fbpx
Uutiset

Antaa vastuun painaa

Profeetta Muhammadia pilkkaavat kuvat ovat räjäyttäneet keskustelun länsimaisesta sananvapaudesta. Suomalaisilla keskustelupalstoilla riidellään siitä, onko pilakuvista noussut kohu aiheellinen. Keskustelu on siirtynyt muslimien ahdasmielisyyteen, herkkänahkaisuuteen ja muslimivastaisuuteen.

Vastakkaisia mielipiteitä toki on. Monet ymmärtävät, miksi pilakuvat loukkaavat islaminuskoa ja muslimeita. Islamissa jumalasta tai profeetasta ei saa tehdä kuvaa, saatikka sitten heitä halventavaa.

Muslimit syyttävät tanskalaista Jyllands-Postenia sekä muita, kuvia julkaisseita maita jumalanpilkasta. Viha karikatyyreista syvenee muslimimaissa, ja hallitukset on vedetty mukaan. Kohu on paisunut poliittiseksi kriisiksi.

Ei kannata unohtaa, että ollaanhan länsimaissakin herkkänahkaisia pilkalle, joka kohdistuu omaan jumalakuvaan. Mel Gibsonin Passion of Christ ja Martin Scorsesen Kristuksen viimeinen kiusaus herättivät ilmestyessään valtaisan kohun, koska elokuvien Jeesus poikkesi Raamatun jumalakuvasta. Niin ikään Elisabeth Ohlsonin valokuvanäyttely Ecce homo sai aikoinaan voimakasta vastustusta kuvatessaan Raamatun henkilöitä homojen ja transvestiittien kautta.

Suomessa Julkisen sanan neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisenvapautta. Neuvoston puheenjohtaja Kalevi Kivistö jättäisi julkaisematta Muhammad-pilakuvat suomalaisessa lehdistössä. Hänen mukaansa kuvien julkaiseminen olisi tietoinen riski.

JSN pohti sananvapauden rajoja viime joulukuussa, kun neuvostolle kanneltiin suvaitsevuutta rikkovasta pääkirjoituksesta. JSN antoi langettavan päätöksen Uusi Lahti -lehdelle, jonka pääkirjoituksessa solvattiin avoimesti homoseksuaaleja. JSN perusteli päätöstään sillä, että sanan- ja ilmaisunvapaus ovat arvoja sinänsä, mutta niihin liittyy myös vastuu ja jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Vastuuta ei saa unohtaa myöskään nettikirjoituksissa. Torstaina Riihimäen käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin autoaiheisella keskustelupalstalla julkiseen rikokseen kehottamisesta.

Netin keskustelupalstat ovat saaneet nekin tarttumaan näppäimistöön, jotka eivät muuten toisi julki mielipidettään. Nimimerkin takana on hyvä tuulettaa ja purkaa angstiaan. Vastuu siirtyy vain lukijalle?

Jyllands-Posten testasi alun perin pilakuvien julkaisulla sananvapauden rajoja. Miksi? Maailmanpoliittinen tilanne on muutenkin herkkä. Jos jotain ei ole erikseen kielletty, pitääkö se kuitenkin tehdä? Sananvapaus ja vastuu linkittyvät aina olennaisesti yhteen.

Pauliina Leinonen

Jos jotain ei ole erikseen kielletty, pitääkö se kuitenkin tehdä?

Menot