fbpx
Uutiset

Analyysi: Trump rakentaa pilvilinnoja lupaamalla tuoda teollisuustuotannon takaisin Yhdysvaltoihin

Kiinalaistyöntekijät valmistamassa vauvanvaatteita Dongguanissa, Guangdongin maakunnassa. Vauvanhoitotuotteet eivät kuulu Trumpin määräämien rangaistustullien piiriin. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Kiinalaistyöntekijät valmistamassa vauvanvaatteita Dongguanissa, Guangdongin maakunnassa. Vauvanhoitotuotteet eivät kuulu Trumpin määräämien rangaistustullien piiriin. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Kuulostaa nerokkaalta suunnitelmalta. Lätkäistään halvoille kiinalaisille tuotteille niin kovat tullit, etteivät ne enää ole halpoja Yhdysvalloissa.

Tällä tavalla presidentti Donald Trump arvelee tuovansa teolliset työpaikat takaisin Aasiasta, minne ne ovat valuneet matalien palkkojen houkuttelemana.

Trump voitti vuoden 2016 presidentinvaalit lupaamalla elvyttää Keskilännen riutuvat teollisuuspaikkakunnat eli niin sanotun ruostevyöhykkeen. Seuraavat vaalit lähestyvät ja jotain pitäisi tehdä vaalilupausten eteen, kun Meksikon muurista ei näytä tulevan mitään.

Halpaa tavaraa amerikkalaisille

Kiina oli Trumpin silmätikkuna jo presidentinvaalikampanjassa. Kauppatilastojen nopealla vilkaisullakin ymmärtää, että Yhdysvaltain ja Kiinan kaupan epäsuhde on valtava.

Viime vuonna Kiina vei Yhdysvaltoihin tavaraa 621 miljardin euron edestä enemmän kuin toi Yhdysvalloista. Luku on vaikeasti hahmotettavissa. Se on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Trumpin asettamista rankaisutulleista huolimatta Yhdysvaltain alijäämä kasvoi edellisvuodesta.

Kiinalaiset työntekijät ahkeroivat kodinelektroniikkaa ja muuta kulutustavaraa, jota myydään halvalla amerikkalaisissa kaupoissa. Jos tulleja nostetaan, näkyy se myytävien tuotteiden hintalapuissa. Tässä pelissä ei ole voittajia.

Osa Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotavista tavaroista on amerikkalaisfirmojen Kiinassa valmistamia, mutta Trump ei näitä aio armahtaa. Päinvastoin, esimerkki kännyköitä ja muuta tietotekniikkaa valmistava Apple on kaiken aikaa ollut Trumpin hampaissa.

Joustavaa työvoimaa

Onko Trumpin haave teollisen tuotannon kotiinpaluusta millään lailla realistinen?

Lyhyt vastaus on: ei ainakaan lyhyellä aikajänteellä

Useimmat tuotteet tarvitsevat alihankkijoiden ketjua, joka joustaa ja mukautuu kysynnän muutoksiin nopeasti.

Tässä Kiina on erittäin vahva. Esimerkiksi Shenzhenin kaupungissa Hongkongin vieressä on miljoona ihmistä, jotka voidaan työllistää pika-aikataululla tekemään suuret määrät jotakin tiettyä osaa.

Älypuhelin i-Phone työllistää muutama huippupalkatun insinöörin Yhdysvalloissa ja voitot kirjautuvat Applen tileille, mutta kännykät kootaan massatuotantona Kiinassa.

Taulutelevisioita Wisconsinista

Kännyköitä suuremmissa tuotteissa kuten taulutelevisioissa tuotannon siirto Kiinasta Pohjois-Amerikkaan voisi tulla helpommin kyseeseen, sillä niissä kuljetuskustannukset näyttelevät suurempaa roolia.

Taiwanilainen elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ilmoitti Trumpin riemuksi, että se perustaa LCD-televisioita valmistavan tehtaan Wisconsiniin, ruostevyöhykkeen sydänmaille. Luvassa on 13 000 työpaikkaa.

Suunnitelma pantiin kertaalleen jo jäihin, mutta Trumpin henkilökohtainen väliintulo näyttää pelastaneen investoinnin.

LCD on televisioiden vanhinta tekniikkaa, eikä alihankintaketju niiden valmistuksessa ole kovin pitkä. Mutta jos tuotanto lopulta käynnistyy, ottaa Trump siitä taatusti kaiken julkisuuden irti.

Trumpin uhkailu kiinalaistuotteiden yleisestä 25 prosentin tullimaksusta on tietysti ennen kaikkea neuvottelutaktiikkaa. Trump sanoo, että Kiina on rikkonut neuvottelujen aikana antamansa lupaukset.

Emme tiedä, mitä ne ovat. Ne voivat liittyä epäreiluihin kaupantekotapoihin kuten Kiinan valtion ja kiinalaisten yritysten symbioosiin, Kiinassa toimivien ulkomaisten firmojen teknologioiden pakkosiirtoihin tai Kiina valuutan, yuanin pitämisestä keinotekoisen alhaalla.

Tyytyväisyys ostetaan rahalla

Trumpin mukaan Kiina varastaa patentteja ja huipputeknologista tietämystä. Erityisen silmälläpidon alaiseksi ovat joutuneet Huawei, ZTE ja muut kiinalaiset televiestintäyritykset, joita epäillään vakoiluteknologian kehittelemisestä.

Trump ei ole näissä väitteissään ollenkaan yksin. Myös EU on syyttänyt Kiinaa epäreilusta kilpailusta.

Kiina on tottunut jo Trumpin poukkoilevaan käytökseen, eikä se enää esitä kauhistunutta jokaisen Valkoisesta talosta lähetetyn Twitter-viestin jälkeen.

Esteiden kasaaminen vapaakaupalle on kuitenkin kuolemanvakava asia Kiinalle. Yhden puolueen diktatuuri laskee sen varaan, että kadunmiehellä on kukkarossaan riittävästi voimapapereita. Jos ostovoima heikkenee, voi tyytymättömyys nousta pintaan.

Huhtikuun makrotalousluvut olivat hälyttäviä Pekingin johdolle. Kiinan vienti väheni 2,7 prosenttia vuodentakaista luvuista. Erityisen paljon putosi kauppa Yhdysvaltojen kanssa: 15,7 prosenttia.

Siinä on ruuvi, jolla Trump voi kiristää Kiinaa.

Menot