Uutiset

Annamme muiden sotia

-Me teemme vain omaa työtämme ja annamme muiden sotia, Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallituksen puheenjohtaja Olli Palmu kuittaa.

Valion viime viikon tulostiedotteessa sivallettiin jälleen Hämeenlinnan Osuusmeijeriä ruotsalaisesta maidosta. Tiedotteen mukaan ”mittava maidontuonti Ruotsista” on leikannut yhtiön perusmaitomääriä 25 prosenttia. Valion osuus Etelä-Suomen perusmaidoista on laskenut 35 prosenttiin.

Toimitusjohtaja Risto Koski ihmettelee, mitä Valio tarkoittaa luvuilla. Hän sanoo, ettemme me todellakaan ole vallanneet markkinoita.

-Arla Ingmanin osuus Suomen koko 2,2 miljardin litran maitomarkkinasta on vain 300 miljoonaa litraa. Valion osuus on 1,8 miljardia litraa. Varsinaisista maidoista markkinaosuutemme on runsas 20 prosenttia.

Hämeenlinnan Osuusmeijerissä ruotsalaisen maidon osuus on runsas 30 prosenttia. Koski vakuuttaa, että se on pysynyt vakaana.

-Sikäli ruotsalainen maito on välttämättömyys, että halukkuus siihen tuli kaupalta. Jotakin tietä se olisi joka tapauksessa tullut kauppoihin.

Meijerin omien tuottajien maitomäärät ovat kasvussa. Kun viime vuonna niiden tuotanto oli 36 miljoonaa litraa, tämän vuoden tuotannoksi arvioidaan 39 miljoonaa litraa.

Palmun mielestä Keski-Euroopasta on tullut meille voimakas markkinahintojen vaihtelu. Hän toivoo maitomarkkinoille nykyistä enemmän pitkäjänteisyyttä ja vakautta.

-Ennustettavuutta pitäisi parantaa. Kaikille osapuolille olisi hyväksi varmuus.