Kolumnit Uutiset

Antaa NSA:n hoitaa varmuuskopiot

Viime viikkoina olen seurannut ihan liian monta tuntia, kuinka pieni sininen palkki mataa eteenpäin tietokoneen ruudulla ja kuinka pienet valkoiset kuvakkeet sinkoilevat kansiosta toiseen.

Olen siis ottanut varmuuskopioita tärkeistä tiedostoistani.

Valitettavasti heräsin tähän tärkeään toimenpiteeseen jälleen kerran vasta sen jälkeen, kun vahinko oli jo tapahtunut. Nurkissa pyörii taas yksi kovalevy, jolta on ehkä pelastettavissa jotain, tai sitten ei.

Aikaa ja harrastuneisuutta se ainakin tulee vaatimaan.

Onneksi vika on ”vain” tiedostojärjestelmässä, eikä koko levy tuhoutunut raapivan äänen saattelemana. Niinkin on joskus käynyt. Silloinkaan eivät varmuuskopiot olleet ajan tasalla.

Pilvipalvelut ovat laiskan varmuuskopioijan pelastus. Kun tärkeimmät kuvat ja muut dokumentit ovat Googlen, Dropboxin tai Microsoftin palvelimella, ovat ne paitsi käytettävissä kaikkialta, niin ainakin periaatteessa myös täydellisesti varmuuskopioituina. Yksi levyrikko ei niitä tietoja riittäisi tuhoamaan.

Viime viikon uutisten jälkeen vain näyttää siltä, että varmuuskopiot ovat myös sellaisella taholla, jolle en niitä olisi halunnut antaa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laaja urkinta suosituimmissa verkkopalveluissa on nostanut monilla karvat pystyyn.

Toisaalta kuinka moni voi vakavissaan sanoa, että tämä olisi tullut täytenä yllätyksenä? Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeenhän turvallisuuspalvelut saivat kaikki haluamansa valtuudet – ja nehän todellakin halusivat. Ja kun jotain voidaan ihan luvan kanssa tehdä, niin sehän myös tehdään.

Foliohattupiireissä on 2000-luvun ajan kiihkoiltu Yhdysvaltain hallinnon myyttiset mittasuhteet saaneesta Echelon-tiedustelujärjestelmästä, joka kuulemma seuraa kaikkea maailman nettiliikennettä ja poimii sieltä tekoälyn avulla kaikki mahdollisesti uhkaavat viestit.

Ehkä se ei ollutkaan ihan täyttä huuhaata.

Täältä Euroopasta on suhteellisen turha huudella Yhdysvaltoihin, sillä se ei kuuntele. Lisäksi viikonloppuna tehtyjen kyselyjen perusteella amerikkalaiset itse eivät näytä edes suuremmin välittävän siitä, että isoveli seuraa kaikkien puhelimia ja lukee sähköpostit ja pikaviestit.

Pitää siis suhteutua viesteihin niin, että joku lukee ne joka tapauksessa.

NSA hei, tiedän että te saatte viestini tätäkin kautta, koska lähetin tämän kirjoituksen työkoneelleni seuraamanne Gmailin kautta.

Menin viime talvena vahingossa tuhoamaan sähköpostistani viestin, jossa oli muutama minulle tärkeä kuva kavereiden kanssa tehdyltä Hollanninreissulta. Nyt haluaisin ne takaisin.

Teillä kun on kopiot kaikesta, niin viitsisittekö lähettää ne kuvat minulle.

Osoitteenhan te jo tiedättekin.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic