Uutiset

Ankea alku ja romahdus

Huonommin ei FC Hämeenlinna olisi voinut jalkapallon Ykköstä aloittaa. Puolustus vuosi kuin seula, pelin rakentaminen ontui, eikä hyökkäyspelistä ollut tietoakaan.

Vantaalainen PK-35 antoi hämeenlinnalaisille isän kädestä: se voitti murskanumeroin 9–0 (4–0). Koskaan aikaisemmin ei FC Hämeenlinna ole saanut selkäänsä yhtä pahasti – ei Kolmosessa, Kakkosessa, Ykkösessä, eikä edes liigassa.

– Karmein peli, jossa olen ollut FC Hämeenlinnassa mukana, ihmetteli seuran toimitusjohtaja ja kunniapuheenjohtaja Arto Viljanen, joka on ollut vuonna 1991 perustetun FC Hämeenlinnan toiminnassa mukana alusta lähtien.

– Huonommin ei voi enää pelata. Mutta on annettava joukkueelle toinen mahdollisuus, hän jatkoi.

Oman joukkueen ala-arvoinen ja jopa haluton esitys oli kova pala myös FC Hämeenlinnan päävalmentajalle Jussi Lempiselle.

– Tein vääriä valintoja. Otan tästä vastuun, hän kommentoi lyhyesti.

FC Hämeenlinna ei saanut parasta joukkuettaan avaukseen. Joukkueen sairaslistalla ovat Harri Suhonen, Jere Suomalainen, Loorents Hertsi ja Johannes Mononen. Näilläkään poissaoloilla ei kuitenkaan voi selittää pelin täydellistä romahtamista.

Hämeenlinnalaisten puolustuspeli oli käsittämättömän avutonta alusta loppuun. Alakerran miehet tekivät karmeita pelinlukuvirheitäkin ihan liikaa.

Kun maalia vartioineelle Ville Kalervollekin sattui musta päivä, tulos oli mitä oli.

Puolentoista tunnin aikana FC Hämeenlinna sai hyökkäyspäässä aikaan kolme heppoista laukausta kohti PK:n maalia. Paljon lähempänä olikin kotijoukkueen kymmenes osuma kuin vieraiden ensimmäinen.

Santala liekeissä

PK-35:n ykköstykki oli Jukka Santala. Raamikasta Santalaa FC Hämeenlinna ei saanut kuriin ollenkaan. Hän teki joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia ennen kuin kahdeksaa täyttä minuuttia oli pelattu. Molemmat olivat lahjoja FC Hämeenlinnalta. Hattutemppunsa Santala täydensi toisella jaksolla (6-0).

Kaiken lisäksi Santala syötti joukkueensa kolmannen, neljännen ja viidennen maalin.

– Ei ole tällaista ennen minulle eteen tullut. Toisaalta odotin hyvää peliä, koska harjoituskausi onnistui pitkästä aikaa. Tätä varten elettiin neljä kuukautta ja tätä odotettiin. Hyvä, että meni hyvin, Santala jutteli knalli päässään.

PK-35:n tavoitteena on nousta liigaan ja joukkue on yksi Ykkösen suosikeista.

– Minulla on kova luotto joukkueeseen. Meillä on hyviä pelaajia. Silti mennään eteenpäin vain peli kerrallaan. Tästä se nyt on lähtenyt.

Kaikessa edellä

PK-35 oli vastustajaansa kaikessa edellä. Se liikkui, liikutti palloa, voitti kaksinkamppailut – oli yksinkertaisesti ylivoimainen. Vantaalaisten pelin sielu oli keskikentän moottori Ymer Xhaferi. Hän luki peliä erinomaisesti ja raatoi laajalla säteellä. Xhaferi antoi ottelussa yksin enemmän onnistuneita syöttöjä kuin koko FC Hämeenlinnan joukkue.

Muutenkin PK on täynnä päteviä pelaajia. He pääsivät nyt loistamaan vapaasti, kun vierasjoukkueen selkäranka katkesi varhaisessa vaiheessa.

Olli-Pekka Jurvainen teki kotijoukkueelle kaksi maalia, toisen rankkarista. Yksi maali kirjattiin Esa Terävälle, Kim Raimille, John Weckströmille. Kerran pallo lipsahti verkon perille FC Hämeenlinnan topparin Ozeias Gracianon jalasta.

Pihamaakin yllättyi

PK:n valmentaja Pasi Pihamaalla ei ollut kielteistä sanottavaa joukkueelleen pelin jälkeen.

– Palaute on nyt myönteistä. Meillä oli tehokas alku ja se helpotti pelaamista. Ennen peliä fiilis oli odottava. Se purkaantui nyt positiivisesti.

Pihamaa myönsi yllättyneensä FC Hämeenlinnan esityksestä.

– Kyllä joukkueen pitäisi kasvonsa pitää. Mutta se on heidän ongelmansa. Ehkä joskus näinkin voi käydä.

FC Hämeenlinnalla on ensimmäinen tilaisuus kunniansa palauttamiseen ja kasvojensa pesuun ensi lauantaina Kaurialassa, kun joukkue saa ensimmäisessä kotiottelussaan vastaansa Rovaniemen Palloseuran. (HäSa)

Asiasanat