fbpx
Uutiset

Annika Saarikko haluaa valtiovarainministeriksi "vakauttavaa voimaa ja vankkaa kokemusta", palaa itse ministeriksi syksyllä – Matti Vanhasta houkutellaan tehtävään

Annika Saarikko empii perheen vuoksi puheenjohtajakisaan lähtöä. Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen kieltäytyy perhesyiden vuoksi.
Eduskunnan puhemiestä ja ex-pääministeriä Matti Vanhasta suostutellaan mediatietojen mukaan valtiovarainministerin tehtävään. Kuva: Eriika Ahopelto
Eduskunnan puhemiestä ja ex-pääministeriä Matti Vanhasta suostutellaan mediatietojen mukaan valtiovarainministerin tehtävään. Kuva: Eriika Ahopelto

Keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja keskustan europarlamentaarikot kokoontuvat heti maanantaina aamulla päättämään uudesta valtiovarainministeristä.

Tehtävää hoitanut puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi perjantaina.

Vahvimmaksi nimeksi näytti sunnuntaina nousevan entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Vanhanen ehti jo perjantaina Kulmunin eron jälkeen ilmoittaa Ylen haastattelussa, ettei olisi käytettävissä tehtävään

Helsingin Sanomien toimittajalle Vanhanen kuitenkin antoi sunnuntaina vastauksen, jonka lehti tulkitsi oven jättämiseksi raolleen.

Myös perhevapaalle olevan Annika Saarikon Facebook-kirjoituksen voi tulkita tueksi Vanhaselle.

Saarikko kirjoitti sunnuntai-iltana, että valtiovarainministerin tehtävän hoitajaksi tarvitaan tässä hetkessä “vakauttavaa voimaa ja vankkaa kokemusta”.

Vanhanen toimi vuosina 2003–2010 kahden hallituksen pääministerinä.

Kulmuni: keskusta jatkaa hallituksessa

Keskustan puoluejohto valmisteli valtiovarainministerin valintaa sunnuntaina. Spekulaatiot sekä uuden valtiovarainministerin henkilöstä että Kulmunin eron vaikutuksesta keskustan hallitushaluihin kävivät koko päivän vilkkaana.

Kulmuni itse vakuutti Ylelle puoluejohdon kokouksen jälkeen, että keskusta jatkaa hallituksessa.

Paitsi ministerivalinta sinänsä, myös keskustan puheenjohtajakysymys on spekulaatioiden kohteena.

Kulmuni kertoi eroilmoituksensa yhteydessä haluavansa jatkaa keskustan puheenjohtajana myös syksyn puoluekokouksen jälkeen. Hän vielä erikseen lauantaina vahvisti keskittyvänsä järjestötyöhön.

– Sikäli kun koronarajoitusten poisto sen mahdollistaa, lähden kaikki Suomen maakunnat käsittävälle laajalle kiertueelle, Kulmuni kirjoittaa Facebookissa.

Antti Kaikkonen ei tavoittele puheenjohtajuutta

Kaksi vahvaa ehdokasta puheenjohtajakisaan, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja perhevapaalla oleva Annika Saarikko, ilmoittivat, etteivät tavoittele tehtävää.

Kaikkonen ilmoitti sunnuntaina kirjoittamassaan blogikirjoituksessa, ettei lähde tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta tai valtiovarainministerin salkkua.

Syyksi Kaikkonen kertoi perheeseen syntyvän lapsen. Kaikkonen ja Jannika Ranta saavat lapsen syyskuussa, näillä näkymin joitakin viikkoja ennen keskustan puoluekokousta.

Annika Saarikko kirjoitti pitkässä Facebook-kirjoituksessaan, että vaikka kyselyitä puheenjohtajaehdokkuudesta on tullut, mikään ei ole muuttunut aiemmasta.

– Keväällä 2019 ilmoitin, etten tavoittele keskustan puheenjohtajan tehtävää, sanoo Saarikko.

Tosin hän jättää kantansa hieman avoimeksi.

– Syksyyn on vielä pitkä matka, Saarikko kirjoittaa.

Perhevapaalla oleva Saarikko palaa syksyllä tiede- ja kulttuuriministerin tehtävään, josta hän jäi perhevapaalle viime elokuussa.

Useita nimiä spekulaatioissa, Mika Lintilä valmis palaamaan entiseen ministeripostiin

Valtiovarainministeriksi sunnuntain spekulaatioissa tarjottiin useita nimiä.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen ilmoitti Helsingin Sanomien haastattelussa suhtautuvansa lähtökohtaisesti kielteisesti ministerin tehtävään, vaikka myönsikin, että häntä on pyydetty.

Helsingin Sanomien mukaan Pekkarista epäilyttää ministeripestin lyhytaikaisuus, jos syksyllä valittava puolueen puheenjohtaja haluaisi tulla hallitukseen. Pekkarisella ei olisi siinä tilanteessa paluuta europarlamenttiin.

Ministerispekulaatioissa vahvoilla oli myös elinkeinoministeri Mika Lintilän paluu takaisin valtiovarainministeriöön. Hän vaihtoi tehtävää Katri Kulmunin kanssa viime joulukuussa.

Lintilä sanoi jo perjantaina STT:n haastattelussa, että eihän noista paikoista kieltäydytä, jos sellainen esitys tulee.

Jos näin kävisi, täytettäväksi tulisi myös elinkeinoministerin tehtävä.

Vahvoja elinkeinoministeriksi ovat eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä kansanedustajat Markus Lohi ja Anu Vehviläinen.

Keskustan uuden ministerin valitsee laaja ryhmä puolueen keskeisiä päättäjiä. Puoluehallitukseen kuuluu puolueen puheenjohtajat sekä kaikkien keskustan maakunnallisten piiriorganisaatioiden edustajat. Sen lisäksi puoluehallitukseen kuuluu keskustan naisten, nuorten ja keskustaopiskelijoiden edustus sekä europarlamentaarikkoedustus. Kun lisäksi mukaan lasketaan eduskuntaryhmän 31 kansanedustajaa, ministeristä päättää noin 60 henkilön kokous, mikäli kaikki ovat paikalla.

Menot