Uutiset

Anton Johanssonin ote piti Hänkin seinillä

Seitsemän yhden käden leukaa pikkusormella, nimettömällä ja keskisormella. Tällaisiin harjoitustuloksiin yltää lauantaina Hämeenlinnassa boulderin Suomen mestariksi kiivennyt helsinkiläinen Anton Johansson. 29-vuotias boulderoija juhli uransa ensimmäistä SM-kultaa Hämeenlinnan Kiipeilykeskuksessa (Hänkki).

Taistelu miesten sarjan mestaruudesta oli tasainen koitos. Johanssonin lisäksi myös Tomi Nytorp ja Kuutti Huhtikorpi selvittivät neljän reitin finaaliradan läpi yhdellä uusintayrityksellä.

– Kaksi ensimmäistä reittiä selvitin hyvin, mutta kolmannella reitillä jouduin ottamaan uusintayrityksen, ja siinä vaiheessa kyllä tuntui, että mestaruuteen ei ole mahdollisuuksia. Viimeinen reitti onnistui kuitenkin hyvin, mutta mestaruus ratkesi vasta karsintareittien tuloksilla. Siinä osassa minulla oli mitalisteista vähiten yrityksiä, Johansson muisteli.

Johansson on boulderin huipputaitureita, joka on harrastanut kiipeilyä jo 18 vuotta. 64-kiloinen ja 170-senttinen Skey-seuran mies kilpailee myös maailmancupissa.

– Paras saavutukseni on 22:s sija Slovenian kisassa. Harrastan myös muita kiipeilylajeja, nykyisin myös jääkiipeilyä, Johansson kertoi.

Johansson saalisti Hämeenlinnan kisoissa kovia päänahkoja. SM-hopeaa pokannut Tomi Nytorp on toinen suomalainen, joka on selvittänyt 9A-tason vaativamman köysireitin. Nytorpin lisäksi urotekoon on yltänyt myös Hämeenlinnassa kilpaillut Anthony Gulsten.

Hämeenlinnan SM-kisoissa oli mukana neljässä sarjassa 50 kilpailijaa. Lajin suomalaishuipuista puuttui vain helsinkiläinen Nalle Hukkataival, jolla on useita mitalisijoituksia arvokisoista. Hukkataival on voittanut myös maailman arvostetuimman kutsukisan, Arco Rockmastersin.

Naisten sarjan mestariksi kiipeili Eevi Jaakkola ennen Anna Laitista ja Roosa Huhtikorpea. 40-vuotiaiden miesten sarjan mitalikolmikko oli Rasse Ruokonen, Atte Piiroinen ja Jouni Rantanen. Nelikymppisten naisten mestaruuden sai sarjan ainoa osallistuja Helena Siipi.

Hänkki osoittautui erinomaiseksi kisanäyttämöksi.

– Kisat järjestettiin taas uudella paikkakunnalla, mutta järjestelyt onnistuivat erittäin hyvin, kehui Suomen mestari Johansson.

Suomessa yli 20 000 harrastajaa

Boulderilla on Suomessa jo noin 20 000 harrastajaa. Hämeenlinnan kiipeilykeskuksen seinillä taitojaan testaa päivittäin parisenkymmentä boulderoijaa.

– Hänkki avattiin vasta tammikuussa, mutta pikkuhiljaa paikka alkaa olla yhä suositumpi. Olemme saaneet uusia harrastajia tasaisesti. Markkinoimme kiipeilykeskusta myös lapsiperheille, sillä laji tarjoaa haasteita kaikenikäisille kiipeilijöille, kertoo Hänkin yksi omistaja Rebekka Paakkola.

Paakkola on myös Hämeenlinnan Kiipeilyseuran puheenjohtaja. Jo vuonna 1994 perustetun seuran perustajajäsen on puolestaan tamperelaistunut Timo Toivonen, jolle boulderointi on hyvää harjoitusta kesän ulko- ja kalliokiipeilyihin.

– Laji on erittäin hyvä fyysinen ja henkinen harrastus – välillä saa nimittäin oikein tosissaan keskittyä suunnitellessaan reittejä seinillä. Kiipeillessä on myös kiva jännittää, mitä saa itsestään irti, Toivonen kertoo. (HäSa)

Asiasanat