Uutiset

Antti Parangolta ilmestyy keväällä oma soololevy

– Täysin omaan tuotantoon perustuva soololevy on nyt miksausta vaille valmis. Myyntiin levy tulee kevään aikana. Se on minulle rakasta musiikkia, sellaista blues rockia. Se on samalla kunnianosoitus esikuville, loistaville kitaristeille, Hämeenlinnan teatterissa tällä näytäntökaudella vahvasti näkynyt ja kuulunut muusikko Antti Paranko kertoo.

Niitä kitaristiesikuvia ovat esimerkiksi Eric Clapton, Mark Knopfler, Jimi Hendrix, Jimmy Page, Stevie Ray Vaughan ja John Mayer.

Säveltäjänä, kapellimestarina ja muusikkona (Luoteisväylä) sekä kapellimestarina ja muusikkona (Delilah) kauden aikana urakoinut Paranko pyörittää teatterin ulkopuolella vielä kolmea eri bändikokoonpanoa, Antti Paranko Groupia, Bleu Metronia sekä Quad-yhtyettä, jotka keikkailevat aina tarpeen mukaan.

– Group kiertää esimerkiksi yritys- ja yleisötilaisuuksissa sekä häissä, Bleu Metron on progressiivista rockia esittävä kokoonpano ja Quadin kanssa soitamme groovejazzia, Paranko selvittää työnjakoa eri kokoonpanojen välillä.

Tylsistymään hauholaislähtöinen Paranko ei ehdi, sillä keikoilta ja teatterilta liikenevä vapaa-aika menee sävellystyöhön. Paranko on tehnyt tähänkin saakka paljon kappaleita omille kokoonpanoilleen.

– Haluan tehdä jatkossakin nimenomaan omaa musiikkia, säveltää ja soittaa, Paranko painottaa.

Mies kuitenkin jatkaa, ettei cover-musiikin soittaminenkaan lopu näillä näkymin: – Freelancerina on tehtävä monipuolisesti. Tai paremminkin saa tehdä!

Säveltäminen on Parangon mukaan tunnetiloista kiinni oleva prosessi. Toisinaan idea poikii lopputuloksen hetkessä, toisinaan idea muhii pitkään.

– Ideoita kirjaan tai äänitän muistiin. Niistä voi myöhemmin kehitellä kokonaisuuksia, jos idea ei lähde heti soljumaan laajemmaksi.

Monipuolista myös teatterissa
Kovin yksitoikkoiseksi ei ole muusikon elämä muodostunut teatterimaailmassakaan, sillä Paranko on ehtinyt olla monen mukana niin laitosteatterissa kuin kesäteatterin puolella.

– Teatteri on ollut minulle opettavaista ja virkistävää työtä keikkailun vastapainoksi.

– Luoteisväylä oli mielenkiintoinen ja mukava kokemus, kun pääsi itse säveltämään. Se oli räätälöintiä juuri sitä näytelmää varten. Musiikki syntyi aika pitkällä aikajänteellä keskustelujen ja tekstin lukemisen pohjalta.

Viime syksynä ensi-iltaan tulleeseen Luoteisväylään Paranko ryhtyi ideoimaan ja säveltämään musiikkia yli vuotta aikaisemmin.

– Se vaati aikaa ja alitajunnassa kypsyttelyä.

Musiikin ammattilaiselle toisenlainen työrupeama oli musikaali Delilahin rakentaminen, jossa Paranko kapellimestarina sovitti maailmanlaajuisesti tunnetut ja yleensä suurilla viihdeorkestereilla esitetyt kappaleet pienemmälle yhtyeelle.

– Onhan se haastavaa saada pienestä ryhmästä ulos ison orkesterin sointi. Se vaati pohdintaa, miten saada kokonaisuus toimimaan. Mutta toimiihan se, kun nyt mukana oli myös puhallinsoittimia. Ja vielä, kun lavalla on hienot laulajat, niin kokonaisuus on miellyttävän kuuloinen, Paranko sanoo Verkatehtaan isossa salissa esitettävästä musikaalista.

Kesällä teatterikomennukset saavat jatkoa, kun Hämeenlinnassakin nähty Kirkan lahje siirtyy merellisiin maisemiin Raumalle.

Opettaja vai muusikko?
Antti Paranko vakuuttaa, ettei muusikon ja säveltäjän työ ollut ainoa vaihtoehto hänen elämässään. Alkujaan miehestä piti tulla opettaja.

– On aika pitkälle silloisen läänintaitelija Kari Mäkirannan ansiota, että lähdin freelance-muusikon uralle, Paranko sanoo. Mäkirannan kanssa tehtiin monenlaisia musiikkiin ja teatteriin liittyviä töitä, joten freelancerin työkenttä tuli tutuksi.

Siskon ja veljen kautta musiikki tuli tutuksi kotioloissa, mutta ammatiksi harrastus vääntyi lopulta kasvatustieteiden opintojen aikana.

– Kävin pianotunneilla ja tein musiikkia isoveljen tietokoneella jo yläasteen kynnyksellä. Sillä tiellä ollaan, toivottavasti tätä polkua myös riittää…

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 9.3.2012.