Uutiset

Antakaa meille läskivero!

Valtion budjetin lihotuskuuri ratkaisee ylipainoisten laihdutusongelmat. Jos valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ajatus makeisveron laajentamisesta jäätelöön toteutetaan, on otettu ensimmäinen askel koko kansakuntaa tervehdyttävällä tiellä.

Ylipainoinen myhäilee onnellisena, kun osa laihoistakin joutuu turhaan kuolaamaan jäätelötiskin äärellä. Eiköhän olisi paras hissata hinta kerralla jonnekin 50 euroon litralta, noin ihan tasa-arvoisuuden lisäämisen nimissä.

Saman tien kannattaisi ratkaista koko kansakunnan ongelmat mätkäisemällä sen verran tuhdit alvit rasvoille ja sokereille, ettei teollisuuden yksinkertaisesti kannattaisi ympätä niitä tuotteisiinsa täyte- tai koukutustarkoituksessa.

Verotusta kannattaisi suunnitella saunan lauteilla ja mieluimmin nais- ja miesministerien tasa-arvolöylyissä. Alastomat olosuhteet siivittävät rohkeisiin ratkaisuihin. Poimut ja tytinät rakentavat valiokuntatyöskentelykeskusteluun bodia.

Linjaukseksi ei kuumissa olosuhteissa voisi nousta muu kuin minimissään 50 prosentin alvi yli 10 prosenttia rasvaa tai kaikille lisättyä sokeria sisältäville elintarvikkeille. Onhan jokaisella oma lehmä ojassa.

Mikä äänivyöry puolueelle, joka tiukimmin lähtee ajamaan hienoa uudistusta.

Toteutuuko tasa-arvo? Totta kai, mutta vain oikealla veroprosentilla. Kun rasvojen ja sokerin haittavero on riittävän tuntuva, se kitkee epäterveelliset (lue: myrkylliset) elintarvikkeet markkinoilta.

Ajatelkaapa mikä taivas meille aukeaisi. Lihatiski notkuisi yhtäkkiä nykyään kovin kalliita ihanuuksia. Paistilihaa, rasvattomia sisäfileitä käytettäisiin makkaroiden raaka-aineina.

Oikein toteutettuna verotus ohjaa kuluttajat hellan ääreen ruuanlaittoon. Jos ohjausotetta kiristetään, kannattaa alentaa myös erityisen terveellisten raaka-aineiden alvia. Kuitupitoisten viljatuotteiden ja runsaasti kasviksia sisältävän ruuan valinta saisi kaipaamaansa potkua.

No, sokerikilo tai ylikypsä siansivu saattavat pitää pintansa gourmethyllyn valikoimissa. Onhan aina annettava mahdollisuus ostaa ylellisyyttä, vaikka epäterveellistäkin. Eihän valtio sentään totalitaariseen järjestelmään meitä vie edes terveyden tai hyvinvointivaltion mahdollistavan verotuksen nimissä.

Vakavasti ajatellen verotus tarjoaa mahdollisuuden jossain määrin tukea terveellisiä elämäntapoja eli muodikkaasti elämäntaparemontin toteuttamista.

Diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit, mutta myös tuki-ja liikuntaelinten ongelmat sekä masennus ovat kansamme vitsauksia, joita ei ratkaista tositelevision laihdutus- ja kuntoremonttiohjelmien avulla. Sohvalla rakennetaan unelmia.

Me haluamme tukea, tekoja! Olemme kansakuntana valmiit uhrauksiin yhteisen läskin sulattamiseksi!

anu.kankaansydan-lahtinen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic