fbpx
Kolumnit Uutiset

Anna erosta toipumiselle aikaa, älä valtaa

Kun erosin ensimmäistä kertaa, muistan lukeneeni, että erosta toipuminen vie tuplasti niin pitkään kuin itse suhde on kestänyt.

Kaksikymmentävuotiaat aivoni laskivat, että toipuminen veisi niin pitkään, ettei uutta suhdetta kannattaisi enää koskaan edes vakavasti harkita. Muistan maanneeni dramaattisena pienen yksiöni pienellä sohvalla pari ensimmäistä vuorokautta.

Sitten nousin ylös.

 

Eron jälkeen kaikki jaksavat kehottaa antamaan toipumiselle aikaa.

Mitä se sitten oikein tarkoittaa? Koska toipuminen on onnistunut ja koska voi turvallisin mielin jatkaa elämää entiseen tapaan, jopa siirtyä uuteen suhteeseen?

Eihän siitä mihinkään pääse. Sydänsuru on todellista ja ehdottoman kamalaa. Tulevaisuuden ajatteleminen ei tunnu toiveikkaalta, sillä todennäköisesti olet menettänyt uskosi, et vain entiseen kumppaniin vaan koko hänen edustamaansa sukupuoleen.

Kun asiantuntijat ja tutkimustulokset puhuvat vuosien toipumisajan puolesta, saattaa surullinen ryömiä surkeaan oloonsa yhä syvemmälle. Onhan siihen ja herkkujen ylettömään mättämiseen nyt lupa.

Sitten on myös niitä tutkimuksia, joiden mukaan uutta suhdetta ei tarvitse odottaa vuosikausia vain siksi, että illuusio toipumisajasta säilyisi. Joskus silmien avaaminen ympäristölle hyvinkin pian eron jälkeen on erinomainen päätös.

 

Harva suhde päätetään yllättäen. Itse päätös saattaa syntyä yhdessä yössä, mutta se ei tarkoita, etteikö eroa olisi punnittu ja harkittu jo tätä ennen, joskus jo kuukausitolkulla. Toipuminen ja asian käsittely on tapahtunut jo suhteen vielä näennäisesti ollessa olemassa.

Sanotaan, että jokainen parisuhde muuttaa ihmistä. Joka ikinen suhde, ja sitä kautta myös ero, jättää aivoihin, käytökseen ja persoonaan jäljen. Entisistä kumppaneista ja kokemuksista ei siis tavallaan pääse koskaan eroon.

Sama pätee tietenkin kaikkeen muuhunkin. Esimerkiksi kaksikymmentä vuotta sitten sairastamani vatsataudin vuoksi en voisi edelleenkään kuvitella syöväni kananuggetteja, koska ne tulevat aina symboloimaan oksennusta.

 

Hyvä nyrkkisääntö toipumiselle voisi kuitenkin olla tämä: kun et enää haaveile eksäsi seurasta, olet todennäköisesti päässyt hänestä yli.

Tärkeintä kaikesta, älä syytä itseäsi, älä ainakaan liikaa, älä, vaikka syytä olisi ja todennäköisesti onkin myös sinussa.

Maailma on sitä paitsi hienoja ihmisiä pullollaan.

Menot