fbpx
Uutiset

Antti Häkkänen kokoomuksen puheenjohtajuudesta: "Kyllä voi olla, että aikani koittaa jossain vaiheessa"

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kertoo, mihin Suomi on matkalla nykyhallituksen politiikalla. Hän ottaa Lännen Median haastattelussa varovaisesti kantaa myös mahdolliseen hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.
Antti Häkkänen jättää ensi kesän puoluekokousta ajatellen pienen takaportin auki, jos olosuhteet dramaattisesti muuttuvat tai henkilöt tekevät jotain yllättävää. Kuva: KIMMO BRANDT
Antti Häkkänen jättää ensi kesän puoluekokousta ajatellen pienen takaportin auki, jos olosuhteet dramaattisesti muuttuvat tai henkilöt tekevät jotain yllättävää. Kuva: KIMMO BRANDT

– Mitään puheenjohtajakampanjaa ei ole vireillä. Meillä on yksi ehdokas, joka on Petteri Orpo, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sanoo.

Hänen oli uskottu lähtevän haastamaan kokoomuksen nykyistä puheenjohtajaa ensi kesäkuun Porin puoluekokouksessa, mistä merkkinä pidettiin lukuisia viime aikoina annettuja lehtihaastatteluja ja kentän kiertämistä.

Häkkänen kertoo kiertäneensä kenttää varapuheenjohtajan tehtävässä jo neljä vuotta.

– Kaikkia liikkeitäni tulkitaan nyt suurennuslasilla. Mutta puheenjohtajuus ei ole kohdallani ajankohtainen. Uskon, että aikani koittaa joskus tulevaisuudessa.

Kokonaisarvioon vaikuttaa Häkkäsen mukaan myös perhetilanne.

– Kun on yksivuotias tytär kotona, aamupuuron keittäjääkin tarvitaan.

Pienen takaportin hän kuitenkin vielä ensi kesän puoluekokousta varten jättää.

– Olosuhteet voivat yhtäkkiä jotenkin dramaattisesti muuttua tai henkilöt tehdä jotakin yllättävää. Petteri on tällä hetkellä ehdolla ja näyttää siltä, että muita ehdokkaita ei ole Porin puoluekokoukseen tulossa.

Kokoomuksen kentälle Häkkänen kertoo viestineensä, että “kyllä voi olla, että aikani koittaa jossain vaiheessa”.

– Spekulointi myöhemmistäkään puoluekokouksista on tässä vaiheessa liian varhaista. Viime kädessä tässä on kyse myös siitä, mitä maan hallitus tekee, hajoaako hallitus tai tuleeko ennenaikaisia vaaleja, Häkkänen sanoo hieman arvoituksellisesti.

Näivettyminen uhkaa

Kokoomuksen puheenjohtajakysymystä suurempi asia Häkkäsen mielestä on se, että tästä vuosikymmenestä on valitettavasti tulossa näivettymisen vuosikymmen. Se tarkoittaa laskevaa elintasoa, nousevia veroja ja heikkeneviä palveluja.

– Minun ennustus on, että vaalikauden loppuun mennessä lähes 20 kaupunkia saattaa olla kriisikuntaselvityksessä, koska palvelujen menotarve kasvaa ilman hallituksen päättämiä lisämenojakin.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen suosio oli Lännen Median perjantaina julkistamassa mielipidemittauksessa yllättävän suuri. Siihen oli tyytyväisiä lähes kaksi kolmesta.

– Hallitushan ei ole tehnyt mitään ikäviä tai hankalia päätöksiä, vaan lisännyt menoja tai jakanut veronmaksajien rahoja uudestaan jollain toisella tavalla. Siihen nähden hallituspuolueiden kannatus on erittäin heikkoa, hän viittaa puoluekannatusta koskeviin mittauksiin.

Keskusta teki Häkkäsen mielestä viime toukokuussa dramaattisen virhearvion, kun se lähti vasemmistovetoiseen hallitukseen, vaikka eduskunnassa on porvarienemmistö.

– Se oli dramaattinen takinkääntö. Keskusta muutti Juha Sipilän (kesk.) aikaisen talouspolitiikan ja antaa nyt ymmärtää, että sosiaalista oikeudenmukaisuutta on jakaa rahaa, jota ei ole olemassa.

Häkkäsen mukaan sdp:lle ja vasemmistoliitolle mieluisat asiat on nyt hallituksessa tehty, mutta keskusta ei ole saanut mitään työllisyys-, yrittäjyys- ja aluekehitysasioita eikä maakuntamalliakaan vielä toteutettua.

Hallituksen lähtökohtana oli se, ettei pysyviä menoja lisätä ilman, että on tietoa pysyvistä tuloista.

– Tämän vuoden budjettiin laitettiin pysyvien menojen lisäykset sisään, mutta pysyviä tuloja tuovia työllisyyskeinoja ei ole. Nyt kysymys kuuluu, että vetikö sdp tässä keskustaa jotenkin höplästä, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan kokoomuksen pitää terävöittää oppositiopolitiikkaa siten, että se kertoo vielä selvemmin, mihin nykymeno johtaa ja esittää sille selkeä vaihtoehto.

– Suomi pystyy kääntämään suunnan. Naapurimaat ovat pystyneet yhdistämään tiedettä, teknologiaa ja yritystoimintaa niin, että maailmalla menestytään ja elintasoa pystytään kasvattamaan.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen on optimistinen, vaikka puhuu politiikassa kovista asioista. Hymy on sukuperintöä. Kuva: KIMMO BRANDT
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen on optimistinen, vaikka puhuu politiikassa kovista asioista. Hymy on sukuperintöä. Kuva: KIMMO BRANDT

Työllisyydessä Sipilän hallituksen linjalla

Jos hallitus hajoaisi, kokoomuksen pitäisi Häkkäsen mielestä selvittää, olisiko eduskunnasta löydettävissä enemmistöä, joka pystyisi tekemään työllisyyttä parantavia päätöksiä suunnilleen samalla linjalla kuin Sipilän hallitus.

– Kansa ei äänestänyt Suomelle vasemmistolaista tulevaisuutta, Häkkänen sanoo.

Hän muistuttaa, että muilla kuin punavihreillä puolueilla on eduskunnassa 124 kansanedustajaa. Enemmistöhallituksen muodostaminen tältä pohjalta edellyttäisi yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mistä Häkkänen ei ole täysin vakuuttunut.

Hän sanoo suhtautuvansa politiikkaan asiat edellä.

– Perussuomalaiset ei ole esittänyt selkeätä konseptia, miten näivettymisen vuosikymmen muutetaan menestyksen vuosikymmeneksi. Siksi on vielä arvuuttelujen varassa, olisiko heidän kanssa mahdollista edistää näitä asioita.

Hymy kulkee perintönä

Antti Häkkäsen isä Markku Häkkänen (kok.) toimii Mäntyharjun kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Jos isä muistetaan hymyilevästä olemuksestaan, omena ei ole pojan kohdalla puusta kauas pudonnut.

– Isällä on ollut samanlainen ajatus kuin mummilla, että kaikkien ihmisten kanssa kannattaa tulla toimeen. Itse ajattelen niin, että jaksan paljon paremmin, kun ajattelen lähtökohtaisesti optimistisesti asioista, vaikka välillä puhun politiikassa kovista asioista, Antti Häkkänen sanoo.

Hän myöntää, että yltiöpositiivisuus on heillä sukuvika.

– Pohjalainen vaimoni sanoo, että häntä jopa ärsyttää se, että minusta on loistava päivä tulossa, vaikka aamulla sataa räntää.

“Keskusta teki dramaattisen virhearvion, kun se lähti vasemmistovetoiseen hallitukseen”

Antti Häkkänen

kokoomuksen varapuheenjohtaja

Antti Häkkänen

35-vuotias toisen kauden kansanedustaja Mäntyharjulta, oikeustieteen maisteri.

Sipilän hallituksen oikeusministeri 2017–2019.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja 2016–

Työskennellyt aiemmin myös pääministeri Jyrki Kataisen ja ministeri Paula Risikon erityisavustajana.

Perhe: Vaimo ja tytär.

Motto: Ole aina optimisti

Kaken kaveri

Antti Häkkäsen mielestä mäntyharjulaisen iskelmälaulajan Kake Randelinin paras kappale on nimeltään Nasta pimu.

“Me olemme Kaken kanssa hyviä kavereita. Monesti mietimme, mikä yhdistää poliitikon ja laulajan työtä. Viimeksi päädyimme siihen, että molempien työnä on ihmisten arjen asioiden tulkintaa ja hoitamista. Kake keskittyy pikkuisen enemmän rakkauteen ja suruun kuin minä.”

Menot