Uutiset

Ankarien vääntöjen kovia ratkaisuja

Yhdentyvän Euroopan saati maailmanlaajuisten päätösten teko on ankaraa työtä aina viimeiseen rutistukseen asti. Tämä vanha tosiasia paljastui sekä EU:n rahoitusta koskevissa neuvotteluissa Brysselissä että Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksissa Hongkongissa.

EU joutui järjestön vuosien 2007-2013 rahoitusneuvotteluissa testiin puheenjohtajamaa Britannian johdolla. Rahasta oli paisunut kuukausien kuluessa EU:lle niin suuri ongelma, ettei Euroopan johtajilla ollut enää varaa epäonnistua.

EU-maiden sankariksi nousi pääministeri Tony Blair, jonka notkeus ratkaisevalla hetkellä turvasi Brysselin kokoukselle onnellisen lopun. Blair suostui tinkimään maansa maksualennuksista, mikä tasoitti tietä sovinnolle. Englanti on pääministerinsä neuvottelutaidoista kaikkea muuta kuin innostunut. Varsinkin konservatiivit ovat perin tyytymättömiä Blairin toimintaan.

Suomi ei ole missään mielessä EU:n rahoitusratkaisussa voittajien leirissä. Hallitus torjui aikanaan Luxemburgin kokoaman alustavan rahoitusmallin mahdottomana, mutta tästä huolimatta pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi Brysselin Suomelle vielä heikompaa päätöstä kohtuulliseksi. Suomi sai Brysselistä vähemmän kuin lähti sieltä hakemaan.

Ruikuttamiseen ei ole kuitenkaan aihetta, vaikka Suomen EU-maksut merkittävästi kasvavat ja maatalouden kehittämisrahoista katoaa noin kolmannes. Kyllä Suomi pystyy vallan hyvin Brysselin päätösten kanssa elämään. Hieman jälkiviisaastikin voi kuitenkin kysyä, oliko Suomen järkevää tukea EU:n nopeaa itälaajenemista Euroopan rikkaat valtiot saivat nyt laskun siitä, että unioniin on otettu jäseniksi sangen köyhiä valtioita.

Tästä eteenpäin Suomen on pidettävä entistä enemmän omin voimin huolta maaseudustaan. Ei voi mitenkään ajatella, että maaseudun kehittämiseen jätettäisiin noin vain menetettyjen EU-rahojen kokoinen aukko. Maatalous ja myös maaseutu ovat joutuneet jo tähän mennessä kaikista kovimpaan pyörteeseen Euroopan yhdentymiskehityksessä. Ei ole lainkaan ihme, että Maataloustuottajain keskusliitto MTK arvostelee kovin sanoin EU:n rahoitussopua.

Maailman kauppajärjestön WTO:n kokous päättyi Hongkongissa lähinnä ratkaisemattoman tulokseen. Paljon odotettu – ja myös pelätty – kokous pelasti WTO:n kasvot sopimatta neuvottelujen jatkamisesta. Lopputulos on sentään jossain mielessä myös pieni voitto, sillä neuvottelut olivat välillä katkeamispisteessä.

WTO:ssa pitäisi syntyä huhtikuun loppuun mennessä malli laajasta kauppasopimuksesta. Ei olisi lainkaan ihme, jos aikataulu romuttuisi vielä monta kertaa. WTO tavoittelee kunnianhimoisesti sopimusta, josta sopiminen on äärimmäisen tuskallista.

WTO päätti, että maatalouden vientituet siirtyvät historiaan vuonna 2013. Maali on sen verran kaukana, että asiassa on aikaa tapahtua vaikka mitä. Kokonaan eri asia on vielä se, kuinka tukien poistamista voimaan maailman kaikissa kolkissa asianmukaisesti valvoa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic