fbpx
Uutiset

Andersson: Etäopetukseen siirtyminen on epätodennäköistä – "Helposti ei tule eteen tilanne, jossa etäopetuksen hyödyt ylittävät sosiaaliset haitat"

Alueet voivat päättää etäopetukseen siirtymisestä itsenäisesti, mutta opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan päätöksissä on painotettava lasten ja nuorten kokonaisetua. Vain noin 60 prosenttia nuorista ikäluokista on saanut toisen rokotteen.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) pitää epätodennäköisenä sitä, että kouluissa siirrytään jälleen etäopetukseen. Kuva: Veera Korhonen

Opetusministeri Li Andersson (vas.) pitää epätodennäköisenä sitä, että kouluissa siirryttäisiin takaisin etäopetukseen, vaikka lain mukaan se olisi mahdollista.

– Lainsäädäntö on tältä osin ajan tasalla, mutta pidän epätodennäköisenä, että valtakunnallista etäopetussuositusta tullaan antamaan, Andersson sanoo Lännen Medialle.

Andersson perustelee linjaustaan kansainvälisillä tutkimustuloksilla, joiden mukaan etäopetus ei ole vähentänyt lasten ja nuorten koronatartuntoja.

Sen sijaan etäopetus on aiheuttanut jopa ennakoitua suurempia haittoja lasten ja nuorten hyvinvoinnille.

Tämän vuoksi etäopetukseen siirtyminen on viimeisiä keinoja epidemian torjunnassa.

– Sellainen tilanne, jossa etäopetuksen hyödyt epidemian torjumiseksi ylittävät sen sosiaaliset haitat, ei tule eteen aivan helposti, mutta etäopetus on mukana epidemian torjunnan keinovalikoimassa viimesijaisena keinona, opetusministeri sanoo.

Anderssonin mukaan varotoimet ovat toimineet kouluissa tähän asti varsin hyvin. THL:n mukaan koulujen rooli epidemian levittäjänä on ollut vähäinen, ja yleisin tartunnan lähde lapsilla ja nuorilla on yhä koti tai muu lähipiiri.

– Maskisuositus on osoittautunut epidemian aikana toimivaksi keinoksi, ministeri sanoo.

Lasten ja nuorten tartunnat kasvussa

Iältään 10–20-vuotiaiden koronatartunnat ovat lisääntyneet kaikkia muita ikäryhmiä enemmän viimeisen kolmen kuukauden ajan. Tämä käy ilmi THL:n tilastoista.

Myös alle 10-vuotiaiden joukossa koronatartunnat ovat kasvaneet yli 200 tapauksella.

Kuluneella viikolla mediassa onkin uutisoitu useista tartuntaryppäistä, joiden vuoksi oppilaita on joutunut karanteeniin ja monet ovat saaneet positiivisen koronatestituloksen.

Opetushallitus on kehottanut kouluja ja kuntia tiedottamaan avoimesti, mikäli koulun oppilailla todetaan koronavirustartuntoja. Koulujen poikkeavat tiedotuskäytännöt ovat aiheuttaneet vanhemmille hämmennystä.

Ministeri itse perää sitä, että kouluissa on yhä edelleen noudatettava voimassa olevia suosituksia, joiden avulla vältetään jatkotartuntoja.

– Kaikista tärkeintä on, että kouluun ei tulla oireisena. Hyvästä yskimis- ja aivastamishygieniasta on pidettävä huolta.

Opetusministeri korostaa rokotusten tärkeyttä, sillä korona leviää aivan erityisesti rokottamattomien aikuisten joukossa. Suomessa koronarokote tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille.

– Tilannetta alakoulujen osalta helpottaa se, että vaikka alle 12-vuotiaille ei ole tarjolla rokotetta, heidän joukossaan on vakavia tautitapauksia THL:n mukaan erittäin vähän, Andersson sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kouluissa on edelleen noudatettava viranomaisten antamia turvallisuusohjeita. Opetusministeri Li Anderssonin mukaan maskin käyttösuositus on toiminut hyvin.  Kuva: Arttu Laitala

Kouluissa on edelleen noudatettava viranomaisten antamia turvallisuusohjeita. Opetusministeri Li Anderssonin mukaan maskin käyttösuositus on toiminut hyvin. Kuva: Arttu Laitala

Iältään 12–15 -vuotiaiden rokotuskattavuus on vielä heikko. Tästä ikäryhmästä toisen rokotteen on saanut vasta 61 prosenttia. 16–19-vuotiaista toisen rokotteen on saanut 70 prosenttia.

Päätös etäopetukseen siirtymisestä tehdään paikallisesti

Peruskoulut voivat siirtyä etäopetukseen paikallisesti, mikäli se alueen tartuntatilanteen kannalta on välttämätöntä.

Päätösvastuu on aina alueilla ja paikallisilla aluehallinto- ja terveysviranomaisilla. Ennen päätöstä on myös kuunneltava opetuksen järjestäjiä.

Voimassa olevan lain mukaan päätös voidaan tehdä kuukaudeksi kerrallaan.

– On aivan keskeistä, että alueiden terveysviranomaiset seuraavat paikallista koronatilannetta aktiivisesti ja ottavat tarvittaessa käyttöön lisätoimia, mutta päätöksenteossa on syytä painottaa lasten ja nuorten kokonaisetua, ministeri sanoo.

Menot