Uutiset

Anarkismi

Vapun jälkeen on lehdessä jos toisessakin vilahdellut sana ”anarkismi”, yleensä liittyen VR:n makasiineilla tapahtuneeseen ihmisjoukon ja mellakkapoliisin yhteenottoon.

Valitettavasti missään ei ole vaivauduttu selittämään, mitä anarkismi oikeastaan on. Tämä on toisaalta ymmärrättevää, eiväthän kapitalismi tai kommunismikaan saa lehtijutuissa minkäänlaista määritelmää, vaan toimittajat olettavat lukijoiden tuntevan sanojen sisällön.

Mielestäni vaarana vain on, että anarkismi piirtyy monien mieliin nuorten mellakoina ja rähinöitsijöiden ajatusmallina, mitä se ei kuitenkaan yksinomaan ole.

Aiheeseen henkilökohtaisesti tutustuneena haluaisinkin nyt tuoda laajempaan tietoisuuteen anarkistien oman määritelmän aatteestaan.

Anarkismia käsittelevän suomalaisen sivuston mukaan anarkismi on ajatussuuntausten joukko, jonka tavoitteena on anarkia, ylivallaton olemisen tila, yhteiskunta jossa ei ole hallitsijoita eikä alamaisia.

Anarkia ei anarkistien mukaan ole kuitenkaan kaaosta ja sekasortoa, vaan tietynlainen ei-staattinen, muuttuva ja elävä yhteiskuntajärjestys. Yksinkertaisesti sanottuna yhteiskunnassa, jossa vallitsee anarkia, kukaan ei alistu kenellekään eikä alista ketään. Tämän maksimaalisen vapauden tilan saavuttamiseksi ihmisten on anarkistien mielestä tunnistettava ylivalta kaikissa sen ilmenemismuodoissa ja päästävä siitä eroon.

Anarkisteiksi itseään kutsuvat ovat nähneet ylivaltaa muun muassa valtiossa, kapitalismissa, sosialismin hierarkisissa muodoissa, militarismissa, ydinperheessä, seksuaalinormeissa, sukupuolten välisissä suhteissa, luontosuhteessa, suhtautumisessa eläimiin tai sivilisaatiossa ylipäänsä.

Lisää ja laajempia määritelmiä löytyy yllin kyllin netistä.

Juhani Mastokangas

Hämeenlinna

Mainos