Uutiset

Anatomian opetus kuuluu alakouluihin

Kaikkea sitä näkeekin, tuli mieleen tuoretta lehtijuttua tavatessa.

Viime viikolla ilmestyneessä Seutusanomissa kerrotaan forssalaisperheistä, jotka ovat kauhistuneet peruskoulun biologian opetuksesta. Lehden mukaan viidesluokkalaisen pojan äiti tyrmistyi huomatessaan oppikirjassa luvun ihmisen anatomiasta, tarkemmin sanoen lajimme lisääntymisestä.

Äiti oli ottanut yhteyttä koulun rehtoriin ja opetushallitukseen ja vaatinut anatomiaopetuksen muuttamista valinnaiseksi viidennellä vuosiluokalla. Rehtori Minna Lintonen ei tähän kuitenkaan taipunut, vaan muistutti koulunsa noudattavan valtakunnallista opetussuunnitelmaa.

Ihan oikein.

Tällaisia uutisia on tottunut kuulemaan Amerikan patavanhoillisimmilta alueilta, mutta harvemmin sentään Suomesta.

Siis että joku vanhempi ihan oikeasti kauhistelee sitä, että heidän lapsilleen kerrotaan, miten lapset saavat alkunsa. Ja ehkä vielä kerrotaan ehkäisystä siinä samalla. Hui kamalaa.

Lehdessä esitetyt perustelut eivät oikein vakuuta. Äidin mukaan kaikki lapset eivät ole valmiita vielä viidennellä luokalla kuulemaan lisääntymisestä ja häntä pelottaa, että asian käsittely voisi ahdistaa hänen lastaan ja tuoda ”tiettyjä paineita”.

Pitäisikö lapset siis jättää ihmettelemään muutoksia kehossaan aivan keskenään? Aika moni 11-vuotias tyttö on esimerkiksi jo kokenut ensimmäiset kuukautisensa.

Mutta sitähän poikien ei tarvitse tietää – ahdistuvat vielä, pikkurassukat!

Mikä kumma
ihmisen anatomiassa sitten on niin kovin ihmeellistä, ettei siitä saisi kouluissa – tai oikeastaan yhtään missään – julkisesti puhua?

No tietenkin se alastomuus. Sehän on ihan kamalaa.

Kun Hämeen Sanomien Sunnuntaisivuilla oli muutama viikko sitten juttu naturisteista, toimitukseen satoi paheksuvaa palautetta. Eräänkin lukijan mielestä lehti saa jutun vuoksi syyttää itseään pedofilian lisääntymisestä.

Taas oli hieman vaikea seurata ajatusketjua. Kyseisessä jutussa oli vain kerrottu erään keski-ikäisen pariskunnan elämäntavasta, jonka ei pitäisi loukata ketään. Mitä tekemistä sillä on ihmiskunnan pahimpien rikollisten kanssa?

Vaikka suomalaiset ovat saunakansaa ja monia muita kansoja tottuneempia alastomien ihmiskehojen näkemiseen, siihen suhtautuminen tuntuu olevan täälläkin kaikkea muuta kuin luontevaa.

On naurettavaa ajatella, että ihmisen anatomiasta kertominen vauhdittaisi nuorten seksuaalista kypsymistä tai ehkäisyvalistus sukupuolista kanssakäymistä.

Ihmiset kautta historian ovat osanneet lisääntyä ilman kirjaviisauttakin. Sen sijaan tietämättömyys vain lisää teiniraskauksia.

Sitäkö me haluamme?