Uutiset

Andreas Grahn ja Jaana Tanner Highland Games-mestarit

Skotlannista lähtöisin olevaan kilpailuun kuuluvat säkkipillit, kiltit ja raskaat kilpailulajit olivat esillä Linnan puistossa, kun Suomen Voimalajiliitto järjesti Hämeen Keskiaikamarkkinoiden yhteydessä Highland Gamesien EM-kilpailut.

Järjestäjät korostivat tapahtuman historiallisuutta, sillä ensi kertaa lajissa kilpailtiin antidogingohjelman alaisena. Miesten sarjan voittajalle palkintona oli luvassa matka syyskuussa lajin MM-kisoihin USA:han.

Lajeina olivat Pohjoismaissa yleisesti käytetyt Braemar-kiven työntö, painon pituusheitto, raskas moukari, painon korkeusheitto ja hirrensyöksy.

Miehissä kaikki viisi lajia ja siten mestaruuden voitti 23-vuotias ruotsalainen Andreas Grahn.

– Melko hyvin sujui. Ainahan parantamisen varaa jää, mutta olen tyytyväinen. Hirrensyöksy on hankalin, kun siinä ei ole selkeää standardia ja hirret ovat erilaisia eri kisoissa. Minulle selkeästi helpoin laji entisenä kiekonheittäjänä on painon pituusheitto, 205-senttinen Grahn jutteli.

Kisan kakkoseksi urakoi Norjan Eirik Bruun Ingebretsen ja kolmas oli Yrjö Hämäläinen, jonka kisan pilasi loukkaantuminen. Hän avasi kiventyönnössä hyvin ja oli Grahnin tuntumassa.

– Eilen viimeistelyharjoituksessa hauis repesi, mutta halusin silti tulla kisaamaan ja yrittämään. Minusta painon korkeusheitto on helpoin laji, mutta pituusheitossa sen sijaan vauhdin ja tekniikan hallinta vaikeuttaa suoritusta, Hämäläinen kertoi.

Myös Grahn oli harmissaan Hämäläisen kohtalosta.

– Olimme molemmat Yrjön kanssa odottaneet tätä kohtaamista, harmi että näin kävi. Kalifornian MM-kisoihin lähden hyvillä mielin, tosin en tarkkaan tiedä, millaiset lajit siellä ovat. Ainakin välineiden painot lienevät kevyemmät, meillä pohjoismaissa kisataan raskailla välineillä, Grahn ennakoi.

Naisten kisa käytiin kotimaisin voimin ja ykkönen oli voimailulajien moniottelija Jaana Tanner, jonka kanssa tiukan kisan kävi moukarinheiton (scottish hammer) voittanut Kaisa Leppänen-Gomez. Pronssia sai Leena Nurminen.

– Minulla on maalaistalon työt pohjana. Vasta yli kolmikymppisenä palasin näihin voimalajeihin. Perusvoimaa on hyvin, mutta tekniikoita pitää kehittää. Moukarinheitosta tykkään. Korkeusheitto oli täällä pettymys, jäin selkeästi ennätyksestäni. Mutta sitä on vaikea harjoitella, kun ei ole tuollaisia telineitä, Tanner summasi. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

3.4.2020