Uutiset

Anna on numero yksi – Katso, mitä hylätyt äänestysliput sisältävät

Ylimääräisiä koristeluja ei kannata piirtää äänestyslippuun, mikäli haluaa äänensä menevän läpi vaaleissa. Silti kaikille pelkkien selkeiden numeroiden kirjoittaminen ei riitä, vaan joka vaaleissa esimerkiksi Uudellamaalla noin prosentti annetuista äänistä hylätään. Vaikka suurin osa hylätyissä äänissä on tyhjää äänestäneitä, joka kerta äänestyslippuihin kirjoitetaan rivouksia, otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin tai niitä koristellaan niin, ettei äänestysnumerosta ota selvää.

– Joillakin runosuoni pulppuaa niin, että he kirjoittavat jo kotona valmiiksi äänestyslippuun tulevan tekstin. Se ei kuitenkaan ole millään tavalla paras keino saada omaa ajatustaan läpi, sillä sen tekstin yleensä näkee vain pieni joukko meitä täällä, toteaa Uudenmaan vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli.

Maanantaiaamuna Hillin johtama kymmenhenkinen ryhmä aloitti työn, joka näillä näkymin kestää myöhään iltaan asti. He pohtivat epäselvissä tapauksissa hylätäänkö annettu ääni vai ei.

– Jos on esimerkiksi numero, joka puolen joukosta mielestä näyttää kolmoselta ja toisen puolen mielestä vitoselta, silloin se hylätään. Emme lähde arpomaan, emmekä varsinkaan äänestämään, mikä numero se olisi, Hilli toteaa.

Äänestyslippuun on sallittua laittaa numeroa selventävä viiva tai piste. Äänestyslippua ei myöskään hylätä, mikäli siinä on numeron lisäksi ehdokkaan nimi ja asiallinen puolue- ja vaalipiirimerkintä.

 

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020