Kolumnit Uutiset

Antakaa meille oikeat presidentinvaalit

Suomen 100-vuotisjuhlat vievät tulevista presidentinvaaleista vähäisenkin arvailun.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapaavat tänään kansalaisia Laihian urheilukentällä.

Miten Niinistö voisi olla voittamatta vaaleja, jotka pidetään lähes välittömästi itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen – ei mitenkään.

Kaikesta huolimatta toivoisi, että saisimme oikeat presidentinvaalit, ei mitään kekkosmaista läpihuutojuttua.

Vähintäänkin osittaisessa massapsykoosissa elävä kansa haluaa pitää turvallisen isähahmon, kun on kerran sellaisen löytänyt.

Tämä hassu ja muiden maiden monarkkeihin höpsähtänyt kansa ei vain voi olla rakastamatta presidenttipariaan. Mennään tunne edellä kohti ainoan vaihtoehdon valintaa, eikä se taida edes haitata ketään.

SDP päätyi pakkoratkaisuun ehdokasumpikujassaan. Kun kukaan ei halua lähteä häviämään Niinistölle, päätetään porukalla, kuka uhrataan.

Jos olisin demari, kannattaisin ehdokkaaksi Timo Harakkaa, jonka päätä ei palellut puolueensa puheenjohtajakisassakaan. Harakka voisi sujuvasti mennä toisella kierroksella vihreiden Pekka Haaviston taakse ja yrittää tehdä kisasta edes jonkinlaisen kamppailun.

Jos taas olisin pitkälle tulevaisuuteen katsova demari, jolle on väliä sukupuolellakin, kannattaisin tamperelaista Sanna Marinia, 31.

Kun Mauno Koivisto valittiin presidentiksi vuonna 1982, pidettiin erittäin pitkästä aikaa oikeat presidentinvaalit, joissa oli aidosti vaihtoehtoja. Se oli sekä vapauttavaa että juhlallista: äänestämisellä oli aidosti merkitystä.

Itse kukin saattoi vapaasti valita puolensa. Silti Manun valinnan jälkeenkin muistan monta kertaa puhuneeni Kekkosesta, kun tarkoitin presidenttiä. Sen verran vahva oli aivopesumme aste.

Kolmea presidenttiä yhdistää se, että kaikki he olivat ennen valintaansa ristiriitaisia ja kiisteltyjä hahmoja, mutta saavuttivat presidentiksi nousunsa jälkeen nopeasti kiistattoman aseman kansakunnan kaapin päällä.

Menneitä ei muisteltu, koska riittävä herran pelko on suomalaisille viisauden alku. Tärkeintä kuitenkin on, ettemme pelkää toisiamme ja uskallamme olla asioista eri mieltä.

Uusimmat