Uutiset

Antti Hellsten ajoi voittoon ja mestariksi endurossa

Antti Hellsten oli vauhdissa viikonvaihteessa Riihimäellä ajetussa enduron SM-osakilpailussa. 250-kuutioisten luokan SM-kulta varmistui, kun vantaalainen uusi sunnuntaina lauantain luokkavoittonsa. Samalla 24-vuotias endurokuljettaja voitti yleiskilpailun ennen eilen yli 250-kuutioisten luokan mestaruuden varmistanutta Marko Tarkkalaa.

Hellsten lähti sunnuntaipäivään paineen alla, sillä sarjajohtajana Riihimäelle tullut Eemil Pohjola oli ennen sarjan päättävää kilpailua tasapisteissä. Lisäjännitystä tuotti se, että kilpailua oli lyhennetty yön sateiden takia. Reitin kolmas kierros jätettiin kilpailun johdon päätöksellä pois. Silti mm. lauantain voittaja Matti Seistola juuttui kolmeksi minuutiksi pehmeälle reitille menettäen näin mahdollisuudet yleiskilpailun kärkeen.

Hellsten ei puolestaan jättänyt sijaa jossittelulle. Ensimmäisen lenkin jokaiselle maastokokeelle vantaalainen takoi yleiskilpailun pohja-ajat. Vaikka Pohjola piti hänkin kaasuvaijerin tiukalla, meni Hellsten vääjäämättä karkuun.

Tarkkala kiilasi keskimmäisen luokan taisteluparin väliin yleiskisan kakkoseksi ja oli viikonloppuunsa tyytyväinen. MM-tasolla muutama vuosi sitten uransa päättänyt loppilainen varmisti jo lauantaina SM-kullan, joten sunnuntaina ajaminen oli rentoa. Vauhtikin tuntui riittävän.

– En tietysti enää treenaa samalla tavalla kuin ennen, mutta on se vauhti siellä yhä tallella. Ihan sitä viimeistä puristusta ei enää ole, mutta kokemus ja rutiini vielä riittävät kärkeen, Tarkkala miettii.

Jäähdyttelevän ja Tarkkalan tapauksessa jo selkeästi valmennukseen keskittyvän urheilijan kohdalla kiinnostavat tietysti jatkosuunnitelmat.

– Katsotaan nyt työtilanteen mukaan, mutta en näe mitään syytä miksen ajaisi SM-sarjaa myös ensi vuonna, Tarkkala hymyilee.

Tarkkalan vyöllä on Päijänne-ajon voitto toissavuodelta. Nyt legendaarinen selviytymistaitelu nousi yllättäen MM-kalenteriin kaudelle 2017. Mahdollinen paluu MM-tason kisaan saa miehen puntaroimaan asiaa.

– Totta kai Päijänne aina kiinnostaa, mutta se vaatii aivan hirmuisesti valmistautumista. Ja onhan se niinkin, että jos olen juuri valmentamassa Espanjassa, on aika karua tulla sieltä ajamaan ”Päitsiin”, kun Suomessa saattaa olla lunta vielä vyötäröön asti, Tarkkala nauraa.

Luokkavoittaja Tarkkalan takana suurimpien pyörien luokassa hyvinkääläinen Aleksi Jukola säilytti neljännellä sijallaan hopeaan oikeuttavan kakkospaikkansa, vaikka moninkertainen trialin suomenmestari Henri Himmanen ajoi päätöskisassa komeasti toiseksi. Himmanen lunasti pronssin ennen Riihimäen Kahvakoplan Mika Karmaa. Karma oli kotikisassaan kolmas.

Enintään 125-kuutioisten mestaruuden sinetöi Antti Hänninen, jolle riitti varmistelukin. Vankka pistejohto piti, kun Hänninen poimi lauantain nelossijan jatkoksi sunnuntaina Matti Seistolan jälkeen toiseksi korkeimmat SM-pisteet luokastaan. HäSa

Asiasanat