fbpx
Uutiset

Annika Poijärvi tiesi tulevan ammattinsa jo pikkutyttönä

 

Annika Poijärvi kuuluu niihin nuoremman polven näyttelijöihin, joille on lapsuudesta lähtien ollut selkeä päämäärä – näyttelijäksi!

Hämeenlinnan teatterissa tällä kaudella Älä pukeudu päivälliselle -farssissa vieraileva Poijärvi muisteli taannoin sanoneensa jo yhdeksänvuotiaana varmuudella oman ammatinvalintansa:

– Perhepiirissä oikaistiin, että kyllä sinä jo kahdeksanvuotiaana niin päätit!

Nuori freelancer-näyttelijä ei sano imeneensä teatteria ympäristöstään vaan omista kokemuksista. Tosin isotäti Mirjami Kuosmanen oli jo vuosikymmeniä ennen Annikan syntymää tunnettu näyttelijä, mutta muuten ei verenperintöjä teatterialalle ollut.

– Kristallinkirkas tavoite alkoi konkretisoitua lastenteatterin ja oopperan lapsikuoron kautta:

– Niissä pääsin jo haistelemaan tätä maailmaa. Eivätkä ajatukset muuttuneet, kun pääsin tekemään ensimmäisen kerran teatteriammattilaisten mukana.

Nuoren näyttelijän lyhyeen ammattiuraan mahtuu jo kansallista näkyvyyttä, sillä hän esiintyi tv-elokuvassa Virginie (2009) ja tv:n minisarjassa Tauno Tukevan sota (2010).

Ennen Hämeenlinnan vierailua freelancerina työskentelevä Poijärvi on ehtinyt esiintyä tv-esitysten lisäksi Ryhmäteatterissa sekä talvi- että kesäkaudella ja tehdä teatteriryhmä Nirvanan kanssa pienen kiertueen Paratiisi-esityksen kanssa.

– Koko ajan opin uutta. Ilman vakituisia kiinnityksiä töitä tekevänä olen oppinut ainakin sen, että teattereille kannattaa tarjota omia ideoitaan, ei vain odottaa kutsun käyvän johonkin produktioon. Ideat ovat poikineet myös töitä, energinen Poijärvi kertoo.

Kunhan saa näytellä
Lapselle ja nuorelle näyttelijän ammatti voi avautua julkisuuden, glamourin ja rikkauden pulppuavana lähteenä, mutta Annika Poijärvi sanoo lähestyvänsä nyt ammattia aivan toisesta näkökulmasta:

– Minulle on ollut, ja on edelleen, tärkeintä se, että saa näytellä. Itse työ kiehtoo. Tämän lyhyen uran aikana olen saanut tehdä monipuolisesti niin teatterissa kuin filmillä, niin vakiopaikassa kuin kiertäen. Toivottavasti saan jatkaa näin.

Ihan mitä tahansa ei ammattinäyttelijä tietenkään ole valmis esittämään. Annika Poijärvelle näytelmän sisältö on merkityksellinen:

– Kun esityksellä on selvästi joku tarkoitus, niin se on kiinnostava työ. Tarkoitus voi olla vaikka saada ihmiset nauramaan. Tai sisältö voi sisältää sanoman, viestin, jolla on myös yhteiskunnallista merkitystä. Tarkoituksia on niin monenlaisia, Poijärvi pohtii teatterin moni-ilmeisyyttä ja tarjonnan laaja-alaisuutta.

Poijärvi sanoo arvostavansa elokuvaa hyvinkin korkealle, mutta haluaa tehdä töitä monipuolisesti niin livenä kuin filmillä.

– Nyt heittäydyn täysillä elämään, opitaan koko ajan uutta, Poijärvi sanoo uransa alkutaipaleella.

Nauratti jo lukiessa
Huomenna lauantaina ensi-iltansa saava Älä pukeudu päivälliselle –esitys on Poijärven oman tuntemuksen mukaan todella hauska farssi.

– Farssi syntyy aina tekstin kautta. Tässä näytelmässä se toimii. Rytmitys on tietysti tärkeä osa kokonaisuutta, Annika Poijärvi sanoo Hämeenlinnan teatterin syksyn huumoripläjäyksestä.

Älä pukeudu päivälliselle, ensi-ilta lauantaina 8.10. Hämeenlinnan teatterissa klo 19.

Menot