteihin kertoi ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan tiedotustilaisuus, jossa hän tapaamisen aattona muun muassa kertoi suomalaisten toimittajien levittävän russofobiaa ja toimivan vastoin suomalaisten etua.

Kirjoittaja on Lännen Median toimituksen päällikkö.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirjoittaja Matti Posio Kuva: Joel Maisalmi / LM

Kirjoittaja Matti Posio Kuva: Joel Maisalmi / LM

Menot