fbpx
Uutiset

Analyysi: Tuhti pitopöytä jo katettu seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle – kesken jääneitä ja uusia hankkeita on ruuhkaksi asti

Hallitusneuvotteluista on ennakoitu hankalia tasaisen vaalituloksen jälkeen. Kun uusi hallitus aikanaan on saatu kasattua, päättäjät löytävät edestään soten, sotun, perhevapaat, apteekkisääntelyn, eläinsuojelun, hävittäjät, haittaverot ja huikean sopeuttamistarpeen. Uusi hallitus ei pääse helpolla, vaikka talous on aiempaa paremmassa kunnossa, kirjoittaa Lännen Median Anita Simola.
Valtioneuvoston istuntosali on valmiina odottamaan seuraavan hallituksen kokouksia. Hallitusneuvottelut voivat kestää pitkäänkin. Kuva: Kimmo Mäntylä
Valtioneuvoston istuntosali on valmiina odottamaan seuraavan hallituksen kokouksia. Hallitusneuvottelut voivat kestää pitkäänkin. Kuva: Kimmo Mäntylä

Mennyt vaalikausi on taputeltu ja uusi eduskunta sekä muodostettava hallitus pääsevät työn touhuun. Hallituksen muodostaminen voi kestää, sillä neuvotteluista on odotettavissa hankalat.

Edellinen hallitus jätti talon seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin edeltäjänsä. Taloutta saatiin tasapainotettua, velkaantumisen aste taittui ja työllisten määrä lisääntyi 140 000:lla.

Se ei tarkoita sitä, että uusi hallitus pääsisi helpolla, ei sinne päinkään. Vanha sananlasku siitä, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, pitää kutinsa tälläkin kertaa.

Rahaministeriö otti turhat luulot pois alkukeväästä, kun se julkaisi luvut siitä, paljonko seuraavan hallituksen pitäisi sopeuttaa julkista taloutta. Summa on kaksi miljardia euroa, eli reippaita menoleikkauksia on edessä riippumatta siitä, kuka hallituksessa istuu.

Toinen vaihtoehto ovat veronkorotukset, joita etenkin sdp on väläyttänyt. Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat varoitelleet, että niitä voi tehdä hyvin rajallisesti.

Eikä tässä kaikki. Kahden miljardin euron potin lisäksi päättäjien pitäisi tehdä noin viiden miljardin euron edestä rakenteellisia uudistuksia ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Taustalla on väestön ikääntyminen sekä työttömien määrä, vaikka sitä on saatu nujerrettua. Vuoden 2025 tietämällä työllisyysasteen pitäisi nousta 75 prosenttiin. Sinne tuskin päästään ilman merkittäviä työmarkkinoiden uudistuksia.

Tärkein rakenteellinen uudistus kaatui kuin kuiva heinä vaalikauden lopussa eli sote-uudistus. Sen varaan laskettiin paljon.

Uusi hallitus saa kovan onnen paketin heti eteensä. Paljonko se voi käyttää jo tehtyä pohjatyötä hyväkseen, on arvailujen varassa.

Kaudella yritetään varmasti myös aloitella seuraavaa mammuttihanketta eli sosiaaliturvan uudistamista. Se tehtäneen asteittain ja arvaus on, että räätälöimistä jää myös vuonna 2023 valittavalle hallitukselle.

Hallitusohjelmaan kirjattaneen askelmerkit perhevapaauudistuksesta. Sitä yritettiin tällä vaalikaudella, mutta tuloksetta.

Nyt aika on kypsä. Punainen lanka on, että isien osuutta nostetaan ja äidit saadaan nykyistä nopeammin työelämään.

Liikenneasiat vyöryvät hallituksen hyppysiin varmasti jo alkukaudella. Nykyhallitus vapautti taksiliikenteen, mutta hankeyhtiön perustaminen maakuntien tunnin juniin jäi seuraavan hallituksen huoleksi. Kyseessä ovat rataosuudet Helsingistä Tampereelle ja Turkuun.

Hallitus vapautti kauppojen aukioloajat ja uusi alkoholilain. Uuden hallituksen oma puumerkki sääntelyn purkuun voi olla apteekkien sääntelyn purkaminen.

Suurimmat puolueet ovat kertoneet valmiutensa tulevissa hallitusneuvotteluissa siihen, että nykyistä sääntelyä puretaan. Puolueiden välillä on tosin eroja, miten rajuihin uudistuksiin ollaan valmiita.

Uusi eläinten hyvinvointilaki jäi uudelle kaudelle hallituksen eron seurauksena. Lakiluonnokseen voi täten tulla vielä muutoksia.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran asemaa pohtinut työryhmä ei päässyt keväällä yksimielisyyteen siitä, mitä Sitran mittaville pääomille pitäisi tehdä. Kyse ei pienestä potista; varoja on 800 miljoonaa euroa. Tämänkin uusi hallitus löytää edestään.

Ilmastomuutoksen torjuntatalkoot noussevat avainasemaan. Miten kansalaiset saadaan parhaiten mukaan, kepein vain porkkanoin.

Erilaisia haittaveroja mietitään. Olisikohan tulossa muovivero?

Hakkuiden määrään uusi hallitus ottaa niin ikään kantaa. Niistä ollaan varsin eri mieltä eri puolueiden välillä.

Hallitus leikkasi rajusti koulutuksesta, mistä sitä on ripitetty useaan otteeseen. Ammatillisen koulutuksen uudistaminen joutunee uudelleen tarkasteluun.

Muutamat keskeiset nimitykset jäivät toteuttamatta, kun hallitus erosi. Nippu odottaa jo seuraavaa hallitusta. Ensimmäisten joukossa on puolustusvoimain komentajan nimitys.

Puolustusasioissa riittää työsarkaa jatkossakin. Vaikka hallitus toteutti lukuisia uudistuksia, on uuden hallituksen tehtävä nuijia päätös hävittäjistä ja ennen kaikkea niiden lukumäärästä. Hanke on kaikkiaan 10–15 vuoden projekti, mutta lopullinen päätös hävittäjistä tehdään vuonna 2021.

Hallitus joutuu tulikokeeseen jo kesällä, kun Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa. Kärkiteemoja on hahmoteltu työryhmässä, jossa on ollut edustettuna kaikki puolueet.

Ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien puolustaminen on yksi teemoista. Lisäksi agendalla ovat ilmastomuutoksen torjunta, arktisten alueiden tulevaisuus, maatalouden kannattavuus, rahoituskysymykset.

Pulaa ei ole aiheista niin EU-tasolla kuin kotimaassakaan.

Työlista valmiiksi pitkä

Seuraavalla hallituskaudella kesken jääneitä ja uusia hankkeita.

Sote-uudistuksen toteuttaminen jatkuu.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta yritetään aloitella.

Perhevapaat kaipaavat uudistusta.

Sääntelyn purkutalkoissa vuorossa voivat olla apteekit.

Eläinten hyvinvointilaki kuntoon.

Työelämän uudistaminen jatkunee.

Menot