Uutiset

Aniharva avaa rahoituksensa etukäteen

Vain 24 ehdokasta Hämeen vaalipiirin 132:sta on täyttänyt valtiontalouden tarkastusviraston ennakkoilmoituslomakkeen vaalirahoituksestaan. Vapaaehtoisen ilmoituksen ovat tehneet kaikki vihreiden ehdokkaat, puolet vasemmistoliiton ehdokkaista sekä kolme piraattipuolueen ehdokasta.

Ilmoituksen tehneistä hämäläisehdokkaista eniten ulkopuolista rahoitusta on kerännyt riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.), jonka 18 500 euron vaalituista 4 000 euroa tulee ay-liikkeen vaalirahoitusorganisaatiolta Punajuuri ry:ltä ja saman verran Riihimäen Vasemmistoliitolta.

Seuraavaksi eniten, 7000 euroa, vaalitukea ovat saaneet lahtelaiset Antti Holopainen (vas.) ja Pekka Järvinen (vas.) sekä 6400 euroa lahtelainen Vuokko Kautto (vas.). Järvinen ilmoittaa saaneensa Rakennusliiton ammattiosastolta 1600 euroa ja Kautto Tradeka-yhtymältä 1 000 euroa.

Janakkalalainen Helena Puistola (vas.) on saanut tuhat euroa omalta puolueyhdistykseltään.

Kaksi vihreää saa tukea Rimónilta
Vihreät näyttävät saavansa tukensa enimmäkseen yksityishenkilöiltä. Esimerkiksi 6 000 euron tuet kerännyt riihimäkeläinen Eero Yrjö-Koskinen ilmoittaa saaneensa potista 5000 euroa hämeenlinnalaiselta kaupunginvaltuutetulta Markus Rimónilta. Rimón on lahjoittanut lisäksi 3 000 euroa hämeenlinnalaisen Päivi Siepin vaalikassaan.

Hämeenlinnalaisen Kirsi Ojansuun 4 000 euron tuista puolet tulee hänen äidiltään. Lisäksi MTK on tukenut Ojansuuta 250 eurolla. Riihimäkeläinen Marko Romppanen ilmoittaa saaneensa yritystukia 3 000 euron edestä, mutta ei erittele tukijoitaan sen tarkemmin.

Pässipoikakin pääsi ilmoitukseen
Osa ehdokkaista on ottanut vapaaehtoisen rahoitusilmoituksen hyvinkin tosissaan ja erittelee tulonsa ja menonsa 50 sentin tarkkuudella.

Esimerkiksi täysin omasta pussistaan 853,50 euron kampanjansa rahoittava orimattilalainen Marko Suomi (vihr.) ilmoittaa käyttäneensä 300 euroa yksittäispakattuihin kondomeihin.

-Lisäksi kotisivujeni ylläpitäjälle (Marjaterttu Harrille) on luvattu viime kesäinen pässipoika, jonka saaja itse toimittaa teurastamoon omin kustannuksin, Suomi kirjoittaa ilmoituksessaan.

Vaalirahoituslain mukaan valituiksi tulleiden ja varasijalle jääneiden ehdokkaiden tulee tehdä ilmoitus vaalirahoituksestaan valtiontalouden tarkastusvirastolle vaalien jälkeen. Ennen vaaleja tehdyt vapaaehtoiset ilmoitukset löytyvät osoitteesta www.vaalirahoitusvalvonta.fi.

Riikosella koossa liki 40 000 euroa
Vielä harvinaisempaa on löytää tietoja ehdokkaiden vaalirahoituksesta heidän omilta kotisivuiltaan. Pikainen kierros hämeenlinnalaisehdokkaiden vaalisivustoille poiki vain kolme mainintaa kerätyn rahoituksen määrästä.

Lulu Riikosen (kok.) sivuilla olevan laskurin mukaan hän on onnistunut keräämään vaalirahaa tähän mennessä 39 100 euroa, josta on käytetty 25 401 euroa. Jaana Paavilaisen (kesk.) laskuri ilmoittaa puolestaan, ettei kerätystä 1 500 eurosta ole käytetty vielä euroakaan. Riikosen ja Paavilaisen laskureissa ei eritellä tuen antajia.

Kilpasisko Sari Rautio (kok.) kertoo sivuillaan, että noin 30 000 euron budjetista koossa on nyt 22 500 euroa. Niistä 12 000 on saatu yrityksiltä ja yhteisöiltä, 7 500 seminaareista ja 3 000 euroa muualta.

-Vaalirahoitus koostuu edelleen pienistä puroista. Yhteisötuistakin suuri osa on paikallisilta yrityksiltä saatuja pieniä summia, niistä vain Vekka Liikenne Oy ylittää 1500 euron ilmoitusrajan, Rautio kertoo nettisivuillaan olevassa tiedotteessa.

Suurimmalla osalla ehdokkaista on kotisivuillaan tilinumero tai suora linkki, jonka avulla halukkaat voivat tukea heidän kampanjaansa. Riihimäkeläinen Elina Lämsä (kesk.) tarjoaa mahdollisuutta tukea itseään myös niin sanotulla mikrolainalla.

-Elina sitoutuu maksamaan summan takaisin, mikäli tulee valituksi kansanedustajaksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa, Lämsän sivuilla opastetaan. (HäSa)

Menot