Uutiset

Anna Boricheva on syksyn valopilkku

Yleispelaaja Anna Boricheva, 33, on ollut syksyn ykköshahmo HPK:n lentopallonaisten joukkueessa. HPK parantanee otteita viimeistään keväällä, kun sairastuvalla olleet Marina Skender ja Stafania Okaka ovat kentällä täydessä iskussa. Valko-Venäjän Minskissä syntynyt Boricheva saavutti marraskuussa toisena naislentopalloilijana nykypelaajista 3000 voitetun pisteen rajapyykin. 
 
Nykyään LP Viestissä pelaava Kaisa Jokinen on ykkönen yli 3300 pinnalla, mutta kolmanneksi paras Oriveden Ponnistuksen Anni Mäkinen on vasta ylittänyt 1800 pojoa.
 
Boricheva valittiin ainoana kerholaisena naisten Mestaruusliigan lokakuun tähtiseitsikkoon.
 
– Jokaiselle pelaajalle valinta tähtiseitsikkoon on mukava asia. Se on niin ihanaa, kun Suomessa kaikki lasketaan. En tiedä yhtään, montako peliä olen pelannut ja montako pistettä olen voittanut Valko-Venäjällä. Valko-Venäjällä ei lasketa pinnoja ollenkaan.
 
– Se on myös mukavaa, että suomalaiset seuraavat, miten omat pelaajat menestyvät ulkomailla. Minun maassani ei kukaan ole selvillä ulkomailla pelaavista. Valko-Venäjän pelaajia on monta pelaamassa ulkomailla. Ajatus on hiukan sama kuin Neuvostoliiton systeemissä, että jos lähti maasta pois, hän oli huono ihminen, Boricheva sanoo.
 
Seitsemättä kautta
 
Boricheva pelaa jo seitsemättä kautta Suomessa. Hän tuli Suomeen kaudeksi 2006–07, jolloin Anna pelasi LiigaEurassa. Seuraava kausi vierähti Someron joukkueessa. Anna palloili kaksi seuraavaa kautta (2008–10) Pieksämäellä, jossa hän ylsi ensimmäisellä kaudella cupin finaaliin.
 
– Toinen kausi Pieksämäellä oli vähän vaikea, joten halusin pitää taukoa. Muutimme Joensuuhun, jossa keskityin suomen opiskeluun.
 
Välivuoden jälkeen Boricheva palasi kahdeksi vuodeksi LiigaEuran riveihin.
 
– Euran vuosien jälkeen oli helppo tulla HPK:hon, kun täällä oli valmentajana Eurasta tuttu Jukka Koskinen.
 
Boricheva on valittu vuosina 2007 ja 2009 sarjan tähtiseitsikkoon. Lähteiden mukaan Anna on 191 cm pitkä, mutta hänen mukaansa näin on vain kengät jalassa. Ilman kenkiä hän on 189 cm. HPK aloitti kauden kolmella puhtaalla voitolla.
 
– Ensimmäisissä peleissä ei ollut niin kovia vastustajia. Sitten tuli vastaan OrPo, Kangasala ja Salo, jotka ovat vaikeita vastuksia. Meidän loukkaantumiset harmittavat paljon. Emme ole voineet pelata niin hyvin kuin pystyisimme, Boricheva arvioi.
 
Mitali tavoitteena
 
Käsivaivainen Skender on palaamassa pelitouhuihin pikapuoliin. Koko syksyn epäonninen Okaka on käväissyt kotimaassaan Italiassa kuntouttamassa nivelsidevammaansa. HPK:lla on ollut useasti ainoana vaihtopelaajana varapassari.
 
– Meillä oli joskus Pieksämäellä niin kova flunssa-aalto, että ei ollut edes seitsikkoa. Saimme onneksi pelin siirretyksi, Boricheva muistelee.
 
– Olemme ihan eri joukkue, kun Marina ja Stefi palaavat peleihin. Tavoittelemme keväällä SM-mitalia. Se on hyvin mahdollista ottaa, Boricheva ennakoi.
 
Boricheva on viihtynyt Hämeenlinnassa hyvin 10-vuotiaan tyttärensä Jaana Grebenkon kanssa. Annan aviopuoliso Dimitri Borichev pelaa Kokkolan Tiikereiden miesten pääsarjajoukkueessa. Dimitrin pikkuveli Kirill on Raision Loimun pelaaja.
 
– Anna on tosi monipuolinen, kokenut ja luotettava. Hän pystyisi pelaamaan myös keskipelaajana. Annan valkovenäläinen tausta näkyy siinä, että hän ei pienistä valita. Asiat vaan tehdään, kehuu valmentaja Jukka Koskinen.
 
Borichevaa kiinnostaa peliuran jälkeen valmentaminen, jos hän jatkaa lentopallokuvioissa. Myös kielitaidon hyödyntäminen on Annan suunnitelmissa.
 
Pasi Honkanen

Asiasanat

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic