fbpx
Uutiset

Analyysi: Ukrainan presidentti Zelenskyi irtisanoutuu oligarkki Kolomoiskyin neuvoista

Zelenskyi on tavannut alkuviikosta Brysselissä EU-johtoa ja vakuuttanut Ukrainan sitoutuvan yhteistyön jatkamiseen entiseen malliin.

Ukrainan tuore presidentti Volodymyr Zelenskyi on ottanut selvää etäisyyttä ukrainalaiseen oligarkkiin Ihor Kolomoiskyiin virkakautensa ensimmäisellä Brysselin-vierailullaan.

Kolomoiskyi ehdotti aiemmin Financial Timesin haastattelussa, että Ukraina jättäisi maksamatta ulkomaiset velkansa Kreikan ja Argentiinan esimerkin mukaisesti. Kolomoiskyin lausunnot ovat aiheuttaneet huolta Zelenskyin mahdollisesta riippuvuudesta oligarkista.

Zelenskyi tyrmäsi Brysselissä Kolomoiskyin ehdotuksen. Zelenskyi totesi lainanmaksusta laistamisen olevan huhupuhetta, jolla ei ole mitään tekemistä presidentin virallisten kantojen kanssa.

Tiiviit suhteet oligarkkiin

Ukrainan vaikutusvaltaisimpiin suurliikemiehiin lukeutuva Kolomoiskyi tuki Zelenskyin presidentinvaalikampanjaa.

Miehet ovat tehneet vuosikausia yhteistyötä myös tv-tuotantojen parissa. Zelenskyin tähdittämää ja hänet koko Ukrainan kansan tietoisuuteen nostanutta Kansan palvelija -tv-sarjaa on esitetty nimenomaan Kolomoiskyin omistamalla kanavalla.

Kolomoiskyin ja hänen liikekumppaninsa toiminta ajoi Ukrainan suurimman liikepankin Privatbankin konkurssikypsään tilaan vuonna 2016.

Ukrainan valtio kansallisti pankin ja syyti lähes viisi miljardia euroa veronmaksajien rahoja pankin pelastamiseen. Kolomoiskyi on yrittänyt saada pankin takaisin itselleen sekä kotimaisten että ulkomaisten oikeusistuimien kautta.

Zelenskyi vakuutti Brysselissä suojelevansa Privatbankin tapauksessa ainoastaan valtiota ja kansalaisia.

Zelenskyiä ei hänen omien sanojensa mukaan kiinnosta entisten omistajien oikeudessa käymät pelit eikä hän aio asettua heidän puolelleen. Presidentti avasi kantaansa tavatessaan EU:n komission eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta vastaavan varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisin.

EU on Ukrainalle korvaamaton

Euroopan unionin tärkeydestä Ukrainan tukijana kertoo se, että Zelenskyi valitsi Brysselin ensimmäisen ulkomaille suuntautuvan virkamatkansa kohteeksi.

Zelenskyin tiistaina alkanut kaksipäiväinen vierailu käynnistyi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tapaamisella. Zelenskyi tapasi myös muun muassa sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin.

Zelenskyi kommentoi Brysselissä myös Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä tavatessaan Puolan presidentti Andrzej Dudan. Zelenskyin mukaan kyseessä on elintärkeä asia. Energiaturvallisuus, Ukrainan kaasunsiirtoverkon strategisen roolin säilyttäminen ja Nord Stream 2 -kaasuputken vastaiset toimet kuuluvat hänen mukaansa Ukrainan näkökulmasta tärkeimpiin eurooppalaisen yhteistyön alueisiin.

Itä-Ukrainan sota tapetilla

Ukrainan Naton jäseneksi pääseminen ja Itä-Ukrainan sodan lopettaminen kuuluvat Zelenskyin kärkitavoitteisiin presidenttinä. Presidentin strategia tavoitteiden saavuttamiseksi alkaa vähitellen hahmottua.

Zelenskyi nimitti viime viikolla Ukrainan toisena presidenttinä tunnetuksi tulleen Leonid Kutshman Ukrainan, Venäjän ja Etyjin edustajien muodostaman kontaktiryhmän Ukrainan edustajaksi.

Kutshma on ristiriitainen persoona, joka tunnetaan kovana ja kokeneena neuvottelijana. Hän kertoi suostuneensa neuvottelijaksi tehdäkseen päätöksiä, ei näytelläkseen symbolista roolia.

EU:n ja Ukrainan suhteiden jatkuminen tiiviinä saattaa herättää Moskovassa vastareaktioita.

Kreml on jo ehtinyt koetella Zelenskyiä tämän ensimmäisten presidenttiviikkojen aikana. Venäjä on muun muassa julistanut, että Ukrainan Donetskin ja Luhanskin kapinallistasavalloissa asuvat ukrainalaiset saavat Venäjän kansalaisuuden yksinkertaistetulla menettelyllä.

EU on tukenut Ukrainaa Krimin valtauksesta lähtien muun muassa asettamalla pakotteita Venäjää vastaan.

Menot